Μάλιστα, το Μαξίμου επέλεξε να γίνει η ανακοίνωση των μέτρων γραπτά και όχι με δηλώσεις συναρμόδιων υπουργών, δείχνοντας ότι σκοπεύει σε αυτό το θέμα να κινηθεί κάτω από τα… ραντάρ, καθώς δεν προσφέρεται για επικοινωνία.
Η εμφάνιση του κ. Σπίρτζη από την άλλη σηματοδότησε για την κυβέρνηση την αρχή της πολιτικής αντιπαράθεσης με βάση τα πεπραγμένα της Κουμουνδούρου επιχειρώντας ταυτόχρονα να ακυρώσει τη γραμμή που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οπως χαρακτηριστικά μας είπε στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να σταματήσει το κρυφτούλι και θα αναμετρηθούν μαζί του στη Βουλή με επιχειρήματα και στοιχεία για τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση Τσίπρα στην υπόθεση που λέγεται «τρένα» και «συμβάσεις».
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για πρώτη φορά μετά την τραγωδία, ανέβασε τους τόνους κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «κυνική γραμμή όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ευθύνες φέρουν οι προηγούμενοι και οι επόμενοι, όχι αυτοί. Φαρισαϊκά ισχυρίζονται πως οι παθογένειες και οι νοοτροπίες που γέννησαν την τραγωδία των Τεμπών δεν τους αφορούν».
Μάλιστα, καλεί τον κ. Σπίρτζη να παραστεί στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σε κατ’ αντιπαράσταση συζήτηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών, κ. Γεραπετρίτη, προκειμένου να αποτυπωθεί με έγγραφα και στοιχεία η πραγματική κατάσταση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως για την ώρα δεν σήκωσε το γάντι. Αντίθετα, εκτός από τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, έβαλε για πρώτη φορά στο κάδρο και τους αρμόδιους υφυπουργούς, Παπαδόπουλο και Καραγιάννη, που είναι εξαφανισμένοι!
Στην Πρόεδρο
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι η έρευνα για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη θα διεξαχθεί με διαφάνεια και ταχύτητα, για «να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα γίνει τέτοια τραγωδία».
Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δική του δέσμευση είναι πως το σύστημα τηλεδιοίκησης που εκκρεμεί από το 2014 θα ολοκληρωθεί ταχύτατα εντός των επόμενων μηνών.
Οπως τόνισε, η σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη «κατέδειξε τις μεγάλες προκλήσεις για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, μια μάχη διαρκείας με καθεστηκυίες αντιλήψεις. Εχουμε αποδείξει ότι αυτές τις μάχες τις κερδίζουμε. Δεν μπορεί να υπάρχουν από τη μια το 112 και από την άλλη να μην μπορούν να συνεννοηθούν δύο σταθμάρχες».
«Η χώρα βιώνει μία τραγωδία, είναι ένα τραύμα συλλογικό, ανοιχτό και βαθύ, η κοινωνία πενθεί, θυμώνει και χάνει την εμπιστοσύνη της στους θεσμούς», τόνισε από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Οπως επεσήμανε, «δεν νιώθουμε μόνο την ευθύνη, αλλά και την ντροπή, το “ποτέ ξανά”, να ξεριζώσουμε τις παθογένειες. Είναι χρέος απέναντι στις ζωές αυτών που χάθηκαν και απέναντι στον τόπο μας», κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Απέσυρε την υποψηφιότητα η Νικολάου
Τελικά, επέλεξε να δώσει η ίδια λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί από τα δημοσιεύματα σε βάρος της. Ο λόγος για την τέως γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, που μέχρι χθες φερόταν ως υποψήφια με τη Ν.Δ. στην Εύβοια.
Οπως έγινε γνωστό από το περιβάλλον της, απέσυρε την υποψηφιότητά της οικειοθελώς ισχυριζόμενη ότι το κόμμα δεν τη στήριξε όσο έπρεπε στην επίθεση που δέχτηκε, καθώς δεν έχει κατηγορηθεί για τίποτα και δεν υπάρχει πόρισμα που να της αποδίδει ευθύνες.
Η ίδια φέρεται να θεωρεί ότι πολύ σύντομα θα δικαιωθεί από την ελληνική Δικαιοσύνη και τότε θα επανακάμψει.