Σήμερα είναι ο νέος γύρος διαβουλεύσεων με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να πεισθούν και να ψηφίσουν την κυβερνητική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια ξεκινά σήμερα ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος.
Στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώνος κόμματος ξεκίνησαν πριν από λίγο οι προσελέυσεις βουλευτών. Πρώτη έφτασε η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου η οποία πρόσφατα είχε εκφράσει προβληματισμούς για την υιοθεσία.
Ακολούθησαν οι βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη (Κορινθίας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας) που επίσης έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και οι βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου λαο Νικος Ταγαρας που απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις
Όπως είναι γνωστό, το πρώτο φροντιστήριο που έγινε χθες στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με 60 βουλευτές της ΝΔ διήρκεσε 2,5 ολόκληρες ώρες κατά τις οποίες ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος έκανε «πολιτικό μασάζ» στους βουλευτές του κόμματος, επιχειρώντας να πείσει κυρίως τους δύσπιστους για την αναγκαιότητα ψήφισης του περιβόητου νομοσχεδίου.
Χθες, παρόντες ήταν αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., ακόμα και υπουργοί, όπως ο Δημήτρης Καιρίδης και η Σοφία Βούλτεψη. Αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας που προσήλθαν στα γραφεία της Ν.Δ. άνοιξαν τα χαρτιά τους και με δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν υπέρ της ρύθμισης. Παράδειγμα, ο Γιώργος Κωτσός από την Καρδίτσα, η Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη από την Εύβοια, ο Νεοκλής Κρητικός από τη Λακωνία και η Σέβη Βολουδάκη από τα Χανιά.
Αρνητικοί
Στο πρώτο γκρουπ των βουλευτών της Ν.Δ. (Α-Κ) περιλαμβάνονται τουλάχιστον δέκα οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τη στάση τους, καθώς θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για λόγους συνείδησης. Μεταξύ αυτών, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, η Αννα Καραμανλή, ο Κώστας Γκιουλέκας και ο Θεόδωρος Καράογλου. Επίσης, ο υφυπουργός Αμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, όπως και η υφυπουργός Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, παρά τις πιθανές επιπτώσεις για τα μέλη της κυβέρνησης, εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς τις προωθούμενες διατάξεις. Την άρνησή του να παραστεί στη σημερινή διαδικασία έχει δηλώσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, παρότι δεν σχετίζεται με τη διαφωνία του για το νομοσχέδιο.«Θα τα πούμε», δήλωσε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφαλά, ενώ ο Τάσος Δημοσχάκης τόνισε πως ήρθε να ακούσει και πως έχει επιφυλάξεις που πάντως μπορούν να καμφθούν.
Το σκέφτονται
Ο Γιώργος Γεωργαντάς ευχήθηκε μόνο καλή χρονιά και απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του, ενώ οι Απόστολος Βεσυρόπουλος και Στέλιος Πέτρας τόνισαν πως δεν έχουν πάρει αποφάσεις.
Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Ζητάμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, αλλά από την καταψήφιση σαφώς προτιμότερη είναι η αποχή».
Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως επεδίωξε την ενημέρωση των βουλευτών, κάτι που αποτελεί πάγια πρακτικά για όλα τα νομοσχέδια.
Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος μεταπείστηκε και θα υπερψηφίσει, καθώς όπως ανέφερε: «Παρά τις επιφυλάξεις μου, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επηρεαστεί ο πυρήνας της οικογένειας αλλά ότι είναι μια κοινωνική διευθέτηση, θα υπερψηφίσω».
Xαμηλοί τόνοι
Πάντως πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ορισμένοι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για την κυβερνητική ρύθμιση κρατώντας όμως χαμηλούς τόνους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ήταν υπέρ μιας πρότασης που θα επέκτεινε το σύμφωνο συμβίωσης ώστε να καλύπτει και τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, από τη μεριά του υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η Ν.Δ. έχει αδιαμφισβήτητο ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που απολαμβάνει την εμπιστοσύνη στη Βουλή και την κοινωνία.
Διαφορετικά πράγματα
Συνεχίζοντας, οι κύκλοι του πρώην προέδρου αναρωτήθηκαν: «Επί της ουσίας: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα;».
Παράλληλα, οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού αναφέρουν «ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”» και συμπληρώνουν σημειώνοντας πως «ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».
Η δήλωση μέσω… συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά ήταν: «Σήμερα, ημέρα έναρξης των υποχρεωτικών “φροντιστηρίων” του κ. Σκέρτσου στους βουλευτές της Ν.Δ. για το γάμο ομοφυλοφίλων και την τεκνοθεσία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να “επιτεθεί” στον κ. Αντώνη Σαμαρά επειδή απουσίαζε στην ψηφοφορία τον… Δεκέμβριο του 2015, επί κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα – ΣΥΡΙΖΑ κι επί μεταβατικής προεδρίας της Ν.Δ., για το σύμφωνο συμβίωσης ομοφυλοφίλων! Δεν αντιλαμβανόμαστε το “μάθημα” που θέλησε να δώσει σήμερα ο κ. Παύλος Μαρινάκης στον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Ν.Δ.
Επί της ουσίας: Πιστεύει η κυβέρνηση ότι το σύμφωνο συμβίωσης και ο γάμος είναι το ίδιο πράγμα; Δεν γνωρίζει ότι το σύμφωνο συμβίωσης αφορά σε νομικά ζητήματα για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ ο γάμος αφορά στην τεκνοθεσία, δηλαδή στα παιδιά, στη μητέρα και στον πατέρα; Επί της διαδικασίας: Ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός ουδέποτε προέτρεψε, ούτε υπέδειξε στους βουλευτές του την “αποχή”. Κι ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σεβάστηκε απολύτως το “ζήτημα συνείδησης” που του έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, ας είναι πιο προσεκτικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κι ας συνειδητοποιήσει ότι ο πολιτικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Αντώνης Σαμαράς!».
Αναφορά Μαρινάκη
Να σημειώσουμε ότι κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτώμενος σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, για το νομοσχέδιο, αλλά και την κριτική που άσκησε σχετικά με την προτροπή σε αποχή από τον πρωθυπουργό, είπε: «Ο πρώην πρωθυπουργός διατύπωσε απόψεις που έχει διατυπώσει ξανά. Είναι ξεκάθαρο αυτό που είπε ο πρωθυπουργός ως προς την αποχή. Είναι αυτός που εισηγείται και ζητάει από τους βουλευτές να υπερψηφίσουν. Η αποχή είναι μια στάση. Ο κ. Σαμαράς ως έμπειρος κοινοβουλευτικός το γνωρίζει. Το είχε κάνει στο σύμφωνο συμβίωσης το 2015, είχε επιλέξει την αποχή».
«Ζητάμε την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά από την καταψήφιση καλύτερη η αποχή», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού.
«Δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτα σε αυτή τη συζήτηση», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές για όσα είπαν οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά. Επισήμαιναν, δε, αναφερόμενες στα λεγόμενα των συνεργατών του, ότι δεν υπήρξε καμία επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό.
Και ενώ ο Αντώνης Σαμαράς επέλεγε να σηκώσει το… γάντι, πληροφορίες έφερναν τον Μάκη Βορίδη να είναι πιο κοντά στο να επιλέξει την αποχή από την ψηφοφορία από την καταψήφιση του νομοσχεδίου. Κάτι ανάλογο σκεπτόταν και ο υφυπουργός Στ. Κελέτσης.