Λόγω, ωστόσο, των εξελίξεων στην περιοχή μας, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει σήμερα με την κινεζική πολιτική ηγεσία. Στην Εκθεση της Σαγκάης θα τον εκπροσωπήσουν ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο ταξίδι.
Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα, σήμερα θα έχει τις εξής συναντήσεις: στο Μέγαρο του Λαού στο Πεκίνο με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Qiang, με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Zhao Leji, και τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Xi Jinping.
Η Ελλάδα επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων. Πεδίο περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων υπάρχει και στον τουρισμό, καθώς η Κίνα αποτελεί μια μεγάλη αγορά. Η επίσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, πραγματοποιείται μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από την S&P, ενώ επισημαίνεται ότι πρόσφατα δύο από τους μεγαλύτερους κινεζικούς οίκους αξιολόγησης, οι Lianhe Credit και Chengxin Credit Rating Group, αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε επενδυτική βαθμίδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας επιδιώκει να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές και τουριστικές σχέσεις και να αυξήσει τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα, ιδιαίτερα στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
Στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός αναμένεται να συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία. Η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας και στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.
Θέση της Ελλάδας είναι ότι είναι αναγκαίοι οι ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα και η συνεργασία για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς. Το ταξίδι στην Κίνα μπορεί να ιδωθεί ως μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που άρχισε να εφαρμόζεται από την κυβέρνηση με την επίσημη επίσκεψη εδώ του Ινδού πρωθυπουργού και αναμένεται να συνεχιστεί με τη σύσφιγξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τη Νότια Κορέα – πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι σχεδιάζεται να μεταβεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σεούλ το χειμώνα.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ
Ηταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκείνος που, στη δεκαετία του ’70, αιφνιδίασε τους πάντες επισκεπτόμενος την Κίνα, σε μια εποχή που δεν θυμίζει σε τίποτε τη σημερινή, καθώς τότε οι Κινέζοι ακολουθούσαν τη γραμμή που χάραζε το κόκκινο βιβλιαράκι του Μάο, ήταν όλοι ντυμένοι ομοιόμορφα και κυκλοφορούσαν με ποδήλατα.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε μακρές συνομιλίες με τον πρόεδρο Χούα Κούο Φενγκ και τον αντιπρόεδρο Ντενγκ Σιάο Πινγκ, και η επίσκεψη είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, καθώς αμέσως άνοιξαν οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Η νέα εποχή στις ελληνοκινεζικές σχέσεις είχε ξεκινήσει και, παρά τις αναταραχές που κατά καιρούς υπήρχαν, σχεδόν όλοι οι Ελληνες πρωθυπουργοί στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Πεκίνο κτίζοντας μια φιλία που αντέχει στο χρόνο.