Θέτει ως στόχο την αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της νέας τετραετίας. Σημειώνει ότι ο Τσίπρας, εάν έβγαιναν τα κουκιά, θα επιχειρούσε να συγκροτήσει «κυβέρνηση ηττημένων» με το ΠΑΣΟΚ και την ανοχή του Βαρουφάκη, ενώ θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Απορρίπτει κάθε συνεργασία με την Ελληνική Λύση και στέλνει το μήνυμα στους ψηφοφόρους δεξιά της Ν.Δ., που έχουν πιο έντονες πατριωτικές ανησυχίες, να σταθμίσουν ποιος ήταν εκείνος που θωράκισε τα σύνορά μας, αντιμετώπισε με αυστηρό αλλά δίκαιο τρόπο το Μεταναστευτικό και ενίσχυσε τις Ενοπλες Δυνάμεις.
Για τους νέους, ορίζει ως στόχο τετραετίας να έχουν πρόσβαση σε 140.000 προσιτές στέγες, ενώ χαρακτηρίζει χυδαίο πολιτικαντισμό την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τάζει ότι θα καταργήσει τις Πανελλαδικές.
Στο μέτωπο της οικονομίας, δεσμεύεται για αύξηση στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, επανεξέταση των τεκμηρίων και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενώ για τις συντάξεις θεωρεί εφικτή την αύξηση κατά 4% το 2024 και ξεκαθαρίζει ότι θα συνεχισθεί η στήριξη για όσους έχουν ακόμη προσωπική διαφορά.
Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, σημειώνει ότι η Αγκυρα πρέπει να πάρει μία στρατηγική απόφαση για το εάν επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει την Ελλάδα, την Ευρώπη και συνολικά τη Δύση.
Βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου. Ποιος είναι ο κεντρικός στόχος της Νέας Δημοκρατίας με βάση και τις εικόνες που προσλαμβάνετε από τις περιοδείες σας;
Κατ’ αρχάς, να σημειώσω ότι στις περισσότερες περιοδείες ο κόσμος ήταν πιο πολύς και από το 2019, ενώ δεν ήταν λίγοι και λίγες εκείνοι που με πλησίαζαν και μου έλεγαν «δεν σας ψηφίσαμε την προηγούμενη φορά, ήμασταν διστακτικοί, αλλά θα σας ψηφίσουμε τώρα». Αυτό είναι πολύ μεγάλη υπόθεση για έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό. Για μία κυβέρνηση που πέρασε από «χίλια κύματα», με την πανδημία, την τουρκική προκλητικότητα, τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια που ακολούθησε.
Ο στόχος μας είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο, ώστε την επόμενη μέρα να μην υπάρχει αμφιβολία για το ποιος πρέπει να είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της νέας τετραετίας. Εχετε δει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι δεν υπάρχει άλλη αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης εκτός από την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Ήμασταν στο debate όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Βγάλατε κάποιο συμπέρασμα για το ποια ακριβώς είναι η πρόταση του κ. Τσίπρα για τη λεγόμενη «προοδευτική διακυβέρνηση»; Βλέπουμε έναν αχταρμά. Που αντί για σταθερότητα και πρόοδο που έχει ανάγκη η χώρα, με διαρκή παζάρια και ατέρμονες κομματικές διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε σε αστάθεια και παραλυσία.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι εάν κερδίσετε έστω και με μισή μονάδα δεν θα ρισκάρετε δεύτερες εκλογές. Πώς σχολιάζετε τη δήλωση αυτή;
Δεν ξέρω ποιος πιστεύει τις εκτιμήσεις του κ. Τσίπρα. Νομίζω ούτε ο ίδιος. Ακόμη και τα Μέσα που πρόσκεινται φιλικά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι θα έχουμε νίκη με καθαρή διαφορά. Εχω εξηγήσει πολύ καθαρά στον ελληνικό λαό γιατί δεν πιστεύω στο αποτέλεσμα της απλής αναλογικής και γιατί πιστεύω ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σημαντικός παράγοντας για τη σταθερότητα και την πρόοδο που έχει ανάγκη η χώρα. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας, εάν έβγαιναν τα κουκιά, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιχειρούσε να συγκροτήσει «κυβέρνηση ηττημένων» με τον κ. Ανδρουλάκη και κάποιας μορφής ανοχή από τον κ. Βαρουφάκη. Πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πει ευθέως ότι «και δεύτεροι να είμαστε, αν προκύπτει αριθμητικά, εμείς πρέπει να κάνουμε κυβέρνηση. Ε, δεν πειράζει κι αν δεν είναι κυβέρνηση πλειοψηφίας, να είναι κυβέρνηση ανοχής». Μπορείτε να φανταστείτε τι κυβέρνηση θα ήταν αυτή, όταν ο κ. Βαρουφάκης μιλάει για «Δήμητρες», όπως αποκάλυψε η εφημερίδα σας, και ο κ. Τσακαλώτος για τοπικά νομίσματα.
Θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Ανδρουλάκη για το σχηματισμό κυβέρνησης ακόμα και με την απλή αναλογική;
Σε αντίθεση με άλλες στιγμές στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν. Κι εκεί συναντιέται με τον κ. Τσίπρα. Δείτε τη διαμάχη τους για το 1980 και για το ποιος είναι αυθεντικός κληρονόμος του Α. Παπανδρέου. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό πρέπει να το ξέρουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Βλέπετε ότι από το πρωί μέχρι το βράδυ ο κ. Ανδρουλάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά. Εχει δηλώσει σε όλους τους τόνους πως δεν πρέπει να είμαι εγώ πρωθυπουργός. Αρνείται την αξιολόγηση στο Δημόσιο, λέει «ναι μεν, αλλά» στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, καταψήφισε μέχρι και τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ για ταχύτερη απονομή συντάξεων. Ποιες μεταρρυθμίσεις, λοιπόν, θα μπορούσαν να προωθηθούν; Βλέπετε με όλα αυτά ότι θα μπορούσε να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας;
Υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση ή και μεμονωμένους βουλευτές για το σχηματισμό κυβέρνησης στις δεύτερες κάλπες;
Εχω ξεκαθαρίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση κι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στους εκλεγμένους με τη Ν.Δ. βουλευτές.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ν.Δ. διατηρεί ευρύ προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο ο κ. Τσίπρας αμφισβητεί την εγκυρότητά τους. Εσείς πώς κρίνετε τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων;
Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί μια τακτική διαχείρισης της ήττας. Ξέρει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ακόμη κι αυτές που δημοσιεύονται σε φιλικά του Μέσα δείχνουν, με κάποιες αυξομειώσεις, τις ίδιες τάσεις.
Κι επειδή οι μετρήσεις δεν τον βολεύουν, τις αμφισβητεί. Για τα κακά νέα φταίει πάντα ο ταχυδρόμος που τα φέρνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αν είχε κάποιες δημοσκοπήσεις που έδειχναν τα αντίθετα από όλες τις άλλες, θα τις είχε κάνει «σημαία». Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, το ξέρουμε όλοι, είναι ένα επιστημονικό εργαλείο που μας βοηθά να μελετήσουμε κάποιες τάσεις και προβληματισμούς της κοινής γνώμης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.
Υπάρχουν ψηφοφόροι στα δεξιά της Ν.Δ. που κατευθύνονται σε μικρότερα κόμματα. Εχετε να τους στείλετε κάποιο μήνυμα;
Η Ν.Δ. απευθύνεται σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Εχουμε στόχο μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο κοινωνική, περισσότερο πράσινη και ψηφιακή, πιο δίκαιη, πιο ισχυρή. Εκείνοι που έχουν πιο έντονες πατριωτικές ανησυχίες πρέπει να αξιολογήσουν, πηγαίνοντας στην κάλπη, ποιος ήταν εκείνος που θωράκισε τα σύνορά μας, που αντιμετώπισε με αυστηρό αλλά δίκαιο τρόπο το Μεταναστευτικό, που ενίσχυσε τις Ενοπλες Δυνάμεις, που κράτησε σθεναρή στάση σε προκλήσεις, που δυνάμωσε τη διεθνή θέση της χώρας. Να σκεφθούν αν η Ελλάδα έγινε πιο ισχυρή την 4ετία που πέρασε και να αποφασίσουν ποιον θέλουν στο τιμόνι της χώρας, σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, τα επόμενα χρόνια.
«ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ»
Πώς σκέφτεστε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα; Εχετε πει ότι θα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες. Θα υπάρξει και αναδιάρθρωση υπουργείων;
Ολοκληρώνουμε μια 4ετία κυβερνητικής θητείας, κατά την οποία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αλλεπάλληλες κρίσεις, χρόνιες παθογένειες, πολλά προβλήματα της καθημερινότητας. Σήμερα, εκτός από τα σχέδια, που είχαμε και το 2019, έχουμε πλέον πολύ μεγάλη εμπειρία για το τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα και τι πρέπει να αποφύγουμε. Εχω διαπιστώσει τα μεγάλα πλεονεκτήματα του επιτελικού κράτους κι έχω δει και τις αδυναμίες του. Θα δημιουργηθεί υπουργείο Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, επειδή θέλουμε να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε ειδικά προβλήματα, με μεγάλη κοινωνική σημασία. Το υπουργείο αυτό θα πάρει αρμοδιότητες από το σημερινό υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές.
Υπάρχει μόνο μία διαφορά με την Τουρκία
Η νηνεμία που επικρατεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία μπορεί να διατηρηθεί ή είναι απλώς συγκυριακή λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων; Μπορούμε να συνομιλήσουμε με την Αγκυρα και να προκύψει συμφωνία σε ποια βάση και για ποια θέματα;
Αυτό μένει να φανεί. Οφείλω να σημειώσω ότι με τη μέχρι σήμερα προσέγγιση και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, δεν μπορεί να είναι κάποιος ιδιαίτερα αισιόδοξος. Είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέμε. Αλλά αφελείς δεν είμαστε.
Εχει πολύ μεγάλη σημασία, λοιπόν, ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Ποιος μπορεί να ενισχύσει τη θέση της χώρας, να αναπτύξει τις διεθνείς της συμμαχίες, να αυξήσει την αποτρεπτική της ικανότητα. Μπορεί να το κάνει ο Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ή μια κυβέρνηση-βαβέλ, χωρίς σαφή πυξίδα και στρατηγική, με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα;
Η Τουρκία πρέπει να πάρει μια στρατηγική απόφαση: αν επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει την Ελλάδα, την Ευρώπη και γενικότερα τη Δύση. Εμείς έχουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας σε ζητήματα που μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος, όπως το εμπόριο, ο πολιτισμός, το περιβάλλον. Αλλά για να υπάρχει ουσιαστική βελτίωση στις σχέσεις μας, η Τουρκία πρέπει να δεχθεί ότι λύνουμε τις διαφορές μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Είμαι απολύτως σαφής ότι ουσιαστικά έχουμε μία μεγάλη διαφορά, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτά είναι και τα ζητήματα για τα οποία κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να πάμε στη Χάγη. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία. Οπως ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ή με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησής σας προχωρήσατε σε μειώσεις φόρων με έμφαση σε ΕΝΦΙΑ, φόρους φυσικών και νομικών προσώπων όπως και εισφορές. Υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ στην επόμενη τετραετία εφόσον οι πολίτες ανανεώσουν τη θητεία σας;
Το 2019 είχαμε πει ότι θα μειώσουμε τους φόρους για όλους. Και ήμασταν απολύτως συνεπείς. Σήμερα οι Eλληνες και οι Ελληνίδες έχουν απαλλαγεί από πενήντα φόρους και εισφορές. Ο συντελεστής της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα έπεσε από το 22% στο 9%. Ο εταιρικός συντελεστής για όλες τις επιχειρήσεις, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έπεσε από το 29% στο 22%. Καταργήθηκε οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος των γονικών παροχών.
Σας θυμίζω ότι είχα δεσμευθεί το 2019 για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% και τελικά όχι μόνο ήμασταν απολύτως συνεπείς, αλλά καταφέραμε να μειωθεί 35%. Προχωρήσαμε πιο πολύ. Και οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εξασφαλίσουν και περαιτέρω μείωση 10%, αν προχωρήσουν στην ασφάλιση της κατοικίας τους για φυσικές καταστροφές. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που όχι μόνο τσάκισε στους φόρους τους πολίτες, ειδικά τη μεσαία τάξη, κι απειλεί να το ξανακάνει και τώρα αν ξαναερχόταν στην κυβέρνηση, εμείς θα συνεχίσουμε στο δρόμο που πορευτήκαμε κι αυτή την 4ετία με αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών.
Ποιες οι σκέψεις σας για τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους σε καύσιμα; Τι μπορούν να περιμένουν οι πολίτες στο μέτωπο των φόρων, είναι στα σχέδιά σας νέα μείωση τους; Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, είναι εφικτό;
Το πρώτο από τα επόμενα βήματα της φορολογικής μας πολιτικής είναι να αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με οικογένεια. Θα εξετάσουμε ξανά τα τεκμήρια. Σταδιακά, ως το τέλος της 4ετίας, το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί. Θα αποτελεί παρελθόν.
Και από το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας θα αρχίσουμε να εξετάζουμε, ανάλογα πια με την απόδοση της οικονομίας μας, και μειώσεις στον ΦΠΑ -οριζόντιες όμως- ή ενδεχομένως και μεταπτώσεις σε άλλες κατηγορίες, γιατί πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένοι συντελεστές ΦΠΑ.
Οσο για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, στην Ισπανία απέτυχε το πείραμα αυτό. Ποιος δεν θέλει να μειώσει τις τιμές; Δεν θα είχαμε όφελος; Το μελετήσαμε πάρα πολύ προσεκτικά. Οσες χώρες το δοκίμασαν, το μετάνιωσαν. Είχαν υστέρηση εσόδων και τελικά διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πραγματική μείωση τιμών.
Να σας δώσω όμως και ένα άλλο παράδειγμα για να δείτε το μέγεθος του λαϊκισμού και της κοροϊδίας του ΣΥΡΙΖΑ: Αν θεωρητικά μειωνόταν ο ΦΠΑ στα τρόφιμα, το μηνιαίο όφελος για τον καταναλωτή, βάσει της μέσης κατανάλωσης, θα ήταν 7 ευρώ το μήνα. Ξέρετε ποιο ήταν το όφελος από το Μarket Pass; Από 30 έως 100 ευρώ για κάθε οικογένεια. Τόσο ο λαϊκισμός όσο και η εξαπάτηση έχουν ένα όριο. Οι πολίτες, τόσο στην πανδημία όσο και στην εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, ξέρουν ποιοι στάθηκαν με σοβαρότητα δίπλα στην κοινωνία και την οικονομία.
Το Market Pass είναι ένα δοκιμασμένο εργαλείο και, όπως έχω ήδη πει, θα ήμουν διατεθειμένος να συζητήσω επέκτασή του και για το β’ εξάμηνο του έτους.
Εχετε περιγράψει ως έναν βασικό στόχο της επόμενης τετραετίας την αύξηση των μισθών κατά 25%. Πώς μπορεί να γίνει αυτό στον ιδιωτικό τομέα και πότε εκτιμάτε ότι μπορούν να επανέλθουν οι τριετίες για τους εργαζομένους;
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της οικονομίας με επενδύσεις, μείωση της φορολογίας, καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές. Ετσι αντιλαμβάνομαι το ρόλο μου, να δημιουργώ τις προϋποθέσεις για μία ισχυρή οικονομία και να φροντίζω να μη μένει κανένας πολίτης πίσω. Στη διάρκεια της 4ετίας δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 780 ευρώ. Υπενθυμίζω ότι είχαμε δεσμευθεί για 730. Από την αρχή του 2024 θα έχουμε το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων με αυξήσεις. Θα έχουμε νέα αύξηση στις συντάξεις.
Η αύξηση των μισθών, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, συναρτάται με την ανάπτυξη της οικονομίας. Με τον κατώτατο μισθό αμείβεται περίπου το ένα τέταρτο των εργαζομένων. Τα τρία τέταρτα αμείβονται πάνω από τον κατώτατο μισθό και αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα. Αυτό μπορεί να γίνει με το να δημιουργούμε περισσότερες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας και να επενδύουμε στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία. Οσο για το «ξεπάγωμα» των τριετιών, είναι υποχρέωσή μας να το κάνουμε από τη στιγμή που η ανεργία θα πέσει κάτω από το 10%. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, ελπίζουμε να φτάσουμε γρήγορα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δική μας πολιτική που φέρνει περισσότερες επενδύσεις και δυναμική ανάπτυξη.
Στο ίδιο πλαίσιο είπατε ότι ο στόχος τετραετίας είναι ο μέσος μισθός να βρίσκεται στα 1.500 ευρώ. Σε ποιο ύψος θα είναι η μέση κύρια σύνταξη, που σήμερα είναι περίπου στα 750 ευρώ;
Οσο πηγαίνει καλά η οικονομία -και με 3% ανάπτυξη η οικονομία πάει καλά- τόσο περισσότερες παρεμβάσεις θα μπορούμε να κάνουμε στο κοινωνικό πεδίο. Η κοινωνική πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της οικονομίας. Μην ξεχνάτε ότι ήμασταν εκείνοι που ενισχύσαμε τους συνταξιούχους κατά σχεδόν 8%, μετά από 12 χρόνια, και είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε όλες τις αδικίες που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ, που μείωσε τις συντάξεις όχι μία, όχι δύο, αλλά 17 φορές. Εκτιμώ ότι η αύξηση κατά 4% των συντάξεων του χρόνου είναι εφικτός στόχος, αλλά άμεσα συναρτώμενος με την ανάπτυξη, ενώ η προσωπική διαφορά που στέρησε από πολλούς συνταξιούχους τις αυξήσεις σε βάθος χρόνου θα σβήσει. Και μέχρι τότε οι συνταξιούχοι που βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία θα έχουν τη στήριξη της Πολιτείας, όπως το κάναμε ήδη.
«Τα νέα ζευγάρια θα μπορούν να αποκτήσουν δικό τους σπίτι»
Ενα σημαντικό στοιχείο των εκλογών θα είναι η συμμετοχή για πρώτη φορά εκατοντάδων χιλιάδων νέων. Γιατί να ψηφίσουν Ν.Δ. οι σημερινοί δεκαεπτάρηδες και εικοσάρηδες; Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι προσπαθήσατε να «εξαγοράσετε» την ψήφο των νέων με το Υouth Pass, ενώ σας κατηγορεί ότι κόψατε 20.000 θέσεις εισακτέων στα ΑΕΙ υπέρ των ιδιωτικών κολεγίων. Πώς απαντάτε;
Ολα τα κόμματα εξουσίας έχουν χαμηλή απήχηση στη νέα γενιά. Κι αυτό προσπαθούμε να το αλλάξουμε. Και δεν το κάνουμε με λόγια, αλλά με πολιτικές σε πολλά επίπεδα ώστε να φτιάξουμε μια καλύτερη χώρα στην οποία οι νέοι θα βλέπουν το δικό τους μέλλον καλύτερο από σήμερα. Οι νέοι στη δεκαετία της κρίσης φορτώθηκαν βάρη προηγούμενων γενιών. Νιώθουν -κι όχι άδικα- ότι πληρώνουν προβλήματα για τα οποία δεν φταίνε. Πολλοί έφυγαν από την Ελλάδα, ενώ άλλοι ζουν με χαμηλές αμοιβές, πολύ ακριβό ενοίκιο ή μένουν ακόμη, εξ ανάγκης, με τους γονείς τους. Προωθήσαμε σε πολλούς τομείς πολιτικές για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Αναβαθμίσαμε την εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κάτι εντελώς απαράδεκτο: Παίζει με την αγωνία και το άγχος των παιδιών που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις και των οικογενειών τους, τάζοντάς τους ότι θα καταργήσει, αν κερδίσει τις εκλογές, από αυτό τον Ιούνιο τη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για χυδαίο πολιτικαντισμό. Τα παιδιά οφείλουν να ξέρουν ότι όταν θα τελειώσουν το σχολείο θα πάνε σε μια σχολή που θα πάρουν ένα πτυχίο, το οποίο θα έχει αντίκρισμα, και θα βρουν μια δουλειά της προκοπής, με καλό εισόδημα. Αυτό είναι το όραμά μας για τη νέα γενιά. Οχι να της τάζουμε είσοδο στα πανεπιστήμια χωρίς ουσιαστικά καμία απολύτως προσπάθεια, με κατάργηση της ειδικής βάσης, για να πάνε σε μια σχολή από την οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποφοιτήσουν. Δεν την εξυπηρετούμε με αυτόν τον τρόπο. Με τις αλλαγές που κάναμε ενισχύσαμε ουσιαστικά τα πανεπιστήμιά μας ώστε να γίνουν πιο εξωστρεφή και να παρέχουν ακόμη καλύτερη εκπαίδευση. Αναβαθμίσαμε την τεχνολογική εκπαίδευση ώστε να παρέχουμε σε παιδιά που δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ μια καλή επαγγελματική προοπτική. Αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό στα 780 ευρώ, από 650 ευρώ που τον άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό αφορά κυρίως τους νέους. Με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» δίνουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέα ζευγάρια το δικό τους σπίτι. Το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα μας οδήγησε στην απόφαση να διπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους. Υλοποιήσαμε, επίσης, νέα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, δράσεις για την απασχόληση ειδικά των νέων ανέργων. Από το 2019 ως σήμερα δημιουργήθηκαν 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία των νέων είναι ακόμη υψηλή, είναι αλήθεια, όμως μειώθηκε κατά 5,5 μονάδες από το 2019.
Θα ήταν προσβλητικό και για μας και για τους νέους να ειπωθεί ότι τα προβλήματα και οι αγωνίες τους για το αύριο θα καλυφθούν με κάποιο επίδομα που θα αξιοποιήσουν για κάποιες, πολιτιστικές, τουριστικές ή αθλητικές δραστηριότητες.
Οσο οι νέοι θα βλέπουν ότι το ενδιαφέρον μας δεν εξαντλείται σε λόγια και «κούφια» συνθήματα κι ότι η ζωή τους αλλάζει προς το καλύτερο, θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα. Ξέρετε ήδη από τη δημοσιοποίηση του προγράμματός μας ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων των νέων είναι μαζί με την αύξηση των μισθών και την αναβάθμιση του ΕΣΥ κεντρική προτεραιότητα για τη νέα 4ετία.
«ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΖΗΛΕΨΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ»
Πώς οραματίζεστε την Ελλάδα του 2027 σε οικονομία, Υγεία, Παιδεία και Δημόσια Διοίκηση; Είναι δεδομένη η βούλησή σας για την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πιστεύετε ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη συναίνεση για να υλοποιηθεί αυτή η εμβληματική μεταρρύθμιση; Και, αν όχι, υπάρχει άλλος τρόπος για να κάνει, επιτέλους, η χώρα μας αυτό το βήμα προς τα εμπρός;
Θέλω η Ελλάδα να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Και για να το πετύχουμε αυτό έχουμε θέσει πολύ σαφείς στόχους προόδου για την επόμενη τετραετία και είναι: Η Παραγωγική και Κοινωνική Ελλάδα. Η Δίκαιη, η Ψηφιακή και η Σύγχρονη Ελλάδα. Και, πάνω από όλα, η Ισχυρή Ελλάδα. Στόχος μας είναι ο μέσος μισθός να αυξηθεί στα 1.500 ευρώ κι ο κατώτατος στα 950. Να βελτιωθούν οι απολαβές στο Δημόσιο. Και να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις. Η ενίσχυση της Υγείας, με την αναβάθμιση του ΕΣΥ. Θα προσληφθούν 10.000 υγειονομικοί και θα αναβαθμιστούν 80 νοσοκομεία και 156 Κέντρα Υγείας. Και όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Η πατρίδα μας πρέπει να μείνει ασφαλής και περήφανη. Επεκτείνουμε το φράχτη στον Εβρο, ενώ θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό. Θα υποδεχθούμε τα νέα Rafale και τις φρεγάτες. Θα αντιμετωπίσουμε τις εστίες αναχρονισμού στη Δημόσια Διοίκηση και θα αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες της. Με 100% ψηφιοποίηση, αλλά και με αξιολόγηση που θα κάνει το έργο του κράτους καλύτερο. Εχουμε επίσης στόχο 140.000 νέοι να έχουν πρόσβαση σε προσιτή στέγη έως το 2027. Ολα αυτά μπορεί να ακούγονται φιλόδοξα. Ομως μπορούν γίνουν πράξη. Οι πολίτες άλλωστε, ακόμη και αυτοί που μπορεί να ήταν δύσπιστοι το 2019 ξέρουν ότι κάναμε πράξη όσα συμφωνήσαμε πριν από 4 χρόνια. Αυτό θα κάνουμε και τώρα.