Το σκεπτικό της κυβερνητικής πρότασης ανέλυσε ξεκάθαρα χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, απαντώντας σε κάθε απορία και διαλύοντας κάθε σκιά και ανυπόστατο σενάριο για το θέμα που έχει ανοίξει τόσο μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι το ζητούμενο είναι η ενότητα, όχι να διχαστεί η κοινωνία: «Είναι θέμα συνείδησης. Δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία στους βουλευτές, το έχω πει από την πρώτη στιγμή. Ομως πρέπει και εγώ και όσοι πιστεύουν στο νομοσχέδιο αυτό να πείσουμε τους βουλευτές μας και ενδεχομένως να μεταπείσουμε και κάποιους οι οποίοι μπορεί να έχουν αρνητική στάση», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση, που δεν δημιουργεί πρόβλημα.. Είπε ωστόσο ότι η συζήτηση πρέπει να ωριμάσει στην κοινωνία.
«Οι βουλευτές ψηφίζουν, όχι οι υπουργοί. Και με τη βουλευτική τους ιδιότητα προσέρχονται σε αυτή την ψηφοφορία. Ομως, προφανώς, όταν κάποιος είναι υπουργός, υπάρχει μεγαλύτερη δέσμευση σε μία συλλογική απόφαση που παίρνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Θέλω να θυμίσω ότι τα νομοσχέδια εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο, από τους υπουργούς. Αλλά και αυτό θα σας έλεγα είναι μία λεπτομέρεια, διότι ξέρω πολύ καλά ότι για να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο, από τη στιγμή που εκτιμώ ότι δεν θα το ψηφίσουν όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να πείσουμε και βουλευτές και από άλλα κόμματα να το ψηφίσουν», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Δεν κάνουμε κάτι ριζικά διαφορετικό από ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ρητά ότι σέβεται τις αντίθετες απόψεις, όπως της Εκκλησίας. «Θα ακούσουμε τις απόψεις, θα σεβαστούμε την αντίθετη άποψη, αλλά η Πολιτεία είναι που νομοθετεί».
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το γάμο ομοφύλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι συμπληρώνει το πλαίσιο που ήδη υπάρχει με το σύμφωνο συμβίωσης, ενώ σχετικά με την τεκνοθεσία, που έχει αναδειχθεί ως το μείζον θέμα που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διχάζει την κοινωνία, επεσήμανε ότι για τους άνδρες ομοφύλους δεν θα προβλέπεται η απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης μητέρας, αλλά η δυνατότητα υιοθεσίας. Για το ρόλο της Εκκλησίας ήταν επίσης σαφής: «Σέβομαι απόλυτα και τους συμπολίτες μας που έχουν διαφορετική άποψη, όπως σέβομαι και την άποψη της Εκκλησίας. Εξάλλου, θέλω να σας θυμίσω ότι η Εκκλησία ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο, η Εκκλησία ήταν απέναντι στην καύση των νεκρών και η Πολιτεία προχώρησε και νομοθέτησε σεβόμενη το ρόλο της Εκκλησίας και μη υπαγορεύοντας στην Εκκλησία να κάνει κάτι το οποίο αντίκειται στον πυρήνα της θεολογικής προσέγγισης της Εκκλησίας στα ζητήματα αυτά».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το νομοσχέδιο θα βγει «σύντομα» στη διαβούλευση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή – αλλά το αποσύνδεσε πλήρως από το χρόνο των ευρωεκλογών. Απόλυτη έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ανάγκη προστασίας των παιδιών που ζουν με ομόφυλα ζευγάρια: «Ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν ίσα δικαιώματα σήμερα. Εάν μια γυναίκα συζεί με μια άλλη και έχει ένα μωρό, αρρωστήσει και πεθάνει, η άλλη δεν έχει κανένα δικαίωμα. Με προβληματίζει το μπούλινγκ, αλλά πότε είναι χειρότερο; Οταν γίνεται στα κρυφά ή όταν το συζητούμε φανερά. Δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Οπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “θέλω ένα αγόρι”. Δεν αλλάζουμε τίποτε σε αυτό. Δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο Γονέας 1 και Γονέας 2», δεν θα κάνουμε την Ελλάδα εργαστήριο πειραμάτων».
Για την αντίδραση Ανδρουλάκη στο OPEN πως «δεν θα δέσει τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με δηκτικό τρόπο: «Μου κάνει πάρα πολλή εντύπωση, την άκουσα κι εγώ αυτή την τοποθέτηση. Αντί να δούμε την ουσία του θέματος, ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί με τον τρόπο του ένα ζήτημα το οποίο είναι ζήτημα δικαιωμάτων, στο οποίο, προσέξτε, εγώ ο ίδιος ξεκινώ λέγοντας ότι δεν θα βάλω κομματική πειθαρχία. Και, προσέξτε, γιατί το κάνω αυτό; Γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μη διχαστούμε στο θέμα αυτό, είναι ένα ζήτημα…».
Σύντομα το πράσινο φως από ΗΠΑ για τα F-35
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση F-35 και είναι απολύτως ώριμο για να υλοποιηθεί, για να προχωρήσουμε με μία σημαντική αγορά για να ενισχυθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Το αίτημα είναι απολύτως ώριμο για να εγκριθεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς όμως να έχει αυταπάτες: «Δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο. Να μπορέσουμε σταδιακά να μπούμε και στον πυρήνα της διαφοράς μας, που δεν είναι άλλος από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζω ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει επιλυθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα. Ομως θα το προσεγγίσουμε με καλή διάθεση, έχοντας ξεκάθαρες τις κόκκινες γραμμές τις οποίες πιστεύω ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θέτει όταν συζητά τα θέματα αυτά. Εκμεταλλευόμενοι, όμως, ένα γενικότερο καλό κλίμα, το οποίο από μόνο του, θα έλεγα, ήδη έχει δώσει ένα σημαντικό θετικό αποτύπωμα».
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Οπως είπε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντική εξομάλυνση, η οποία αποτυπώνεται και στο πεδίο, με σημαντικότατη μείωση, αν όχι μηδενισμό, της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.
«Στοπ» στα σενάρια για ευρωπαϊκό αξίωμα
Ο πρωθυπουργός έβαλε τελεία και παύλα στα σενάρια που μιλούν ότι θα διεκδικήσει ανώτατο αξίωμα στην Ευρώπη. «Τα διαβάζω κι εγώ αυτά τα σενάρια, τα οποία δεν ξέρω ποιος τα τροφοδοτεί. Ισως κάποιοι, μη μπορώντας να με αντιμετωπίσουν πολιτικά, να σκέφτονται κάποια έξοδο διά της “προαγωγής”, προς τα πάνω.
Θα επαναλάβω λοιπόν αυτό το οποίο είχα πει και στη Διεθνή Eκθεση Θεσσαλονίκης: O ελληνικός λαός με εμπιστεύτηκε για να κυβερνήσω, να κυβερνήσουμε τη χώρα για την επόμενη τετραετία. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για εμένα από το να είμαι πρωθυπουργός της χώρας. Δεν είναι η πρωθυπουργία ένα σκαλοπάτι για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Είναι η πιο σημαντική δουλειά την οποία δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσα να κάνω. Και δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα».
Για το ευρωψηφοδέλτιο τόνισε ότι θα επιλέξει τους καλύτερους που θα μπορούν να προωθούν τις ελληνικές θέσεις χωρίς λογικές «σελέμπριτι».
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει έμφαση στους τομείς της Υγείας και της ασφάλειας των πολιτών, ενώ ξεκαθάρισε χωρίς περιθώριο παρερμηνειών ότι ποτέ δεν έχει προτείνει στον Στ. Κασσελάκη να αναλάβει υπουργείο. Σημείωσε ότι επιζητά τη συναίνεση ευελπιστώντας ο καινούργιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση: «Αν και τον βλέπω μερικές φορές να παλινωδεί μεταξύ συναινετικών κινήσεων και ενός λόγου που είναι πολύ ακραίος και μου θυμίζει τα χειρότερα πρόσωπα, τουλάχιστον ως προς την οξύτητα του λόγου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αλλά είναι νέος ακόμα και καινούργιος πρόεδρος, θα κριθεί στην πορεία. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και θα κριθούν στα δύσκολα. Για το νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει καμία πρόταση ακόμα. Να δούμε λοιπόν πώς θα τοποθετηθεί απέναντι σε αυτό το οποίο εμείς εισηγούμαστε. Από εκεί και πέρα όμως, όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς έχουμε μια εντολή δραστικών και τολμηρών μεταρρυθμίσεων. Και υλοποιούμε, όπως βλέπετε, αυτή την εντολή. Θυμάμαι ότι τους πρώτους μήνες της νέας κυβερνητικής μας θητείας υπήρχε κάποια επιφύλαξη σχετικά με τους ρυθμούς του κυβερνητικού έργου».
Ειδήσεις σήμερα
Κυριάκος Μητσοτάκης – Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Σπάνια βραδινή έξοδος – Ποια τραγουδίστρια απόλαυσαν
ΚΚΕ για Μητσοτάκη: Παρουσιάζει την αντιδραστική του ατζέντα ως εκσυγχρονισμό