Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη για να στηρίξει τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μετιο.
«Δεν εφησυχάζουμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε κρίση μπορεί να είναι αφορμή για περισσότερες μεταναστευτικές ροές και γι’ αυτό σας μεταφέρω και πάλι εδώ, από τον Ακριτικό Έβρο, την αδιαπραγμάτευτη βούληση μου να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την πολιτική της αυστηρής φύλαξη των συνόρων με όσα μέσα χρειάζεται.
Είτε αυτό είναι φράκτης, είτε αυτά είναι καινούργια μέσα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, είτε αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο ξέρω ότι 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες τον χρόνο , σε δύο δύσκολες συχνά συνθήκες, προστατεύουν τα σύνορά μας.
Αποκτά ξεχωριστή σημασία αυτή η πολιτική της ενεργητικής αποτροπής και της φύλαξης των συνόρων για την οποία έχουμε πια πείσει την ευρωπαϊκή ένωση ότι είναι η ενδεδειγμένη πολιτική και ότι καμία ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν μπορεί τελικά να έχει περιεχόμενο εάν δεν στηρίζεται στην ουσιαστική και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Στεκόμαστε στο πλευρό του Ισραήλ. Έχει δικαίωμα το Ισραήλ να δρομολογήσει την αυτοάμυνά του, αλλά πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ώστε να μην επεκταθεί αυτή η ανθρωπιστική καταστροφή και σε άλλους αμάχους.», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο Χρήστος και η ομάδα του έχουν δρομολογήσει ένα σημαντικό έργο στην περιφέρεια και αποδίδω μεγάλη σημασία στη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού» τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι ο ίδιος αποδίδει μεγάλη σημασία στο να υπάρχουν περιφερειάρχες με τους οποίους ξέρουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε. «Μοιραζόμαστε το ίδιο αναπτυξιακό όραμα. Και ξέρω από εμπειρία ότι ισχύει για τον Χρήστο τον Μέτιο. Και σας ζητώ και στον Έβρο να φέρουμε πρώτο τον Χρήστο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμα ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να εμπιστεύονται τη ΝΔ και ότι στην Κεντρική Μακεδονία ξεπεράσαμε τα εθνικά μας ποσοστά και αυτό είναι απόρροια και της επιλογής των προσώπων. Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Έβρος είναι περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Ε.Ε και έχει καταστεί κόμβος ενεργειακός, διαμετακομιστικός, με ευρύτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψιν τι συμβαίνει στην ευρύτερη γειτονιά μας.
Τα αντιδιαβρωτικά έργα στον Έβρο επισκέφθηκε ο Μητσοτάκης: Κινηθήκαμε με ταχύτητα ρεκόρ
Την ικανοποίηση του για την πορεία υλοποίησης των αντιδιαβρωτικών έργων από τους υλοτόμους του Έβρου εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το χωριό Παλαγία όπου γίνονται αντιδιαβρωτικά έργα μετά την μεγάλη πυρκαγιά. Όπως έγινε γνωστό μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί έργα αντιδιαβρωτικά – κορμοδέματα σε μήκος 8 χιλιομέτρων (σε σύνολο 28).
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν δεν είχαν ξεκίνησει άμεσα τα έργα θα χάναμε ακόμα 100.000 στρέμματα παραγωγικού δάσους. «Εχουμε κινηθεί με ταχύτητα ρεκόρ. Εξασφαλίσαμε 80 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα πάνε αποκλειστικά σε έργα αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής» σημείωσε επίσης ο πρωθυπουργός ο οποίος ξεναγήθηκε στην περιοχή από τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον δασάρχη Αλεξανδρούπολης Γιωργο Πιστόλα κ.α.
ΚΥΣΕΑ: Πορτοκαλί συναγερμός για το μεταναστευτικό
Σε… πορτοκαλί συναγερμό είναι η χώρα μας με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ένα από τα κυριότερα ζητήματα που τέθηκαν στο τραπέζι ήταν αυτό της στρατηγικής για τη φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.
Παράλληλα, στον Εβρο εδώ και εβδομάδες, όπως είχαμε αποκαλύψει, βρίσκεται τουλάχιστον για 48 ώρες τη φορά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος βρίσκεται σε απευθείας γραμμή με το Μαξίμου τόσο για το θέμα του φράχτη αλλά και για την πορεία του μεταναστευτικού και του συντονισμού των δράσεων των αστυνομικών δυνάμεων.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που έγινε στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε συνολική επισκόπηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ενημέρωση για τον επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών από το Ισραήλ υπό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Σημειώνεται ότι το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι ένα από τα τέσσερα σημεία στην Ευρώπη που εξυπηρετούν πτήσεις επαναπατρισμού από το Ισραήλ, τις οποίες και θα συνεχίσει να εξυπηρετεί και για ξένους υπηκόους.
Συζητήθηκαν επίσης όλες οι πτυχές της κρίσης στην περιοχή με έμφαση στη διάσταση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής. Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση. Η πολιτική φύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
Οπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λίγα 24ωρα, τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίσες αποστάσεις ευνοούν αντικειμενικά την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό. Ο 21ος αιώνας δεν χωρά άλλες εστίες βίας, ούτε προσχήματα για θρησκευτικές και εθνοτικές εντάσεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη σταθερή γραμμή της χώρας ότι οι κυβερνήσεις μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Δύση εν γένει καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση κατά του Ισραήλ και τις φριχτές εικόνες με τις δολοφονίες και τις απαγωγές αθώων πολιτών προσθέτοντας: «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοπροστασίας των αμυνόμενων και ελπίζουμε να αποκατασταθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν. Πρόκειται για γεγονότα, που όχι μόνο υπονομεύουν μία δίκαιη λύση στην ταραγμένη αυτή περιοχή παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη, με πολλές και παράλληλες συνέπειες από τη διατάραξη της διεθνούς ασφάλειας και της οικονομίας έως και την αναζωπύρωση του Μεταναστευτικού».