Τα «θύματα» δεν είναι παρά οι κομιστές του μηνύματος πως ο Κ. Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αντεπιτεθεί στην ενορχηστρωμένη -όπως εκτιμούν στο Μ. Μαξίμου- επίθεση προκειμένου να πληγούν η ηθική ακεραιότητα της κυβέρνησης και το κράτος δικαίου.
Ο Κ. Μητσοτάκης αξιολογεί και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στα θέματα διαφάνειας. Γι’ αυτό, όπως λένε οι πληροφορίες, «ήταν απολύτως συνεπής». Εννοώντας ότι είχε εκφράσει την εμπιστοσύνη του στις αρχές, αλλά είχε καταστήσει σαφές πως κάνει και τη δική του έρευνα. Οταν ενημερώθηκε πλήρως για το πώς διέρρευσαν τα e-mail των αποδήμων, «έδρασε ακαριαίως».
«Δεν είμαστε ίδιοι»
Χαρακτηριστική είναι η φράση στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού: «Δεν είμαστε ίδιοι. Αυτοί με τον αμετάκλητα καταδικασμένο με 13-0 Ν. Παππά κι εμείς απλώς με τη βάσιμη υποψία δείξαμε ότι δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας».
Η παράνομη διαρροή των e-mail έχει τη δική της περίεργη ιστορία. Ολα ξεκίνησαν από μία συνεργάτιδα του παραιτηθέντος γ.γ. του υπ. Εσωτερικών Μ. Σταυριανουδάκη, η οποία έδωσε τη σχετική λίστα -που είναι από την υπηρεσιακή κυβέρνηση του 2023 για τους 19.000 αποδήμους, οι οποίοι ψήφισαν στις εθνικές εκλογές- στον γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού της Ν.Δ. Ν. Θεοδωρόπουλο. Ο οποίος με τη σειρά του και αυθαιρετώντας, την έδωσε στην Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου εν όψει των ευρωεκλογών. Λόγω της κομματικής ιδιότητας του Ν. Θεοδωρόπουλου η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., όπως υποστηρίζουν αξιόπιστες πηγές, νόμισε πως η λίστα που παρέλαβε ήταν η λίστα των μελών της Ν.Δ. και όχι, όπως πραγματικά ήταν, η λίστα με το σύνολο των αποδήμων που ψήφισαν στις εκλογές του 2023.
Σε κάθε περίπτωση το «φάουλ» ήταν καθαρό. Και η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου ανέλαβε με γενναιότητα την ευθύνη που της αναλογεί, θέτοντας εαυτόν εκτός του γαλάζιου ψηφοδελτίου, διευκολύνοντας τους χειρισμούς του πρωθυπουργού.
Διπλός στόχος
Το Μ. Μαξίμου προχώρησε σε άμεσες ενέργειες με διπλό στόχο: Αφενός να προστατεύσει την επιστολική ψήφο και το αδιάβλητό της, καθώς η σχετική λίστα δεν έχει την παραμικρή σχέση με όσους προτίθενται να αξιοποιήσουν την επιστολική ψήφο, που θα ισχύσει στις επικείμενες ευρωεκλογές. Το θέμα που προέκυψε αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων και δεν αφορά το αδιάβλητο και την ασφάλεια των ευρωεκλογών. Αφετέρου να αντεπιτεθεί στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να δημιουργήσει ένα τοξικό περιβάλλον για το κράτος δικαίου, βάζοντας στο μίξερ της προπαγάνδας ετερόκλητα «υλικά». Από τα «λαϊκά δικαστήρια» και την απροκάλυπτη τυμβωρυχία για την τραγωδία των Τεμπών, μέχρι την εργαλειοποίηση της «αθωωτικής» πρότασης της εισαγγελέως για τον άθλιο Ν. Μίχο, στη δίκη για τη 12χρονη του Κολωνού.
ΓΚΑΛΟΠ
Τεράστιο προβάδισμα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μ. Μαξίμου από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις, αλλά και focus groups, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, ελλείψει ρεαλιστικών και τεκμηριωμένων πολιτικών προτάσεων, είναι αναγκασμένα να επιδοθούν σε πλειοδοσία λαϊκισμού και συνωμοσιολογίας στη μεταξύ τους μάχη για τη δεύτερη θέση.
Η Ν.Δ., σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, παρά τη φθορά που έχει, δεν απειλείται, με τη μεγάλη και καθαρή διαφορά από το δεύτερο κόμμα, όποιο κι αν είναι. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει τον «πολύχρωμο λαϊκισμό» (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Βελόπουλος, Νίκη κ.λπ.), εστιάζοντας την πολιτική αναμέτρηση στην ουσία και στο πραγματικό δίλημμα «ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει καλύτερα την Ελλάδα στην Ευρώπη».
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ακρίβεια, Υγεία, ασφάλεια
Παράλληλα με τη «μάχη κατά των φαντασμάτων», η προεκλογική καμπάνια της κυβέρνησης αναμένεται να δίνει έμφαση σε τέσσερα κρίσιμα προβλήματα της καθημερινότητας: την ακρίβεια, την Υγεία, την ασφάλεια και το μεταναστευτικό. Ανοίγοντας μέτωπο με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τις αδιευκρίνιστες εταιρίες του Στ. Κασσελάκη και την «ασυλία» που δίνει στα «παραϋπουργεία» και στους καθεστωτικούς Ν. Παππά και Π. Πολάκη, τον τακτικισμό και την πολιτική μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ, τον συντηρητισμό και τον δογματισμό του ΚΚΕ, τον αχαλίνωτο λαϊκισμό της Ελληνικής Λύσης και τη διαπλοκή της Νίκης με παραεκκλησιαστικά κυκλώματα.