Απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και το γεγονός ότι κάλεσε την Κ.Ο. να ρίξει την κυβέρνηση είπε: «Η ομάδα αυτή έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Εμείς ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο και κρατήσαμε την χώρα στην ευρωζώνη. Η ΝΔ δεν είναι απλά ενωμένη και συμπαγής αλλά θα κάνει ό,τι απαιτείται. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της Βουλής καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε να μετρηθούμε».
Αρχικά μίλησε για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την ομιλία του: «Άγιο είχαμε και γλιτώσαμε από την απόλυτη καταστροφή», σχολίασε ο πρωθυπουργός τα όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στην κυβέρνηση. «Δεν ξέρω αν τα άκουσε αυτά ο κ. Τσίπρας δείχνει ότι αυτή η φαιδρή τραγικότητα που παρακολουθήσαμε ήταν υπουργός κυβέρνησης».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «επεισόδιο» Τσίπρα – Γεραπετρίτη: «Θέλω να σας συγχαρώ κύριε Τσίπρα για τη νέα εντυπωσιακή κωλοτούμπα που κάνατε και πήρατε πίσω όσα είπατε στην πρωτομιλία σας», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «αυτό λέγεται κοινοβουλευτική θρασυδειλία. Αναρωτιέμαι με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια συνεδρίαση που είναι μυστική. Είστε ο 4ος πολιτειακός παράγοντας στην χώρα και χρησιμοποιείτε φράσεις που ειπώθηκαν σε απόρρητη συνεδρίαση της Βουλής».
«Με κατηγορήσατε ότι εγώ έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Μήπως κρίνετε εξ’ ιδίων τα αλλότρια; Εδώ είναι ο δικός σας λόγος απέναντι στον δικό μου. Εγώ είπα ότι δεν γνώριζα για την παρακολούθηση κανενός πολιτικού προσώπου. Ο κ. Βαρουφάκης τα «μπαλαμούτιασε» λίγο και είπε σήμερα ότι δεν ακούγατε κανέναν πολιτικό, κανέναν δημοσιογράφο και κανέναν επιχειρηματία. Κανείς πρωθυπουργός δεν έχει την δυνατότητα και το δικαίωμα να γνωρίζει ποιους παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Εγώ δεν ρωτούσα ποτέ ποια είναι αυτή η πηγή. Να πείτε ανοικτά αν γνωρίζατε ποιους παρακολουθούσε η ΕΥΠ», είπε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: Τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής, η ΑΔΑΕ και οι εισαγγελείς. Πιστεύετε πραγματικά ότι ο Γάλλος Πρόεδρος, ο Ιταλός πρωθυπουργός γνωρίζουν ποιοι παρακολουθούνται από τις μυστικές υπηρεσίες; Είναι αλήθεια ότι υπήρχε το 2016 μια έρευνα για διαφθορά στην ΕΛΑΣ και φαίνεται ότι υπήρχαν συνομιλίες αστυνομικών με τον υπουργό Άμυνας και την σύζυγό του. Αυτό το πόρισμα κατατέθηκε στο γραφείο σας. Και αναρωτιέμαι: ο υπουργός Άμυνας της χώρας κάνει νταλαβέρια και δεν κάνετε τίποτα απολύτως; Άρα ας προσέχετε λίγο. Και μετά ελάτε να μας πείτε ότι επί των ημερών σας δεν παρακολουθείτο δημοσιογράφος, πολιτικός ή επιχειρηματίας
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς από τις παρακολουθήσεις. Κανείς δεν μπορεί να πει επί της αρχής ότι ένα πολιτικό πρόσωπο, ή ένας δημοσιογράφος, ή ένας επιχειρηματίας μπορεί να μην κινείται εναντίον της εθνικής ασφάλειας. Δεν προκαλούνται ρήγματα στην εθνική ασφάλεια ούτε από τον μανάβη, ούτε από τον υδραυλικό. Θα πρέπει όμως να υπάρχει ένα πιο αυστηρό φίλτρο τεκμηρίωσης που να δικαιολογεί μια τέτοια παρακολούθηση. Στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη αυτό το φίλτρο δεν υπήρχε. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια στεγανή διαδικασία. Είμαι ανοικτός να ακούσω προτάσεις από όλα τα κόμματα. Η πρώτη βελτίωση που κάναμε είναι η διπλή έγκριση από τον εισαγγελέα. Σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχτώ ότι ένας βουλευτής μπορεί να εξαιρείται λόγω της ιδιότητάς του».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη λέγοντας: «Γιατί δεν πηγαίνει να ενημερωθεί; Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να τεκμηριώσουν την παρακολούθηση και γι’ αυτό απομακρύνθηκαν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο γραμματέας του πρωθυπουργού. Οι συγκεκριμένοι λόγοι που αιτιολόγησαν την παρακολούθησαν θα μπορέσουν να αναζητηθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και θα κληθούν όλοι οι αρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις. Δεν θα υπάρξει αντίρρηση εκτός από τα πρόσωπα που έχουν προταθεί να προστεθούν και άλλοι διοικητές όπως είπε και ο κ. Κουτσούμπας. Φαντάζομαι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση. Να κληθούν ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας».
Για την θεσμική εκτροπή στην οποία αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Σήμερα υπάρχουν 3 πραγματικά δεδομένα που αφορούν την εποχή της δικής σας διακυβέρνησης. Η ΕΡΤ και ο έλεγχός της περιήλθε στον κ. Νίκο Παππά το 2015 και ο κ. Παππάς σήμερα παραπέμπεται στο ειδικό δικαστήριο για συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με χειραγώγηση για τις τηλεοπτικές άδειες. εσείς εξακολουθείτε να καλύπτετε και Παππά και Παπαγγελόπουλο. Ο κ. Κρέτσος έχει παραπεμφθεί επίσης στην δικαιοσύνη. Αυτά είναι τα δικά σας πεπραγμένα για το πως χειριστήκατε τα ΜΜΕ».
Στέφανος Κασσελάκης: Αύριο «γεννιέται» το πιο συμμετοχικό κόμμα στη χώρα
Μητσοτάκης σε Τσίπρα (τριτολογία): Κάνατε 54.000 επισυνδέσεις επί των ημερών σας
Τρεις παρατηρήσεις έκανε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του. «Εντυπωσιάζομαι από την αγάπη που δείχνει ο κ. Τσίπρας στις απόψεις του κ. Βενιζέλου ενώ μέχρι πρότινος προσπαθούσε να τον σύρει στα δικαστήρια για τη Novartis», είπε αρχικά.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από την δυνατότητα παρακολούθησης για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά πρέπει να είναι εξαιρετικά στοιχειοθετημένη.
Για την διαβεβαίωση Τσίπρα ότι επί των ημερών του δεν γινόταν καμία παρακολούθηση δημοσιογράφου ή πολιτικού είπε: «Μέτρησα τις παρακολουθήσεις επί ημερών σας ήταν 54.000. Μια μια τις μετρήσατε; Εγώ δεν γνώριζα καμία και σας το είπα από την αρχή. A priori να γνωρίζω ποιους παρακολουθεί η υπηρεσία; Αυτή η προσέγγιση για μια παράταξη της Αριστεράς που έχει υποστεί συνέπειες από μηχανισμούς μου φαίνεται παράξενη».
Και συνέχισε: «Κάνατε αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα. Στην υπόθεση Κουκάκη και την έρευνα που θέλαμε να παρεμποδίσουμε για τον τραπεζικό κλάδο. Το λέτε εσείς αυτό. Γιατί κρατήσατε την Βουλή ανοικτή μια εβδομάδα από την στιγμή που είχατε δηλώσει ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές; Για να ψηφίσετε το νέο Ποινικό Κώδικα. θα σας θυμίσω τι είπε για τον Ποινικό Κώδικα ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης σας κ. Κοντονής. “Μίλησα και πλήρωσα για τις αλήθειες που είπα, ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μια συνεδρίαση. Μετατράπηκε η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα. Αποτελεί ακραίο στοιχείο διαπλοκής», είπε ο πρωθυπουργός. Και μιλάτε εσείς για συμφέροντα που κρατήσατε ανοικτή την Βουλή μια εβδομάδα για να εξυπηρετήσετε δεν ξέρω ποιους. Ελπίζω κάποια στιγμή να το βρει η δικαιοσύνη».
Μητσοτάκης στη Βουλή-Πρωτολογία: Λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη – Αν νομίζει ότι είναι παράνομη να προσφύγει στα δικαστήρια – Και εγώ ήμουν θύμα συνακροάσεων
«Δεν δίστασα να παραδεχθώ το λάθος με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στην αρχή της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.
«Παίρνω τον λόγο με την προσδοκία ότι η συζήτηση θα οδηγήσει σε λύσεις στα όποια κενά εντοπίζονται σε κρίσιμες κρατικές δομές. Με την πεποίθηση ότι παρά την μεγάλη τοξικότητα θα πετύχουμε συγκλήσεις. Παίρνω τον λόγο με την ελπίδα ότι η συζήτηση θα γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης» είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι η κρατική ασφάλεια δεν επιτρέπει κομματικούς ανταγωνισμούς.
«Υποδέχθηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με την νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Όταν την πληροφορήθηκα δεν δίστασα να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και την γενική γραμματεία του πρωθυπουργού και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνει πρόσθετες εγγυήσεις. Δέχθηκα αμέσως να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια Θεσμών και Διαφάνειας και συγκρότηση εξεταστικής με εισήγηση της μειοψηφίας, ένα δικαίωμα που θεσμοθετήθηκε από αυτή την κυβέρνηση. Παράλληλα κατέθεσα τέσσερις τομείς αλλαγών για νέο πλαίσιο στις μυστικές υπηρεσίες. Προσοχή, καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το έργο τους. Θα πρέπει να ενισχύσει και όχι να βαλτώσει το έργο τους. Γιατί ήταν η ΕΥΠ που μας ενημέρωσε για την απόπειρα μαζικής εισβολής στον Εβρο» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οπως ενημερώθηκα υπάρχουν σήμερα 500 παράνομα λογισμικά παγκοσμίως. Πολλά από αυτά παρέχουν πρόσβαση στα κινητά τηλέφωνα. Η σύγχρονη δημοκρατία πρέπει να τα αντιμετωπίσει και να ισορροπήσει ανάμεσα στα αγαθά της επικοινωνίας και της ασφάλειας. Το ευρωκοινοβούλιο συγκρότησε ειδική επιτροπή και σε λίγο θα συνεδριάσει καθώς σε πολλές χώρες αποκαλύπτεται ότι γίνονται παρακολουθήσεις. Για να μην επικαλεστώ και την εμπειρία της σοσιαλιστικής Ισπανίας. Ενώ η σοσιαλιστική κυβέρνηση κατηγορούνταν ότι παρακολουθούσε βουλευτές αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν και ο ίδιος!» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Και εγώ πληροφορούμαι από έγκριτους δημοσιογράφους ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν υποψήφιος πρωθυπουργός όπως και η σύζυγος και η κόρη μου. Καταθέτω στα πρακτικά την ανάρτηση Τέλογλου. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας παρακολουθούσαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό!» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «προϋπόθεση για παραγωγική συζήτηση είναι να θέσουμε το θέμα στις πραγματικές του βάσεις».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάρτηση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλογλου και είπε ότι «θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό».
Για τις νόμιμες επισυνδέσεις είπε ότι εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα. Η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα κενό στο πρωτόκολλο. Η διαδικασία κινήθηκε κανονικά όπως όριζε η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς. Η διαφορά ήταν ότι αφορούσε έναν προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ θα έπρεπε να έχει άλλα φίλτρα στην συγκεκριμένη υπόθεση, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θύμισε ότι μπήκε άλλο ένα φίλτρο με την προσθήκη δεύτερου εισαγγελέα. «Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών κινούνται από το απόρρητο και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους και τα στελέχη τους δεσμεύονται με δια βίου εχεμύθεια», τόνισε.
Ο πρωθυπουργός, είπε ακόμα ότι από την πρώτη στιγμή κάλεσε τον ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί προσωπικά «καθώς γνωρίζετε ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε αναφερόμενος στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και την έρευνα που κάνει ότι πρόκειται για έναν ακέραιο δικαστικό ο οποίος δεν πρέπει να στοχοποιείται.
«Αν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να αμφισβητεί τη νομιμότητα τον καλώ να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια», είπε αναφερόμενος στη νομιμότητα της επισύνδεσης.
«Δεν πρόκειται να γίνουν φειγ βολάν τα αρχεία μιας μυστικής υπηρεσίας όπως κάνατε με την επιτροπή θεσμών και διαφάνειας. Εμφανίζεστε ως προστάτες των θεσμών που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές», είπε ακόμα.
Τόνισε ακόμα ότι τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με βάση την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα του Ξένου Τύπου λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη δημοκρατία και έχει την δύναμη να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις της με διαρθρωτικές τομές.
O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τέσσερις αλήθειες:
Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση που προκαλείται μεταξύ παρακολουθήσεων με παράνομα λογισμικά και νόμιμες επισυνδέσεις. Δεν υπάρχει σύστημα Predator στις ελληνικές υπηρεσίες
Η υπόθεση Ανδρουλάκη ανέδειξε ένα σοβαρό κενό. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά. Όμως υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό. Η ΕΥΠ έπρεπε να έχει τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει αντανακλαστικά. Να επανέλθουμε σε δεύτερο εισαγγελέα.
Σε όλο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών είναι απόρρητες. Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας. Όσο αναγκαία είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η δημόσια κατανόηση.
Η κυβέρνηση κάλεσε από την πρώτη ώρα τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά, καθώς τα στοιχεία δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν. Συμφωνήσαμε στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο. Οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του, αντί κάποιοι να τον στοχοποιούν.
Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Δεν εκπλήσσομαι από την στάση του κ. Τσίπρα. Σε κάθε εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι. Απέναντι στην πανδημία, στο μεταναστευτικό και την θωράκιση των συνόρων, στις εθνικές συμφωνίες για την ενίσχυση της άμυνας της χώρας, στα γενναία μέτρα αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης και τώρα απέναντι στην αναβάθμιση της ΕΥΠ. Όπως και τώρα η ζωή κ. Τσίπρα θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας. Φυσικά και έγινε λάθος αλλά μόλις το έμαθα τόλμησα να διαχωρίσω την θέση μου από πρακτικές άλλων εποχών κι εσείς σηκώνετε το δάχτυλο έχοντας δυο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο και πέντε σας έχουν κατηγορήσει για παρακολουθήσεις. Πάει πολύ, είπε, εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Πανούσης, Βαλαβάνη, Κοτζιάς, Βαρουφάκης, Λαφαζάνης».
Και πρόσθεσε: «Θα ήθελα να διευκρινίσετε κάτι που είχατε πει το 2019 στην Βουλή κ. Βαρουφάκη είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε και στο βιβλίο σας. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να αναφέρεται στην περίοδο του κ. Ρουμπάτη ως μια χρυσή περίοδο. Δεν ήταν. Προσωπικά ξέρω ότι επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον της κυβέρνησής μας με τον κ. Ρουμπάτη να παίζει σημαντικό ρόλο».
Δεν ήταν είπε ακόμα συνειδητή μου επιλογή να αναφερθώ στα ζητήματα του παρελθόντος, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η πολιτική του διαδρομή έχει αποδείξει ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Είναι απολύτως ξεκάθαρο είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν το θέμα. Είναι ανέντιμο και ανήθικο και ψέμα να παρουσιάζεται μια αστοχία ως εντολή της κοινωνίας και μέσα από την μεγαλοποίηση να προσφέρετε στο πιάτο αυτά για τα οποία καραδοκούν όλοι όσοι είναι εκτός συνόρων.
Ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε τι σημαίνει η φράση του κ. Τσίπρα “δεν αρκεί η εναλλαγή στην εξουσία” και τι σημαίνει η φράση “ανασύνταξη της 3ης ελληνικής δημοκρατίας”.
«Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο ένα μεμονωμένο σφάλμα να ανάγεται σε πρόβλημα της δημοκρατίας που χρειάζεται ανάταξη και ανασύνταξη. Πως θα γίνει με συνταγματική αναθεώρηση ή με συντακτική Βουλή; Προσέξτε καλά κ. Τσίπρα γιατί τα κακώς κείμενα στην ΕΥΠ έχουν διαχρονική διαδρομή. Δεν μπορείτε και δεν επιτρέπεται με ένα σφάλμα να ανοίγετε θέματα που ανήκουν σε άλλες εποχές. Να μας πείτε το σχέδιό σας. Μήπως με δικαστές διορισμένους από τον κ. Πολάκη;», είπε ο πρωθυπουργός.
Για την στάση του ΠΑΣΟΚ τόνισε: «Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και να γνωριστούμε και αρνήθηκε. Και τότε και τώρα. έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού ακόμα και αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές. Έχει δικαίωμα να επιλέγει τους φίλους και συμμάχους του αλλά να ξέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός».
«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».
Αναφερόμενος στο περιστατικό στον Έβρο είπε: «Η Τουρκία έστειλε μια ομάδα μεταναστών σε δικό της έδαφος και μόλις οι πρόσφυγες μπήκαν στην ελληνική επικράτεια βρήκαν προστασία. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε άλλη κουβέντα. Είναι απαράδεκτο ελληνικά στόματα να αναμασούν τουρκικά επιχειρήματα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα ότι η μεγάλη εικόνα είναι ότι η Ελλάδα είναι σήμερα επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας. Αφήνει πίσω τα μνημόνια, τους φόρους, τις κλειστές τράπεζες, τις μειώσεις στις συντάξεις, τις πλατείες.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εκτρέψει την πορεία της χώρας: «Γνωρίζω ότι υπάρχουν συμφέροντα εντός κι εκτός που θέλουν αδύναμες κυβερνήσεις». Σε όλους αυτούς θα ήθελα να απευθύνω σταράτα λόγια στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια από τα οποία ζητούσαν κάποιοι ρούβλια ή δραχμές. Δεν θα χρηματοδοτηθούν ξένα ΜΜΕ ούτε το μερικό θα γίνει ειδικό για να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση και ο τόπος. Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Στην δημοκρατία αποφασίζει μόνο ο λαός και αυτό δεν το εκχωρεί σε κανέναν. Ζητάτε εκλογές σε αυτό το περιβάλλον αστάθειας να μπει η χώρα σε τρίμηνη περιπέτεια. Δεν βλέπετε τι γίνεται στην Ιταλία; Κύριε Τσίπρα κάνετε το χατήρι σε αυτούς που δεν θέλουν το Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Εγώ θα αναλάβω το κόστος να οδηγήσω την χώρα σε σταθερό λιμάνι. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν υποτάσσεται σε πιέσεις. Κάνουμε και αυτοκριτική με τόλμη. Πέρυσι μίλησα με θάρρος δημόσια για τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σήμερα ο μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα