Κατά τον απολογισμό και την παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 τοποθετήθηκαν, ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης και ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του, σημείωσε ότι «Το έργο που έγινε στο μεταναστευτικό δικαιώνει απόλυτα την επιλογή της δημιουργίας του Υπουργείου και των ατόμων και αποτυπώνεται στα στοιχεία αλλά και στην καθημερινότητα ειδικά των ακριτικών περιοχών. Η αποφασιστική ετοιμότητα της πολιτείας αλλά και η ενότητα των πολιτών ειδικά των ακριτών και των νησιών μας, απασφάλισε τη βόμβα που υπήρχε στον Έβρο το Μάρτιο του 2020. παράλληλα ο πρωθυπουργός επεσήμανε, πως “η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην αποτελεσματική διαχείριση της πρόκλησης του Μεταναστευτικού, κρατά ασφαλή τα ανατολικά εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι στις παράνομες ροές και στους άθλιους εμπόρους ζωών και ελπίδων. Προστατεύει παράλληλα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα σε σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις. Προτεραιότητα της χώρας μας παραμένει πάντα και πρώτα από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής και το έχουμε πετύχει με την όπως είπε και ο Υπουργός αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική”. Μεταξύ άλλων τόνισε, “πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται διεθνή προστασία. Έτσι πρέπει να αποκαλύπτονται και όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που διαπιστώθηκε πρόσφατα, όταν κάποιοι έστησαν μία ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Ένα ψέμα το οποίο διήρκησε επί εβδομάδες, το οποίο δυστυχώς απεδείχθη φθηνή και ύπουλη προπαγάνδα, με ανύπαρκτη τη μικρή Μαρία που τάχα έχασε τη ζωή της από τσίμπημα σκορπιού. Σημειώνω ότι αν και διεθνή μέσα βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα σχετικά ρεπορτάζ που αναπαρήγαγαν, κάποιοι στην πατρίδα μας δυστυχώς, δεν είχαν το σθένος να αρθρώσουν μία απλή συγγνώμη, αφού διέσυραν τη χώρα με χυδαία fake news».
Από πλευράς του ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με την διαχείριση του Μεταναστευτικού επισημαίνοντας πως η χώρα μας από το 2020 και ύστερα εφάρμοσε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, προστατεύοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα και διασώζοντας ανθρώπινες ζωές. Όπως είπε «οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ, όταν το 2015 αποτελούσαν άνω του 75%». Συμπλήρωσε δε πως «μετά την έκρηξη της περιόδου 2015-2019 το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745. και σταθερά χαμηλά και το 2022. Αποτέλεσμα, αντί για 92.000 αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε 121 δομές, να έχουμε 14.000 σήμερα σε 33 δομές».
Ο κ. Μηταράκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στους δυο άξονες πάνω στους οποίους οικοδομήθηκε η πολιτική του Υπουργείου: Την ουσιαστική μείωση των μεταναστευτικών ροών και τον δραστικό περιορισμό της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Συμπλήρωσε δε πως «σε δύσκολες στιγμές, όπως τα γεγονότα του Έβρου και ο εμπρησμός στη Μόρια, ανταποκριθούμε στις πιο ακραίες συνθήκες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αποστολής».
Όπως είπε ο κ. Μηταράκης: «Το έργο μας περιλαμβάνει την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που βίωσαν έντονα της επιπτώσεις της κρίσης. Ενισχύσαμε 41 δήμους με 100 εκ. €, για αποζημιώσεις, τέλη και 134 έργα υποδομής άνω των 62 εκ. Μονιμοποιήσαμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές, ενισχύσαμε μέσω του ΕΟΤ την τουριστική τους προβολή».
«Έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι, στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μηταράκη και συμπλήρωσε πως «η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε επίσης, παρουσίαση των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Τα ΤΑΜΕΥ χρηματοδοτούν μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, την πάταξη κυκλωμάτων λαθροδιακινητών, ενώ, παράλληλα, δίνουν έμφαση στην προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης και σε δράσεις κοινωνικής ένταξης.
Ο κ. Γεωργιάδης κατά την τοποθέτησή του, επεσήμανε πως: «Το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης, έχει ως βασικό του στόχο να συμβάλλει στην αποδοτική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και στην υλοποίηση, ενίσχυση και ανάπτυξη μιας κοινής πολιτικής για το άσυλο και μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής, σύμφωνα με το συναφές κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της “Task Force για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης”, κα Beate Gminder είπε μεταξύ άλλων: “Έχετε δουλέψει όλοι πολύ σκληρά για να πετύχετε όλους αυτούς τους στόχους και έχετε δώσει πολλές ώρες, πολύ ενθουσιασμό. Πολλές φορές διαφωνήσαμε, γιατί πιστεύατε ότι πηγαίναμε εμείς πολύ αργά. Η προηγούμενη γενιά των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε στην Ελλάδα περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ευρώ για να μπορέσει να θέσει θεμέλια για την πρόοδο που έχει γίνει σήμερα. Θέλουμε να δώσουμε στην Ελλάδα τα μέσα που χρειάζεται για να συνεχίσει και να διασφαλίσουμε ότι οι προηγούμενες επενδύσεις που έχουμε κάνει έπιασαν όντως τόπο. Υπάρχει αλληλεγγύη, υποστήριξη, θέλουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να προστατεύει τα σύνορα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας».
Νότης Μηταράκης: Αναλυτικά η ομιλία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου
Κύριε Πρόεδρε, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Κυρίες & Κύριοι,
Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο. Στην τρίτη επέτειο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, όλους τους εργαζόμενους και συνεργάτες μας, που αυτήν την τριετία υπερβάλλαν εαυτό, στην δύσκολη προσπάθεια για την αντιστροφή των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης.
Επιτρέψτε μου κ. Πρόεδρε, δεν το έχω ξαναπεί, να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη σας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τους συνεργάτες μας. Θυμάμαι την απόφαση σας να ιδρύσετε το Υπουργείο, τον Ιανουάριο του 2020. Καθώς οι ιδιαίτερα αυξημένες ροές, από τις αρχές του 2019, είχαν δημιουργήσει έντονες πιέσεις και στα νησιά μας και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θυμάμαι είπατε «να το κάνουμε σωστά», δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποτελεσματικότητα, διορθώνοντας πιθανές δομικές αστοχίες.
Σήμερα, που η μεταναστευτική κρίση βιώνεται σε πρωτόγνωρα μεγέθη σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα βιώνει πλέον περιορισμένες επιπτώσεις.
Κυρίες και κύριοι, Τις πρώτες εβδομάδες του 2020 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, Αφενός τις επιπτώσεις των ιδιαίτερα αυξημένων ροών της περιόδου 2015-19, και αφετέρου την υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά μας. Ενώ το Υπουργείο έπρεπε άμεσα να αποκτήσει δομή και οργάνωση, με ταχύτατες κινήσεις οργάνωσης, τεχνολογικής αναβάθμισης και ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού και των δομών. Σε δύσκολες στιγμές, όπως τα γεγονότα του Έβρου και ο εμπρησμός στη Μόρια, ανταποκριθούμε στις πιο ακραίες συνθήκες, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αποστολής.
Με την ουσιαστική καθοδήγηση και στήριξη του Πρωθυπουργού. Θυμάμαι χαρακτηριστικά, την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την 1η Μαρτίου του 2020. Αλλά και στη Μόρια, δυόμισι χρόνια πριν. Όπου αποφεύχθηκε μία ανθρωπιστική κρίση. Και η κρίση έγινε ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας για τους ωφελούμενους, το προσωπικό μας και την τοπική κοινωνία.
Κυρίες και Κύριοι, από την πρώτη στιγμή, βάλαμε δύο σημαντικούς αλλά και μετρήσιμους στόχους. Πρώτον την ουσιαστική μείωση των ροών, και, δεύτερον, τον δραστικό περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες: Μετά την έκρηξη της περιόδου 2015-2019 το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας, 8.745. και σταθερά χαμηλά και το 2022. Αποτέλεσμα, αντί για 92.000 αιτούντες άσυλο που διέμεναν σε 121 δομές, να έχουμε 14.000 σήμερα σε 33 δομές.
Την ώρα όμως που η Ελλάδα καταγράφει μία αξιοσημείωτη πρόοδο, αυτό δεν είναι κανόνας στην Ευρώπη. Αλλά οι αφίξεις στην Ελλάδα το 2022 αποτελούν μόλις το 5% των συνολικών αφίξεων της ΕΕ, όταν το 2015 αποτελούσαν άνω του 75%. Προχωρήσαμε σε 7 βασικές δράσεις Χάρη στις οποίες πετύχαμε όσα είχαμε σχεδιάσει και μας επέτρεψαν να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμο έλεγχο του μεταναστευτικού από την Ελλάδα.
ΠΡΩΤΟΝ, φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας, τα οποία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με χρηματοδότηση των Ταμείων Μετανάστευσης της Ε.Ε. που διαχειρίζεται Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου. Αποδείξαμε δε πως η προστασία των συνόρων είναι αυτή που αποτρέπει τις απώλειες ζωών. Και μπορεί να συνάδει με την τήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
ΔΕΥΤΕΡΟ επιταχύναμε και ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες έτσι ώστε να γίνεται ταχύτερα ο διαχωρισμός προσφύγων από οικονομικούς μετανάστες. Στέλνοντας σαφές μήνυμα στα κυκλώματα λαθροδιακινητών.
ΤΡΙΤΟ, κατασκευάσαμε σύγχρονες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές. Ήδη λειτουργούν σε Σάμο, Κω, Λέρο και έπονται οι δομές σε Λέσβο και Χίο, παράλληλα με την επικείμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο. Επιτρέποντας με ασφάλεια, την καταγραφή των αιτούντων, συμβάλλοντας σε αποτελεσματικές διαδικασίες. Προβλέποντας κλειστές δομές για όσους πρέπει να απελαθούν.
ΤΕΤΑΡΤΟ, προχωράμε σε απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Βελτιώνοντας την νομοθεσία, τις διαδικασίες, προχωράμε σε διμερείς συμφωνίες συνεργασίας σε επιστροφές, όπως αυτή με το Μπαγκλαντές.
ΠΕΜΠΤΟ, πιο αυστηρή νομοθεσία. Χαρακτηρίσαμε την Τουρκία ασφαλή χώρα, καθώς είναι ξεκάθαρη η υποχρέωση της Τουρκίας να παράσχει διεθνή προστασία.
ΕΚΤΟ, θέσαμε κανόνες στην δράση των ΜΚΟ, αλλά και αξιολογικά κριτήρια για την εγγραφή τους στο Μητρώο του Υπουργείου καθώς και των μελών του στο αντίστοιχο Μητρώο.
Και τέλος, έβδομο, έγινε ένας εξορθολογισμός των επιδομάτων και της παροχής στήριξης. Ώστε να μην λειτουργούν ως κίνητρο.
Το έργο μας περιλαμβάνει την στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που βίωσαν έντονα της επιπτώσεις της κρίσης. Ενισχύσαμε 41 δήμους με 100 εκ. €, για αποζημιώσεις, τέλη και 134 έργα υποδομής άνω των 62 εκ. Μονιμοποιήσαμε τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά που φιλοξενούν δομές, ενισχύσαμε μέσω του ΕΟΤ την τουριστική τους προβολή.
Δώσαμε έμφαση στη διαφάνεια. Με την κατάργηση της ειδικής νομοθεσίας ΣΥΡΙΖΑ περί αναθέσεων, με ανοικτούς διεθνείς διαγωνισμούς πλαίσιο, με συστηματική ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Με την ενεργοποίηση και ορθή λειτουργείας της Επιτροπής Παρακολούθησης, που συνεδριάζει σήμερα. Η έγκριση των ταμείων μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων περιόδου 2021 – 2027, προβλέπει δράσεις ύψους 2,1 δισ. € εκ των οποίων 1,4 δισ. € αφορούν στην προστασία των συνόρων.
Κυρίες & Κύριοι, Το μεταναστευτικό δεν τελειώνει. Και αποτελεί συγχρόνως πρόκληση και ανάγκη. Η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
Έμφαση στη μετανάστευση με κανόνες, κριτήρια, σύμφωνες με τις δικές μας ανάγκες. Αλλά είμαστε σθεναρά απέναντι, στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και παράνομης μετανάστευσης.
Προχωράμε στην αλλαγή του Κώδικα Μετανάστευσης, για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε εργατικό δυναμικό, ειδικά για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και εξειδικευμένο προσωπικό υψηλής ειδίκευσης, όπως στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής.
Αλλά και επενδυτικό κοινό, που αναγνωρίζει τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Με ήδη επιτυχημένα projects, όπως τη μεταφορά του software house της Deutsche Telekom από την Αγία Πετρούπολη και την Αττάλεια, στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη πλέον των 500 μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (πλέον των μελών των οικογενειών τους) έχουν ήδη μετακομίσει και εργάζονται στη συμπρωτεύουσα, ενώ η διαδικασία αδειοδότησης έγινε με fast track διαδικασίες για να μπορέσουμε να συναγωνιστούμε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, που επίσης τους διεκδικούσαν.
Παράλληλα, συνάπτουμε διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες, με σκοπό αφενός τη στόχευση σε συγκεκριμένο κοινό από αυτές τις χώρες, αφετέρου την ενίσχυση των επιστροφών των πολιτών αυτών των χωρών που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα.
Ενώ θεσμοθετήσαμε ήδη μία καινοτόμα εποχική visa, για έως 9 μήνες το έτος, έως 5 έτη, χωρίς όμως να δίνουμε το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση και στη λήψη άδειας διαμονής επί μακρόν και ελληνικής ιθαγένειας. Στη μάχη, την ίδια στιγμή, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.
Τον Μάρτιο του 2021 συγκαλέσαμε στην Αθήνα, την πρωτοβουλία MED-5 μαζί με την Ιταλία, τη Μάλτα, την Κύπρο και την Ισπανία. Μια συνάντηση που πλέον έγινε θεσμός. Συντονισμένα, οι MED-5 ζητάμε μέτρα έμπρακτης και δεσμευτικής αλληλεγγύης, καθώς και τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας, που θα επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση εντός ΕΕ των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, όπως έγινε και στην περίπτωση των εκτοπισμένων από την Ουκρανία.
Επίσης η Ελλάδα είναι συνιδρυτής στην πρωτοβουλία του Βίλνιους, μαζί με την Αυστρία, την Πολωνία και τη Λιθουανία. Στην συνδιάσκεψη του Ιανουαρίου 2022, 16 κράτη – μέλη της ΕΕ επιβεβαίωσαν τη σημασία της προστασίας των εξωτερικών συνόρων καθώς και την ανάγκη για δημιουργία τεχνητών εμποδίων στα σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης.
Τον επόμενο μήνα, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει τη 2η Διάσκεψη, στην Αθήνα. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτούνται δύσκολες αλλά και αποτελεσματικές αποφάσεις σε επίπεδο Ε.Ε.
Η Ελλάδα παραμένει σε εγρήγορση για το μέλλον. Η γεωγραφική θέση της Πατρίδας μας, σε συνδυασμό με τις εξωτερικές απειλές, δεν μας αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και έχουμε χρέος να το διαφυλάξουμε. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε πρόκληση που θα προκύψει στο Μεταναστευτικό. Έχουμε τις υποδομές, την τεχνογνωσία, το ανθρώπινο δυναμικό και πάνω από όλα την αποφασιστικότητα. Σας ευχαριστώ.».
Ειδήσεις σήμερα
Μάτι – Σοκάρει η μητέρα που είδε τον γιο της να πνίγεται: «Τον άφησα για να σώσω την κόρη μου»
Κύπρος: Νεκρός ο αξιωματικός που διέταξε την εν ψυχρώ εκτέλεση του Σολωμού [βίντεο]
Συντάξεις με όρια ηλικίας από 58,5 ετών το 2023 [πίνακες]