Ελεγχοι
Από αύριο, 16 Σεπτεμβρίου, η «ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης» καταργεί στην πράξη τη Συνθήκη Σένγκεν και το Σύμφωνο Μετανάστευσης, εγκαινιάζοντας συστηματικούς ελέγχους σε όλα της τα χερσαία σύνορα. Το σοκαριστικό είναι ότι θα ελέγχονται όλοι οι αλλοδαποί που φθάνουν με λεωφορείο, τρένο ή αυτοκίνητο από τις γειτονικές χώρες της Ζώνης Σένγκεν (Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία, Λουξεμβούργο), ακόμη κι αν διαθέτουν ευρωπαϊκό διαβατήριο, με δικαιολογία την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος. Η Γερμανία ήδη εισήγαγε παρόμοιους ελέγχους στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία και την -εκτός Ε.Ε.- Ελβετία, ενώ στην πράξη εφαρμόζει τα ίδια εδώ και καιρό στα αυστριακά σύνορα.
Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εσωτερικών της Νάνσι Φέζερ (SPD) υποστηρίζει ότι εμποδίστηκε η είσοδος περίπου 30.000 ατόμων στη χώρα. Η ασταθής τρικομματική συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων, Ελευθέρων Δημοκρατών έχει ανάγκη από τέτοιες «καλές ειδήσεις», καθώς κινδυνεύει να συνθλιβεί υπό το βάρος του μεταναστευτικού που μετατράπηκε σε πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας. Ηδη οι κοκκινοπράσινοι κεντροαριστεροί εταίροι έχουν κάνει αρκετές εκπτώσεις στην ιδεολογία τους για να αναχαιτίσουν το ακροδεξιό ρεύμα μετά τις φονικές επιθέσεις με υπόπτους μουσουλμάνους μετανάστες. Δεν τους παίρνει, λοιπόν, να κάνουν κι άλλες, όπως ζητούν μετ’ επιτάσεως η CDU, η ΑfD, ακόμη και η ανερχόμενη «συντηρητική αριστερά» της Σάρα Βάγκενκνεχτ.
Δηλώσεις
Προσπαθώντας να τετραγωνίσουν τον κύκλο, από τη μία η Πράσινη υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε στο «Spiegel» ότι «δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία σε κατάσταση πανικού» και από την άλλη, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς τόνισε στην Μπούντεσταγκ ότι η γερμανική οικονομία χρειάζεται επειγόντως εξειδικευμένα εργατικά χέρια από το εξωτερικό, διαφορετικά είναι καταδικασμένη σε μόνιμη συρρίκνωση. Απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο να κλείσει η Γερμανία τα σύνορά της σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη πολιτικού ασύλου και κινδυνεύει η ζωή τους από διώξεις.
«Το να είμαστε ανοιχτοί δεν σημαίνει ότι μπορεί να μπει εδώ όποιος θέλει», διευκρίνισε ωστόσο. «Πρέπει να μπορούμε να επιλέξουμε ποιος θα έρχεται στη Γερμανία».
Για να το πετύχει αυτό, ο Σολτς υποσχέθηκε να υλοποιήσει μια «μεγάλη στροφή στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», με επιτάχυνση των απελάσεων, αλλαγές στην κοινή πολιτική ασύλου της Ε.Ε. και παρουσίαση στη Βουλή σειράς μέτρων για την ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.
Ωστόσο η αντιπολιτευόμενη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) δεν βάζει πλάτη στην εθνική προσπάθεια επιμένοντας να ρίξει την κυβέρνηση πριν της ώρας της. Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης αποχώρησαν επιδεικτικά την Τρίτη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα κυβερνητικά κόμματα, χωρίς προοπτική επανόδου στον διάλογο. «Αρνούμαστε να συζητήσουμε άλλο τις κυβερνητικές προτάσεις στο μεταναστευτικό» ξεκαθάρισε ο εν αναμονή καγκελάριος, αρχηγός της CDU, Φρίντριχ Μερτς. Ο Σολτς τον κατηγόρησε για συνθηματολογική πολιτική άνευ προτάσεων, υπαινισσόμενος ότι οι Χριστιανοδημοκράτες προκάλεσαν καιροσκοπικά τεχνητή κρίση.
Ούτως ή άλλως το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας βρίσκεται σε περιδίνηση, μετά την τριπλή φονική επίθεση με μαχαίρι κατά Γερμανών πολιτών από έναν Σύρο μετανάστη στο Ζόλινγκεν, που εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι έπρεπε να έχει απελαθεί από καιρό. Ακολούθησε η εκτόξευση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στα κρατίδια της Θουριγγίας (νίκη ακροδεξιού κόμματος για πρώτη φορά από το 1929) και της Σαξονίας, που συνοδεύτηκε από την εντυπωσιακή άνοδο της αντιΝΑΤΟϊκής, αντισυστημικής και αντιμεταναστευτικής αριστεράς (Σύνδεσμος Σάρα Βάγκενκνεχτ), ενός σχηματισμού διαμαρτυρίας, που αποσπάστηκε από την «ενσωματωμένη» Αριστερά (Die Linke).
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ
Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν θα επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος μεταναστών»
Το πολιτικό χάος στη Γερμανία και η προοπτική διεξαγωγής εκλογών πολύ πριν από τον Σεπτέμβριο του 2025, που λήγει η θητεία της σημερινής Βουλής, κάνει εν πολλοίς τις ευρωπαϊκές διαμαρτυρίες να απευθύνονται στο κενό.
Εκτός από τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που ξεκαθάρισε κατά την επίσκεψή του στην Αυστρία πως η χώρα μας δεν θα δεχθεί να επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο βάρος μεταναστών επειδή η Γερμανία αποφάσισε να παραβιάσει μία από τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της ελεύθερης διακίνησης, οι αντιδράσεις άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν εξίσου σφοδρές.
Τελευταία, αλλά όχι έσχατη, η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν δήλωσε έτοιμη να καταθέσει αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επειδή τον Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την καταδίκασε σε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ για παράβαση των κανονισμών ασύλου (συγκεκριμένα επειδή κράτησε παράνομα αιτούντες άσυλο και τους απέλασε προτού εκδικαστεί η έφεσή τους). Τώρα που η Γερμανία κάνει τα ίδια, η Ουγγαρία θέλει να πάρει το αίμα της πίσω, με τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γκέργκελι Γκιούλιας, να αναγγέλλει στους Ευρωπαίους ηγέτες πως η Ουγγαρία θα ζητήσει επισήμως αποζημίωση από την Ε.Ε. για τα 2 δισ. ευρώ που ξόδεψε εξ ιδίων πόρων για να φυλάξει τα σύνορά της, που είναι και ευρωπαϊκά. Ως μέσο πίεσης η Βουδαπέστη απειλεί να στείλει λεωφορεία με μετανάστες στις Βρυξέλλες, αλλά ο δήμαρχος της βελγικής πρωτεύουσας είπε ότι θα τα σταματήσει!
Προηγήθηκε η δήλωση του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ περί «απαράδεκτης γερμανικής στάσης» και η κατηγορηματική άρνηση της αυστριακής κυβέρνησης να δεχθεί πίσω απελαθέντες από τη Γερμανία.
Ανησυχία
Δεδομένου ότι και τα τελευταία ψήγματα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό δείχνουν να… πηγαίνουν περίπατο, η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί. Αφενός μεν επειδή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι αφίξεις κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024 σε Αιγαίο, Κρήτη και Εβρο ανήλθαν σε 23.204, σημειώνοντας αύξηση 99% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 (11.672), αφετέρου διότι σε περίπτωση που και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αποφασίσουν να μιμηθούν τη Γερμανία, με επιστροφές μεταναστών στις πρώτες χώρες εισόδου, τότε είναι πιθανό η χώρα μας να βρεθεί σε μειονεκτική θέση.
ΣΤΡΟΦΗ
Από τα «ανοιχτά σύνορα» της Μέρκελ στα τείχη του Σολτς
Σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της Ε.Ε. την Τρίτη, το 2023 η Γερμανία υπέβαλε 74.622 αιτήσεις στις χώρες πρώτης άφιξης της Ε.Ε. βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου, αλλά στην πράξη «ξεφορτώθηκε» μόνο 5.053 μετανάστες. Τώρα θέλει να διώξει υπερπολλαπλάσιους, κυρίως προς την Ελλάδα και την Ιταλία.
Κάτι που πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η ομόθυμη μεταστροφή του γερμανικού λαού, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, προς μια σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική, στους αντίποδες των «ανοιχτών θυρών» της Ανγκελα Μέρκελ, που το 2015-16 άνοιξε τις αγκάλες σε πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες/πρόσφυγες , κυρίως από τη Συρία. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Infratest-dimap για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 77% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η χώρα χρειάζεται «θεμελιωδώς διαφορετική» πολιτική ασύλου και μετανάστευσης, προκειμένου να φθάνουν στη Γερμανία λιγότεροι ξένοι. Ταυτόχρονα το 73% τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μόνιμων ελέγχων στα σύνορα.
Η τάση αναμένεται να επιβεβαιωθεί στις 22 Σεπτεμβρίου στις τοπικές εκλογές του παραδοσιακά αριστερού Βραδεμβούργου, κρατιδίου-ενδοχώρας του Βερολίνου. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Infratest-dimap, η AfD προηγείται με 27% απειλώντας να κατακτήσει κι άλλο γερμανικό Land μετά τη Θουριγγία. Ακολουθεί το SPD με 26%, η CDU με 16% και ο Σύνδεσμος Σάρα Βάγκενκνεχτ με 13%. Σε γλίσχρα ποσοστά, της τάξης του 4%-4,5%, περιορίζονται οι Πράσινοι, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες και η Die Linke.