Για τους «πατριώτες της φακής», που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης όσον αφορά στο Μεταναστευτικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός «δεν απέφυγε να προσωποποιήσει αυτούς στους οποίους απευθυνόταν, που ανήκουν ευρύτερα στον χώρο της Ακρας Δεξιάς στη χώρα. Δεν χαρίζουμε σε καμία Ακροδεξιά την επιτυχία μας στο Μεταναστευτικό». Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα «συγκεκριμένο αφήγημα» που το αναπαράγουν όλα τα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ., βάσει του οποίου η Ελλάδα πάει να κάνει «κάτι μεταξύ προδοσίας και κρυφού σχεδίου, πράγμα που είναι εντελώς αντίθετο με την πραγματικότητα, δεδομένων όσων έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στον ΣΚΑΪ.
«Ποια άλλη κυβέρνηση επέκτεινε από 6 στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά ύδατα στο Ιόνιο; Ποια άλλη κυβέρνηση υπέγραψε δύο ΑΟΖ; Ποια άλλη κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε τέτοια εξοπλιστικά προγράμματα με Rafale, Belharra και F-35;», αναρωτήθηκε. Ως προς τα Ελληνοτουρκικά, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ούτε μισή δήλωση κυβερνητικού στελέχους που να υπονοεί υποχωρητικότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βάλει στο ζύγι τα εθνικά δικαιώματα.
Πρόσθεσε, επίσης, πως η Ελλάδα ταυτίζεται εξ ολοκλήρου με την Κύπρο στο θέμα του Κυπριακού, δηλαδή λύση του ζητήματος επί τη βάσει του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Οποιος, λοιπόν, λέει ότι επιχειρείται προδοσία, είναι σαν να λέει πως η Κύπρος θέλει να προδώσει τον εαυτό της. Αλλωστε, η ίδια η Κύπρος έχει πει, διά του προέδρου της, ότι η διαδικασία του διαλόγου με την Τουρκία έχει συμβάλει άτυπα στην επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό».
Γεωργιάδης για HMPV: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη για τον μεταπνευμονοϊό
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί πιστά τις εθνικές γραμμές», ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής Τύπου και Ενημέρωσης του πρωθυπουργού, Πάνος Αμυράς. «Το γεγονός ότι συζητάμε με την Τουρκία δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε, και πολύ περισσότερο δεν είναι αυτό ούτε προδοσία ούτε μειοδοσία. Οι εθνικές μας γραμμές παραμένουν απαραβίαστες και στο ζήτημα της μίας και μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, αλλά και στο θέμα του Κυπριακού. Και βεβαίως, δικαίως, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε πού βρίσκονταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν συγκεκριμένα μέτρα για την αμυντική θωράκιση της χώρας διά της αμυντικής συνεργασίας για τις προμήθειες των Rafale, των φρεγατών, για τις παραγγελίες των F-35, για την κατασκευή του φράχτη στον Εβρο», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώνονται για το κατά πόσο υπάρχει διάθεση ελληνικής υποχωρητικότητας στα Ελληνοτουρκικά, ο κ. Αμυράς είπε τα εξής: «Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί να υπάρχουν ανησυχίες, αλλά όμως, αντιθέτως, θα έλεγα να υπάρχει αυτοπεποίθηση και, βεβαίως, να κρίνουν οι πολίτες τις κινήσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αμυντική θωράκιση της χώρας, για να πάμε στον διάλογο και για τις διπλωματικές συμμαχίες που έχει συνάψει με χώρες στρατηγικής σημασίας, αλλά και για τα μέτρα τα οποία έχει λάβει για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού. Η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει ούτε ένα βήμα μακριά από τις εθνικές μας θέσεις και αυτό εδώ ισχύει για όλα μας τα κυβερνητικά στελέχη».
ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ: «Δεν θα μπούμε σε διαμάχη»
Σχετικά με τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε ότι έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα όσα λέει, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα μπει σε διαδικασία διαμάχης με έναν άνθρωπο που έχει ηγηθεί της παράταξης και της χώρας, σεβόμενη πλήρως τη διαδρομή του και τις απόψεις του, οι οποίες είναι γνωστές».