Ερωτηθείς για τις προκλητικές δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας ότι για εκείνον «δεν υπάρχει Μητσοτάκης» και δεν πρόκειται να συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί του, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θέλει πάντα να κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και «δεν πρόκειται ποτέ να είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας». Ανέδειξε, ωστόσο, με απόλυτη σαφήνεια όλες τις πτυχές της συμπεριφοράς της γειτονικής χώρας ως αναθεωρητικής δύναμης, ξεκαθαρίζοντας ότι θα θέτει το ζήτημα αυτό μέχρι η γειτονική χώρα να αλλάξει στάση.
«Πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον πρόεδρο Ερντογάν. Νόμιζα ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αλλά ένα μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά. Αυτή η συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη. Και θα θέτω αυτό το θέμα όπου μπορώ έως ότου η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Borge Brende.
Σαφής θέση της Αθήνας μέσα σε αυτό το σκηνικό που δημιουργεί η Αγκυρα είναι ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον Τούρκο πρόεδρο, που με τις άκρως προκλητικές δηλώσεις του επιδιώκει την όξυνση. Οι αντιδράσεις αυτές δείχνουν ότι η ηγεσία της γειτονικής χώρας έχει ενοχληθεί από την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, από το πολύ θερμό κλίμα που συνάντησε στον Λευκό Οίκο και κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, και από την απήχηση που βρήκαν οι ελληνικές θέσεις. Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμάται πως η συμπεριφορά της Τουρκίας, αντικειμενικά, ενισχύει την τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός άσκησε κριτική χθες και για τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της αίτησης της Φιλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Υποστηρίξαμε ξεκάθαρα από την αρχή την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Και πιστεύω ότι είναι λάθος αν η Τουρκία συνεχίσει να χρησιμοποιεί αυτές τις διαπραγματεύσεις για να αποκομίσει κάποιου είδους όφελος για το δικό της εθνικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας την ανάγκη «να είμαστε ενωμένοι», όπως είπε.
«Είναι σημαντικό ότι το ΝΑΤΟ πρόκειται να ενισχυθεί με την ένταξη δύο επιπλέον χωρών. Και ειλικρινά, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα στο ΝΑΤΟ είναι μία ακόμη πηγή γεωπολιτικής αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια περίοδο ηρεμίας και σταθερότητας. Αλλά δεν ήμασταν ποτέ εμείς εκείνοι που προκαλούσαν εντάσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων και επαφών του κ. Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ βρέθηκε και η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη, την οποία ο ίδιος ανέδειξε και στη χθεσινή συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Αναφερόμενος στην ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας υδρογονανθράκων, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτή τη διαδικασία, δεδομένου ότι είμαστε βασικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία είναι μια περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε.
Ταυτόχρονα, όμως, εξέπεμψε, εν όψει και της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νέο μήνυμα για την ανάγκη προώθησης της ιδέας κάποιου είδους ανώτατου ορίου στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Δεν θέλω να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση όπου ξοδεύουμε όλο και περισσότερα, επιδοτώντας τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου στο εσωτερικό της χώρας, και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα μας στηρίζει σε αυτή την προσπάθεια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, καθιστώντας σαφές ότι «πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε το χειμώνα για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες».
«Καταλήξαμε σε ένα πολύ ισχυρό, πιστεύω, εγχώριο πακέτο μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων όσον αφορά στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά, ειλικρινά, η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα σε αυτό το πεδίο», πρόσθεσε.
Τα ενεργειακά ζητήματα και η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Isaac Herzog, στη διάρκεια της οποίας εξετάστηκε και η δυνατότητα περαιτέρω εμβάθυνσης της συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο περιφερειακών σχημάτων.
Η σημασία του σταθερού και ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού των Βαλκανίων, στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ακόμα σημαντικότερο ρόλο χάρη στην ανάπτυξη κομβικών υποδομών για την υποδοχή και προώθηση ενεργειακών φορτίων, επισημάνθηκε εξάλλου κατά το πρόγευμα εργασίας με αντικείμενο τα Δυτικά Βαλκάνια, στο οποίο συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τους ομολόγους του της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και του Κοσσόβου και τους προέδρους της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, καθώς και την ενταξιακή προοπτική της στην Ε.Ε.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Ελλάδα, ενώ τον ενημέρωσε και για τα φορτία ουκρανικών σιτηρών και αγροτικών προϊόντων που, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας.