Μέσα σε θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι αλλαγές στην καθημερινότητα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση «για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη Δικαιοσύνη». «Σειρά έχει τώρα η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, με ρίζες δεκαετιών, μέσα από ένα τολμηρό κύμα μεταρρυθμίσεων και δίπλα ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ορατών έργων, με αποτελέσματα που θα πείθουν ότι αυτοί οι στόχοι, ναι, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα».
Υπογράμμισε ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει καμία εικόνα, αλλά είναι εδώ για να αντικρούσει την καταστροφολογία της αντιπολίτευσης. «Πρέπει να θωρακίσουμε την κοινωνία με αναχώματα στις έκτακτες δυσκολίες. Πρέπει να αυξήσουμε το διαθέσιμο εισόδημα περιορίζοντας ανισότητες και διευρύνοντας τα δικαιώματα. Γι’ αυτό και οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας είναι αλλαγές που γίνονται προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας παρέχοντας αξιοπρεπή Υγεία, σύγχρονη Παιδεία, ισχυρή άμυνα και ασφάλεια, ένα ευέλικτο και ψηφιακό κράτος, αλλά και πιο γρήγορη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη».
Στο σημείο αυτό τόνισε ότι «θεμέλιο για όλα αυτά δεν μπορεί παρά να είναι μια δυναμική, μια εξωστρεφής οικονομία, με καθαρούς στόχους τους οποίους περιγράφει ο Προϋπολογισμός».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό και προς επίρρωση της θέσης του αυτής πρόσθεσε τρία ακόμη σημαντικά στοιχεία.
«Πρώτον, η πατρίδα μας διαθέτει σήμερα ακλόνητη πολιτική σταθερότητα, με ισχυρή κυβέρνηση, με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι σαφές το τοπίο των πολιτικών δυνάμεων και διαμορφώνεται κατά συνέπεια ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για ακόμα περισσότερες επενδύσεις, για πρόσθετη ανάπτυξη.
Δεύτερον, σε πείσμα των όσων είπε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, η οικονομία μας γίνεται πιο εξωστρεφής. Το 50% του ΑΕΠ συγκροτείται από εξαγωγές. Ηταν το 20% στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Είναι κατανεμημένες οι εξαγωγές αυτές ισόρροπα μεταξύ προϊόντων και υπηρεσιών. Αλλάζει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας μας. Δεν στηρίζεται πια μόνο σε έναν κλάδο, που είναι ο τουρισμός. Κι αυτό είναι καλό, γιατί έτσι διευρύνονται οι πηγές των δημοσίων εσόδων.
Και, τρίτον, η χώρα μας έχει στη διάθεσή της, εκτός από τους πόρους του Ταμείου Συνοχής, τους οποίους είχαμε υπολογίσει το 2019, και το υπερόπλο των 36 δισεκατομμυρίων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θυμίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έφερε στη χώρα».
«Αν οι αριθμοί και οι δείκτες του Προϋπολογισμού απασχολούν τους οικονομολόγους, η ουσία του ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός κι έδειξε ένα διάγραμμα για την πορεία του εθνικού ομολόγου, που όπως είπε δείχνει ότι η επενδυτική βαθμίδα μάς επιτρέπει να δανειζόμαστε ακόμη πιο φθηνά.
Μίλησε μάλιστα για εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Είπε επίσης ότι όσο μικρότερο είναι το χρέος του κράτους τόσο μειώνονται και οι επιβαρύνσεις για την εξυπηρέτησή του, απελευθερώνοντας έτσι πόρους για κοινωνική πολιτική.
«Η Ελλάδα ανέκτησε και πάλι οριστικά την αξιοπιστία της», είπε ο πρωθυπουργός πως είναι το μήνυμα.
«Εκλεισε ένας κύκλος ο οποίος, για να διορθώσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, δεν άνοιξε το 2009. Η χώρα χρεοκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν Προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ και λέγατε “λεφτά υπάρχουν”. Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Για την Παιδεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση στο δημόσιο σχολείο, ενώ θα γίνουν νόμος του κράτους τον Ιανουάριο του 2024 τα μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα. Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε το λεφτόδεντρο της ακατάσχετης αντιπολιτευτικής παροχολογίας των πάντων στους πάντες, προειδοποίησε ότι «οι επιτυχίες για τις χώρες έρχονται γρήγορα, αλλά φεύγουν καλπάζοντας…»
ΣΤΟ ΕΣΥ
Αύξηση 20% στις αμοιβές για εφημερίες
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στις αρχές του έτους «θα αυξηθεί κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών όλων των γιατρών του ΕΣΥ. Κάτι που συνεπάγεται ότι ετησίως οι αμοιβές τους ενισχύονται με ακόμη 2.000 ευρώ». «Ετσι, ένας επιμελητής Β’ με 5 χρόνια υπηρεσίας θα έχει να λαμβάνει καθαρό μισθό αυξημένο σωρευτικά κατά 450 ευρώ το μήνα ή 5.400 ετησίως συγκριτικά με το 2019. Αύξηση δηλαδή 23%.
Την ίδια ώρα, ένας συντονιστής προϊστάμενος σε νοσοκομείο ο οποίος λάμβανε 2.747 ευρώ καθαρά από τον Ιανουάριο θα εισπράττει 3.045 καθαρά. Μία μηνιαία ενίσχυση των αποδοχών του κατά 300 ευρώ ή μία αύξηση 3.600 ευρώ το χρόνο».
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
«Μείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων»
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους από το 2025 ανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Aπό το βήμα της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης
τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 «χτίζει» πάνω στα θετικά βήματα και επιτεύγματα των προηγουμένων τεσσάρων ετών, με στόχο μία ακόμα πιο δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Το 2024 θα προχωρήσουμε με την ίδια βασικά συνταγή, επιταχύνοντας ακόμα περισσότερο το βηματισμό μας και τις μεταρρυθμίσεις. Συνδυάζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα με την υλοποίηση αναπτυξιακών πολιτικών, την εισαγωγή τολμηρών μεταρρυθμίσεων και την επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας στην πράξη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός τόνισε ότι, σε μια δυσμενή διεθνή συγκυρία, η ελληνική οικονομία θεωρείται από τους διεθνείς αναλυτές μια οικονομία με θετικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια, κάτι που οφείλεται σε 3 παράγοντες: στο ότι η κυβέρνηση επιμένει σταθερά σε γραμμή δημοσιονομικής σοβαρότητας, στη λελογισμένη μείωση φόρων-εισφορών και την απλούστευση του επενδυτικού περιβάλλοντος, καθώς και στο ότι «η διεθνής οικονομική κοινότητα γνωρίζει πως έχουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που συνδυάζει το σωστό μίγμα της οικονομικής πολιτικής με την κυβερνητική σταθερότητα».