Απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι “καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη” στις επόμενες εκλογές, διότι πρέπει να “απενεργοποιήσουν” τη “νάρκη” της απλής αναλογικής, λέγοντας πως οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες.
“Η πρώτη κάλπη θα είναι η κρίσιμη κάλπη, αυτή θα στείλει τελικά το μήνυμα ποιος πρέπει να κυβερνήσει την Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Και καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια και να σας πω ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες οι βασικές προεκλογικές μας εξαγγελίες υλοποιήθηκαν”, σημείωσε.
Ειδικά για το νομό της Καστοριάς ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία θα ξεπεράσει το 50% στις ερχόμενες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι επιλέγει το δρόμο του διχασμού και είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει.
“Δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση αυτή η προεκλογική περίοδος, ενόψει των εκλογών της άνοιξης, να αναλωθεί σε μία κοκορομαχία, σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού και λάσπης που τελικά πιστεύω ότι δεν ενδιαφέρει τους πολίτες”, είπε και πρόσθεσε: “Εάν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει αυτό το δρόμο θα την αφήσουμε μόνη της. Εμείς θα μιλάμε για το μέλλον, θα λέμε στους πολίτες ότι προσπαθήσαμε, πετύχαμε πολλά, αλλά μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Θα μιλάμε για το πώς οραματιζόμαστε την Ελλάδα του 2030 σε κάθε περιφέρεια.
Μητσοτάκης: Σχεδιάζουμε την Ελλάδα του αύριο
Θα αντιπαρατεθούμε και θα δούμε ποιος έχει πραγματικά σχέδιο για την Ελλάδα του αύριο και ποιος θέλει μόνιμα να μας επιστρέφει σε διχασμούς.
Αυτοί οι οποίοι πολώνουν και διχάζουν είναι αυτοί που δεν έχουν να σας πουν απολύτως τίποτα για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζετε. Ούτε σχέδια για το μέλλον έχουν, ούτε όραμα για την Ελλάδα έχουν, ούτε μπορούν να φανταστούν μία Ελλάδα ισχυρή με αυτοπεποίθηση που θα στέκεται πρωταγωνίστρια σε όλες τις σημαντικές εξελίξεις οι οποίες λαμβάνουν σήμερα χώρα στην Ευρώπη.
Τίποτε από αυτά τα οποία πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Μπορούμε πολύ εύκολα να φανταστούμε ότι άλλη κυβέρνηση όλα αυτά τα οποία πετύχαμε θα τα ανέτρεπε και θα γυρνούσαμε πίσω σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε μία και καλή. Δεν θα το επιτρέψουμε. Αυτοδύναμη Ελλάδα ισοδυναμεί με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία. Αυτός είναι ο στόχος μας, θα τον πετύχουμε”.
Αναφερόμενος στο νομό Καστοριάς, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο νομός θα έχει σημαντικό μερίδιο στα αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Μακεδονία και έκανε ειδική αναφορά στην σήραγγα Κλεισούρας (που ενώνει την Καστοριά με την Πτολεμαϊδα), που όπως είπε η πρώτη υπογραφή για την κατασκευή της μπήκε πριν 30 χρόνια από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και θα υλοποιηθεί τώρα.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι “απέναντι στη φίλη Τουρκία εμείς ήμασταν οι πρώτοι πού τείναμε χείρα φιλίας όταν χτυπήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό, γιατί αυτό επιτάσσουν τελικά οι σχέσεις καλής γειτονίας”.
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στην Καστοριά συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα και στο κέντρο της πόλης τον υποδέχθηκαν μέλη και φίλοι της Νέας Δημοκρατίας.
“Εδώ σπάμε ρεκόρ στις εκλογές, αλλά τώρα θέλω να κάνουμε νέο ρεκόρ”, είπε ο πρωθυπουργός προς τους πολίτες.
Αμέσως μετά κατευθύνθηκε το μνημείο των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας όπου Πόντιοι τραγούδησαν το τραγούδι “την πατρίδα μ’ έχασα”. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης περπάτησε στους κεντρικούς δρόμους, μπήκε σε καταστήματα συνομίλησε με καταστηματάρχες και καταναλωτές.
Τον πρωθυπουργό συνόδευαν οι υφυπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο βουλευτής Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, η επικεφαλής του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν. Δ Παύλος Μαρινάκης.
Προσωπική διαφορά: Μποναμά 350 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους ανακοινώνει ο Μητσοτάκης
Συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ, αλλά και του ΙΚΑ, που λόγω προσωπικής διαφοράς στη σύνταξη έμειναν χωρίς αύξηση από το 7,75%, είναι στους υποψήφιους δικαιούχους του επιδόματος των 350 ευρώ που σχεδιάζει να καταβάλει η κυβέρνηση εντός του Μαρτίου.
Το επίδομα προσωπικής διαφοράς, που αποκάλυψε πρώτος ο Ελεύθερος Τύπος στις 25 Ιανουαρίου 2023 και επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, αποτελεί μια έκτακτη παροχή που θα δοθεί σε συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν καμία αύξηση στην τσέπη από το ξεπάγωμα των συντάξεων μετά από μία 12ετία περικοπών λόγω των μνημονίων.
Ο λόγος που δεν πήραν τίποτα στην τσέπη είναι γιατί την αύξηση 7,75% την «έφαγε» η προσωπική διαφορά που θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016).
Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση 7,75% να περάσει στην τσέπη 1,7 εκατ. συνταξιούχων και 910.000 συνταξιούχοι να μην πάρουν τίποτε γιατί η προσωπική διαφορά ήταν μεγαλύτερη της αύξησης,.
Το επίδομα που εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα δυο σενάρια που είναι στο τραπέζι, θα αφορά περίπου 750.000 από τους 910.000 συνταξιούχους και θα είναι κλιμακωτό.
Η απόφαση για το επίδομα και τους δικαιούχους αναμένεται το αργότερο την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Δύο σενάρια
Τα δύο σενάρια που εξετάζονται για το επίδομα προσωπικής διαφοράς, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, προβλέπουν:
1 Χορήγηση του επιδόματος με κριτήριο το ύψος της σύνταξης. Το βασικό επίδομα προσωπικής διαφοράς εξετάζεται να είναι 350 ευρώ για συνταξιούχους που λαμβάνουν έως 1.300 ή 1.500 ευρώ σύνταξη και μικρότερο για όσους έχουν πάνω από 1.500 ευρώ. Μπορεί να μπει και κόφτης στις πολύ υψηλές συντάξεις και το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για παράδειγμα, να σταματά σε συνταξιούχους που λαμβάνουν πάνω από 2.000 ή 2.500 ευρώ.
2 Χορήγηση επιδόματος με κριτήριο το ύψος σύνταξης και σε όσους πήραν μικρές αυξήσεις πάνω από την προσωπική διαφορά της τάξης των 5-20 ευρώ. Στο σενάριο αυτό οι μεν συνταξιούχοι έως τα 1.000 ή 1.300 ευρώ, για παράδειγμα, με μηδενική αύξηση, παίρνουν όλο το ποσό του επιδόματος (π.χ. τα 350 ευρώ), ενώ όσοι είδαν μικρή αύξηση και έχουν σύνταξη έως 1.000 ή 1.300 ευρώ θα πάρουν αναλογία του επιδόματος ώστε σε ετήσια βάση το άθροισμα αύξησης και επιδόματος να μην είναι πάνω από το επίδομα, δηλαδή να είναι έως 350 ευρώ. Αντίστοιχα, συνταξιούχοι με 1.500 ευρώ που δεν πήραν αύξηση θα πάρουν το 80% του επιδόματος και όσοι πήραν μικρή αύξηση θα έχουν συμπλήρωμα από το επίδομα. Για παράδειγμα, συνταξιούχος που με την αύξηση 7,75% μηδένισε και ξεπέρασε την προσωπική του διαφορά κατά 10 ευρώ, που σημαίνει ετήσιο καθαρό κέρδος 120 ευρώ, ενδεχομένως να πάρει και άλλα 230 ευρώ από το επίδομα, ώστε συνολικά το όφελος από την αύξηση και το επίδομα να είναι 350 ευρώ. Συνταξιούχος που πήρε αύξηση 30 ευρώ πάνω από την προσωπική διαφορά δεν θα είναι δικαιούχος με το σενάριο αυτό γιατί η αύξηση σε ετήσια βάση είναι 360 ευρώ και υπερβαίνει το επίδομα.
Και τρίτο σενάριο
Υπάρχει και ένα 3ο σενάριο, πιο απλό αλλά και πιο δαπανηρό. Αυτό προβλέπει τη χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς ενιαία σε όλους όσοι δεν πήραν τίποτε από την αύξηση 7,75%. Σε αυτή την περίπτωση δικαιούχοι θα είναι 910.000 συνταξιούχοι και το επίδομα θα είναι μεταξύ 300 και 350 ευρώ με κόστος 270-318 εκατ. ευρώ. Αν προστεθούν και όσοι πήραν πολύ μικρές αυξήσεις, των 5-10 ευρώ, οι δικαιούχοι του επιδόματος θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. και το κόστος θα φτάσει περίπου στα 350 εκατ. ευρώ.
Νόμος Κατρούγκαλου
Ο μηχανισμός της προσωπικής διαφοράς θεσπίστηκε με τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων (που είχαν εκδοθεί πριν απ’ τις 13 Μαΐου 2016) από τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο επανυπολογισμός μείωσε στην πραγματικότητα τις κύριες συντάξεις αλλά η περικοπή δεν εφαρμόστηκε. Οι συνταξιούχοι συνέχισαν να παίρνουν τα ίδια με πριν. Το ποσό που θα κοβόταν ονομάστηκε προσωπική διαφορά μεταξύ της παλιάς και της νέας σύνταξης και ο «όρος» που τέθηκε ήταν ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα συμψηφίζονται με την προσωπική διαφορά και όταν η αύξηση φτάσει να είναι παραπάνω από την προσωπική διαφορά, τότε οι συνταξιούχοι θα έχουν κέρδος στην τσέπη.
Ποιοι είναι πρώτοι στη λίστα πληρωμών
Συνταξιούχοι Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και Ταμείων ΔΕΚΟ με 33, 35, 36 και 38 έτη είναι οι κατηγορίες που έχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές ενώ από το ΙΚΑ μεγάλες προσωπικές διαφορές έχουν περισσότερο οι χαμηλοσυνταξιούχοι, με 20-28 έτη, παρά όσοι έχουν 36 ή 40 έτη. Για παράδειγμα και σύμφωνα με τους πίνακες:
1 Συνταξιούχοι του ΙΚΑ με 36 έτη έχουν μέση εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.080 ευρώ με προσωπική διαφορά 73 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% μηδενίζουν την προσωπική διαφορά και το καθαρό κέρδος σε ετήσια βάση είναι 132 ευρώ. Με τα εξεταζόμενα σενάρια μπορεί να πάρουν επίδομα που θα είναι 218 ευρώ, ώστε μαζί με την αύξηση να συμπληρώσουν 350 ευρώ.
2 Συνταξιούχοι του ΤΣΑΥ με 36 έτη μειώνουν την προσωπική διαφορά στα 147 ευρώ (από 231 ευρώ που ήταν πριν απ’ την αύξηση) και θα πάρουν εφάπαξ επίδομα προσωπικής διαφοράς έως 350 ευρώ.
3 Συνταξιούχοι του Δημοσίου με 38 έτη έχουν κατά μέσο όρο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.112 ευρώ με προσωπική διαφορά 123 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% μείωσαν την προσωπική διαφορά στα 37 ευρώ. Με το σχέδιο της κυβέρνησης θα είναι δικαιούχοι επιδόματος 350 ευρώ.
4 Συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ με 38 έτη έχουν κατά μέσο όρο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 779 ευρώ με προσωπική διαφορά 329 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% παραμένει μεγάλο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (269 ευρώ). Με το σχέδιο της κυβέρνησης οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορία θα είναι δικαιούχοι επιδόματος προσωπικής διαφοράς 350 ευρώ.
5 Συνταξιούχοι του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ με 38 έτη έχουν κατά μέσο όρο εθνική και ανταποδοτική σύνταξη 1.259 ευρώ με προσωπική διαφορά 316 ευρώ. Με την αύξηση 7,75% παραμένει μεγάλο υπόλοιπο προσωπικής διαφοράς (218 ευρώ), οπότε αναμένεται να είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 350 ευρώ.
Ειδήσεις σήμερα
Προσωπική διαφορά: Μποναμάς 350 ευρώ σε 750.000 συνταξιούχους [αναλυτικοί πίνακες με τα ποσά]