«Δεν μπορώ να ψηφίσω επειδή είναι θέμα συνείδησης, πώς ο ίδιος αντέχεις και αναγνωρίζεις το πολιτικό σου ρόλο. Δεν μπορώ να ψηφίσω τις διατάξεις αλλά ωστόσο θα επιλέξω στάση που δεν θα δώσει δικαίωμα σε κανέναν να εκμεταλλευτεί διαφωνία μου για μικροπολιτικούς λόγους», είπε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα είναι μια ιστορική συνεδρίαση αφού θα συζητήσουμε ένα έντονο κοινωνικό θέμα. Έκρινα ως βουλευτής έπρεπε να πάρω το λόγο για να εκφράσω τη διαφωνία μου επί της αρχής, διφωνία αξιών και όχι ομοφοβικού παραληρήματος. Και αυτή τη διαφωνία δεν θα τη χαρίσουμε στους ακραίους ανθρώπους», είπε αρχικά και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κ. Βελόπουλο: «να υπάρχει αρχηγός κόμματος που καλεί να πουν οι βουλευτές αν είναι ομοφυλόφιλος ή όχι; Είναι δυνατό να λέμε τέτοια πράγματα; Και ότι η διαφωνία εκφράζεται από αυτούς τους ανθρώπους; Όχι, όχι».
Ο κ. Πλεύρης εξήγησε πως διαφωνεί με την ισότητα στο γάμο και την τεκνοθεσία και ότι δεν προκύπτει από τη μη υιοθέτηση της νομοθετικής ρύθμισης, ζήτημα ισότητας, ούτε παραβιάζεται κάποιο ανθρώπινο δικαίωμα. «δεν κινδυνεύουν τα παιδιά των ομόφυλων να πάνε σε ίδρυμα, ο βιολογικός γονέας έχει δικαίωμα να υποδείξει ποιος θέλει να είναι επίτροπος. Υπάρχει θέμα όμως ότι μεγαλώνουν με δυο γονείς που ο ένας είναι βιολογικός; Ναι υπάρχει. Δεν θέλω να αναγνωρίσω οικογένεια με 2 πατέρες ή 2 μητέρες. Το παιδί θα έχει ένα γονέα, ο σύντροφος μπορεί να τον αγαπάει πάρα πολύ αλλά δεν είναι αριθμητικό το θέμα των γονέων. Το παιδί χρειάζεται πατέρα και μητέρα», είπε και πρόσθεσε: « το νομοσχέδιο δεν υιοθετεί την woke ατζέντα. Για τη ΝΔ είναι σημαντικό αυτό που γίνεται σήμερα. Είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ΝΔ, γιατί ακούμε να διαφωνούν 10 βουλευτές στο ΠΑΣΟΚ αλλά δεν μιλάνε και από τον ΣΥΡΙΖΑ κάποιος φοβάται τα ύψη. Μας δίνεται η δυνατότητα να βγαίνουμε στα κανάλια να λέμε τις απόψεις μας. Θα μου κάνει εντύπωση άτομα που δεν θα ψηφίσουν από σας αν θα έρθουν να τοποθετηθούν.
Live – Ομόφυλα ζευγάρια: Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας
Απορρίφθηκαν οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από Ελληνική Λύση, Νίκη και «Σπαρτιάτες» που είχαν κατατεθεί με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων.
«Είναι ευπρόσδεκτες οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έγιναν από τα τρία κόμματα, όπως και το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Προσπαθούν αυτοί που καταθέτουν αυτές τις ενστάσεις και αυτές τις απόψεις να προκαλέσουν κάποια, κατά την αντίληψή τους, ρήγματα στη συνοχή της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα το πετύχουν.
Η συνοχή της Νέας Δημοκρατίας είναι αρραγής, έχει αποδειχθεί διαχρονικά, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, την κράτησε στην Ευρώπη και έχει δεσμευτεί, έναντι του ελληνικού λαού, να την κάνει ακόμη πιο ευρωπαϊκή. Αυτοί που πρέπει να απολογούνται είναι αυτοί που θέλουν να ξεστρατίσει η Ελλάδα από την Ευρώπη και δυστυχώς, τολμώ να πω ότι τα κόμματα που θέτουν αυτές τις ενστάσεις ανήκουν σε αυτή την κατηγορία», είπε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Live – Ομόφυλα ζευγάρια: Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο – Τα όχι και οι αποχές στα κόμματα
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο βράδυ με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Το Μαξίμου θεωρεί ότι πήρε το χρόνο που χρειάζεται και πλέον ο πρωθυπουργός μπαίνει στις άλλες «μεταρρυθμιστικές μάχες» με πρώτη αυτή στη Βουλή και με το σχέδιο νόμου για την ισότητα στο γάμο.
Δημοσκοπικό σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ
Το ενδιαφέρον είναι το τι θα πει ο Αντώνης Σαμαράς στην τοποθέτησή του και πόσοι στο τέλος της ημέρας θα ακολουθήσουν τη σκληρή γραμμή του πρώην πρωθυπουργού ψηφίζοντας «όχι» και πόσοι θα πάνε στην πιο ήπια γραμμή της αποχής.
Πάντως σήμερα και αύριο θα γίνει ένας ακόμη κύκλος τηλεφωνημάτων από το Μέγαρο Μαξίμου και από την Πειραιώς, με στόχο κάποιοι βουλευτές να ξεκαθαρίσουν την τελική τους θέση. Χθες μάλιστα ξεκαθάρισε το θέμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, καθώς κατέθεσαν πρόταση Νίκη και «Σπαρτιάτες», ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απέναντι στην κομματική γραμμή αλλά και στην ηγεσία της ΝΔ βρίσκονται αρκετοί βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, διαφωνώντας με το προωθούμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία αύριο Πέμπτη στη Βουλή.
Ομόφυλα ζευγάρια: Oι βουλευτές της ΝΔ που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο
Με τις αντιδράσεις, όχι μόνο βουλευτών όλων των κομμάτων, αλλά και του κόσμου να κλιμακώνονται, η αυριανή ημέρα αποτελεί κρας τεστ για τη ΝΔ, που θα δει την ΚΟ της διασπασμένη και να μην εμφανίζει εικόνα συνοχής για πρώτη φορά.
Σε μία προσπάθεια να ξεπεράσει τον σκόπελο της κυβερνητικής πειθαρχίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε ως εναλλακτική την επιλογή της αποχής, κάτι που ωστόσο δεν έγινε δεκτό από την πλειονότητα των «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι δηλώσαν ξεκάθαρα Όχι.
Με πρώτο τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του για το νομοσχέδιο, μέχρι στιγμής άλλοι 15 «γαλάζιοι» βουλευτές έχουν δηλώσει δημοσίως ότι θα καταψηφίσουν, χωρίς να αποκλείονται και «εκπλήξεις» της τελευταίας στιγμής από τους αναποφάσιστους.
Κατηγορηματικό όχι θα πουν και ο Μιλτιάδης Χρυσομάλλης και ο Ανδρέας Κατσανιώτης έχοντας αναφέρει πως «δεν είναι δικαίωμα ο γάμος, είναι θεσμός. Θεωρώ ότι κάθε επιθυμία δεν μπορεί να θεωρείται δικαίωμα.
Παράλληλα, την εναντίωσή τους εξέφρασαν και οι Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Φώντας Μπαραλιάκος, Κώστας Καραγκούνης, με τον τρίτο να τονίζει πως «ο πρωθυπουργός θέλει ελεύθερα να εκφράζουμε τις απόψεις μας. Οι αντιρρήσεις υπάρχουν και στα άλλα κόμματα και στην κοινωνία, αν ήταν μόνο στη Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να πει κάποιος ότι υπάρχει κάτι δογματικό» αλλά και η Άννα Καραμανλή δήλωσε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τον γάμο για τα ομόφυλα.
Να σημειωθεί πως την αντίθεσή τους με το νομοσχέδιο εκδήλωσαν ακόμη 8 βουλευτές, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Φωτεινή Αραμπατζή και ο Γιώργος Καρασμάνης.
Οι «αναποφάσιστοι»
Η κόντρα ωστόσο φουντώνει καθώς και η αποχή είναι ένα μήνυμα. Μεγάλος είναι ο αριθμός εκείνων που είναι διχασμένοι και βρίσκονται ανάμεσα στο «όχι» και στην αποχή.
Πιο συγκεκριμένα, οι αναποφάσιστοι βουλευτές είναι οι Διονύσης Ακτύπης, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μάριος Σαλμάς, Άγγελος Συρίγος, Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γιώργος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Μάρκος Καφούρος, Γιάννης Καλλιανός, Κώστας Κατσαφάδος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Κώστας Κεφαλογιάννης, Στέλιος Πέτσας, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Μπουκώρος, Λάκης Βασιλειάδης, Μάνος Κόνσολας, Σπύρος Κουλκουδίνας, Δημήτρης Κυριαζίδης και Γιάννης Οικονόμου.
Στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ πληθαίνουν τα προβλήματα καθώς δίπλα στους βουλευτές Παύλο Πολάκη, Νίνα Κασιμάτη και Αθηνά Λινού, που φέρονται να εκφράζουν ισχυρούς προβληματισμούς για το σχέδιο νόμου, προστέθηκε και ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανία Μίλτος Ζαμπάρας.
Υπενθυμίζεται ότι και ο βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος είχε εκφράσει τη διαφωνία του με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Το πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αριθμητικό, αλλά καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό καθώς η ατζέντα των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας βρίσκεται στον πυρήνα του καταστατικού χάρτη του κόμματος.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι χειρισμοί του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη να καταθέσει πρόταση νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια με πολύ πιο προωθημένες θέσεις χωρίς να ενημερώσει τους βουλευτές του και η επιβολή κομματικής πειθαρχίας στη συνέχεια για την ψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει ισχυρό εκνευρισμό εντός της Κ.Ο.
Στο ΠΑΣΟΚ
Στην αναλογική σύγκριση με βάση την κοινοβουλευτική δύναμη του κάθε κόμματος, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στις δύο συνεδριάσεις που πραγματοποίησε η Κοινοβουλευτική του Ομάδα για το θέμα του γάμου 12-15 βουλευτές της επαρχίας -από τους συνολικά 32- διατηρούν ισχυρές επιφυλάξεις. Μεταξύ αυτών η γραμματέας της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης, Απόστολος Πάνας, Νάγια Γρηγοράκου, Χριστίνα Σταρακά, Ανδρέ- ας Πουλάς, Τάσος Νικολαΐδης, Κατερίνα Καζάνη, Ελένη Βατσινά, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης, Ιλχάν Αχμέτ, Μπουρ- χάν Μπαράν και Σταύρος Μιχαϊλίδης.
Το κόμμα θα στηρίξει επί της αρχής το νομοσχέδιο, αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, οι βουλευτές του θα τοποθετηθούν κατά συνείδηση.