Με το επίκεντρο να μεταφέρεται στη Βουλή, με πρώτο σταθμό τη μεθαυριανή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και εν συνεχεία τη συζήτηση, την προσεχή Δευτέρα, για την Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας όπως έχουν ζητήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το Μέγαρο Μαξίμου κατέστησε σαφές πως «δεν υπάρχει περίπτωση οτιδήποτε ζητηθεί σε θεσμικό επίπεδο να μη γίνει», ενώ αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την προσήλωσή του κυβερνώντος κόμματος σε ζητήματα Αρχών ξεκαθάρισε πως δεν θα κατατεθεί πρόταση για δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή.
Καθαρές απαντήσεις
«Αυτό που σίγουρα θα κάνει η Ν.Δ. είναι να τιμήσει την απόφασή της να δίνεται στην κοινοβουλευτική μειοψηφία η δυνατότητα να συστήνει Εξεταστική Επιτροπή. Εμείς θέλουμε να βγει άκρη, δεν θέλουμε να δημιουργηθεί σύγχυση και να γελοιοποιηθεί η διαδικασία», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση εάν το κυβερνών κόμμα θα υπερψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Η Ν.Δ. θεωρεί αναγκαίο να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή και άνθρωποι που είχαν την ευθύνη διαχείρισης της ΕΥΠ στο παρελθόν προκειμένου να απαντήσουν και σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν και επί των ημερών της δικής τους θητείας υπήρχαν τέτοιου είδους ζητήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χθες πως «δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης καμία άλλη νόμιμη επισύνδεση πολιτικού προσώπου» και «αντίστοιχο ζήτημα με αυτό του κ. Ανδρουλάκη νόμιμης επισύνδεσης».
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Με αφορμή την απάντηση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο κ. Οικονόμου «δεν απέκλεισε να υπάρχει παρόμοιο ζήτημα, αλλά αν υπάρχει, ούτε αυτό είναι σε γνώση του κ. Μητσοτάκη», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που σχολίασε ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ ή στερούνται και τη στοιχειώδη ικανότητα κατανόησης μιας ξεκάθαρης δήλωσης ή κατά την πάγια τακτική τους διαστρεβλώνουν».
Η κυβέρνηση επιδιώκει τη διερεύνηση και του ζητήματος της πιθανής λειτουργίας κακόβουλων λογισμικών και εντός της ελληνικής επικράτειας, με τον κ. Οικονόμου να ξεκαθαρίζει πάντως εκ νέου πως «οι ελληνικές κρατικές αρχές ουδεμία σχέση έχουν με τα λογισμικά αυτά».
Εργαλειοποίηση
Στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν πως η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης «θα αποτελέσει και την καλύτερη απάντηση σε όσους εργαλειοποιούν μία υπηρεσιακή αστοχία σε ένα ζήτημα νόμιμης επισύνδεσης για να παρουσιάσουν την Ελλάδα ως μία χώρα τελείως διαφορετική από αυτή που είναι», ενώ χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα και για «κόμματα, κύκλους και χώρους που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν μια υπαρκτή υπηρεσιακή αστοχία, για να προάγουν προσωπικές ή κομματικές στρατηγικές, προσωπικές ή κομματικές ατζέντες, σε βάρος της σταθερότητας και της ομαλότητας, μέσα σε ένα δυσχερέστατο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον».
Το διεθνές περιβάλλον είναι σαφές ότι επιβαρύνεται ολοένα και περισσότερο από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου και την ενεργειακή κρίση και το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυσε ότι Ευρώπη και Ελλάδα «θα δοκιμαστούμε σοβαρά στη διάρκεια των επόμενων μηνών», προειδοποιώντας ότι «ακόμα και στο θετικότερο σενάριο, η ομαλοποίηση των αγορών ενέργειας και τροφίμων απαιτεί χρόνο που μετριέται σε μήνες και όχι σε εβδομάδες».
«Χρειάζεται σύνεση, ετοιμότητα, επαγγελματική διαχείριση, ενότητα, κοινωνική συνείδηση, ώστε να αντέξουμε στα δύσκολα, στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Η αστάθεια, η ανωμαλία, η εσωτερική αναταραχή και οι ασύνετες πολιτικά ενέργειες δεν υπηρετούν το κοινό αγαθό της πατρίδας και των πολιτών, δεν υπηρετούν το συμφέρον της κοινωνίας», σημείωσε στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.