Από τη δική τους πλευρά οι αγρότες δίνουν διορία μέχρι την Παρασκευή ώστε να γίνει η κρίσιμη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη καθώς προειδοποιούν ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τότε τα μπλόκα δεν θα είναι συμβολικά αλλά μόνιμα.
Από το Χαϊδάρι που περιόδευσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα στους αγρότες λέγοντας: «Και στους φίλους μου τους αγρότες, οι οποίοι είναι σήμερα στο δρόμο, τους λέω ότι εμείς είμαστε αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία στους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μία Κοινή Αγροτική Πολιτική που ναι, έχει δυσκολίες -και εδώ είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη- που πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ -προσέξτε: 1 δισεκατομμύριο ευρώ- στην τετραετία για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά, να το ξαναπώ: ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του, και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».
Η απάντηση του Μαξίμου στα αιτήματα των αγροτών
Το Μαξίμου δίνει την πρώτη απάντησή του στα αιτήματα που κατατέθηκαν από το Συντονιστικό των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας τονίζοντας μεταξύ άλλων:
1 Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
2 Επτά λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων. Οπως επίσης και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση προχώρησε σε σειρά παρεμβάσεων για την αντιμετώπισή της, οι οποίες τελικά οδήγησαν σε απορρόφηση κατά 80-90% της αύξησης του κόστους ενέργειας των αγροτικών τιμολογίων. Φωτοβολταϊκά για τους αγρότες: Μείωση σε διάστημα διετίας της τιμής της κιλοβατώρας κατ’ ελάχιστον 30% για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία με την κατασκευή των νέων φωτοβολταϊκών με εγγυημένη τιμή για διάστημα δεκαετίας. Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ.
3 Επιδότηση για εφόδια και ζωοτροφές
Η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΦΠΑ από το 13% στο 6% για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%. Ενώ παράλληλα μείωσε τη φορολογία των αγροτών (νόμος 4935/2022), θεσμοθέτησε νέα φορολογική κλίμακα, κατήργησε το νόμο Κατρούγκαλου, διευκόλυνε μέσω του Ταμείου Μικροπιστώσεων την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των αγροτών και κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
4 Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να υπάρξει νέα διαπραγμάτευση
Η ΚΑΠ 2023-2027, ύψους 19,3 δισ. ευρώ, κατευθύνεται στο σύνολό της στους Ελληνες αγρότες. Ουσιαστικές αλλαγές μπορούν -εκ του κανονισμού- να υποβληθούν μετά το 2025, και για το λόγο αυτό έχει αναπτυχθεί, με ελληνική πρωτοβουλία, συμμαχία με τις 9 χώρες του Νότου της Ε.Ε. στις οποίες υπάρχουν αντίστοιχα προβλήματα στην εφαρμογή της ΚΑΠ.
5 Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα Η κατάργηση του 20% της παρακράτησης του ΕΛΓΑ ξεκίνησε από τον «Ιανό» και εφαρμόσθηκε σε όλες τις περιπτώσεις θεομηνιών και ακραίων καταστροφών, όπως στον παγετό της άνοιξης 2021, στις σφοδρές χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου 2022, ενώ εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή και στη Θεσσαλία σύμφωνα με το ad hοc πρόγραμμα, το οποίο, επίσης, δεν προβλέπει μείωση του 20%. Η κυβέρνηση καθιέρωσε τις προκαταβολές σε συνδυασμό με τη μη παρακράτηση του 20% για να ενισχύσει τα αγροτικά νοικοκυριά που πλήττονται από φυσικές καταστροφές. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δώσει 400 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση ρευστότητας του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας, για πρώτη φόρα, το άρθρο 7 του Ν. 3877/2010 και καταβάλλοντας τα αναδρομικώς οφειλόμενα της προηγούμενης δεκαετίας. Την τετραετία 2020-2023 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, αποζημιώσεις άνω του 1 δισ., εκ του οποίου τα περισσότερα προέρχονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από τον Ελληνα φορολογούμενο.
6 Οχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις
Με εντολή του αρμόδιου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη, από τις 18 Ιανουαρίου έχουν ξεκινήσει σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τρακτέρ στις εθνικές και… στην Αθήνα
Την ολομέτωπη σύγκρουση με την κυβέρνηση αποφάσισαν χθες οι αγρότες που συμμετείχαν σε πανελλαδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας. Εδωσαν μία πρώτη γεύση καταλαμβάνοντας (χωρίς τρακτέρ) το οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.
Απέναντί τους βρήκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, ενώ μετά από διαπραγμάτευση αποφασίστηκε να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους για περίπου μισή ώρα, αφότου γίνουν οι απαραίτητες τροχονομικές ρυθμίσεις για την παράκαμψη της κυκλοφορίας.
Από σήμερα, προχωρούν σε αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών και συνοριακών περασμάτων (όχι για τους πολίτες, αλλά για τα εμπορεύματα), σχεδιάζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε αστικά κέντρα και προγραμματίζουν κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα στο πλαίσιο συλλαλητηρίου μπροστά από τη Βουλή.
Οι αγρότες έχουν λάβει θέσεις μάχης και εμφανίζονται αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τα άκρα. Κατά τη διάρκεια της τετράωρης σύσκεψης αποφάσισαν:
– Κοινό και συντονισμένο αποκλεισμό των εθνικών οδών και του Ισθμού της Κορίνθου
– Κάθοδο στην Αθήνα με τα τρακτέρ και διαδήλωση έξω από τη Βουλή
– Κλείσιμο μεγάλων τελωνείων
– Συλλαλητήρια με τα αγροτικά μηχανήματα στα κέντρα των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, ευχαρίστησε τις αγρότες από όλη την Ελλάδα που στηρίζουν τις κινητοποιήσεις στη Λάρισα και τη Θεσσαλία, αναφέροντας πως «δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη των αγροτών και ότι η ένωσή μας δεν είναι μόνο στα λόγια, αλλά την κάνουμε πράξη. Προμετωπίδα μας πλέον είναι τα αιτήματα, έτσι όπως δόθηκαν από την πανελλαδική επιτροπή, και αυτή η κίνηση καταδεικνύει σε όλους τους αποδέκτες πως ό,τι αποφασίσουμε ενωμένοι μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε».
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, τόνισε ότι η μεγάλη συμμετοχή «στέλνει ένα δυνατό μήνυμα και προς την κυβέρνηση και προς τον ελληνικό λαό: πως έχουμε σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αλλά μπορούμε με τον αγώνα μας να ανατρέψουμε πολιτικές και να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας…». Επεσήμανε ότι οι αγρότες πρέπει να δουν πώς θα οργανώσουν καλύτερα τις κινητοποιήσεις τους, ώστε να ασκήσουν «τη μέγιστη πίεση και να έχουμε ικανοποίηση των αιτημάτων μας». «Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο χαμό μας. Θα αγωνιστούμε για να κερδίσουμε», πρόσθεσε.
Στην πανελλαδική σύσκεψη συμμετείχαν 55 μπλόκα και 70 ομοσπονδίες, και κατά τη διάρκειά της, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι ενέκριναν λίστα με έξι βασικά αιτήματα, τα οποία θα απευθύνουν στην κυβέρνηση ως βάση διαλόγου.
Ειδήσεις σήμερα
Politico: Προοδευτική στροφή Μητσοτάκη με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων
Βρέθηκε η 15χρονη που είχε εξαφανιστεί στα Μέγαρα – Της επιτέθηκε άγνωστος στο κέντρο της Αθήνας
Ο 44χρονος με τα περισσότερα τατουάζ άρχισε να σαπίζει… ζωντανός – Κινδυνεύει με ακρωτηριασμό