Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου
16.20, Συνέντευξη στο CNN και τον Richard Quest
18.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan
20:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας
23:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου
01:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,
14:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές
Επίθεση Γεωργιάδη, Θεμιστοκλέους σε ΣΥΡΙΖΑ για οδηγούς ασθενοφόρων: Ενεργοποιήσαμε τη δική σας διάταξη
19:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου
01:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων
18.05, Συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι τρεις στόχοι στο τετ α τετ με Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
Μπορεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, να κράτησε χαμηλά την μπάλα για τα αποτελέσματα της συνάντησης που θα έχει αύριο το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που η ελληνική διπλωματία δεν έχει στη στρατηγική των σχεδιασμών της.
Πρώτος στόχος είναι να συνεχιστεί αυτό που χτίστηκε μέσω της διπλωματίας των σεισμών. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να παραμείνουν ανοικτοί και «ζωντανοί» οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.
Δεύτερος μετρήσιμος στόχος είναι να παραμείνει το κλίμα που υπάρχει τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Δηλαδή ο τερματισμός των υπερπτήσεων και των προκλήσεων σε αέρα και θάλασσα. Μάλιστα δεν αποκλείεται αυτό το κλίμα να καταγραφεί και με τη συμφωνία ενός νέου τύπου μνημονίου μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.
Από εκεί και πέρα, τρίτος στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων των δύο πλευρών και κυρίως να μπει το πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, που, όπως συμφωνήθηκε κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους, θα συνεδριάσει πριν από το τέλος του χρόνου.
Στο τραπέζι
Ο πρωθυπουργός, από τη μεριά του, στη ΔΕΘ, επανέλαβε τα θέματα που είναι προς συζήτηση με την Τουρκία. Πρόκειται για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα ξεκαθάρισε σε κάθε τόνο, για άλλη μία φορά, πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει ποτέ ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία. Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου -εξάλλου, θέλω να θυμίσω ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία απέδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτική-, αλλά και ζητήματα τα οποία απορρέουν από τα αυτονόητα δικαιώματα που προκύπτουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά αυτά».
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης- ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη δράσεων σε παγκόσμιο επίπεδο απέναντι στις δραματικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Επαφές
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί ακόμη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ, ενώ θα έχει και συναντήσεις με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Το πρωί της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.
Μέτρα κατά της ακρίβειας και μεταρρυθμίσεις
Θετικά αποτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου τον απολογισμό της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί, αν και έγινε σε περίεργες και δύσκολες συνθήκες, που εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει ένα διευρυμένο καλάθι στήριξης, ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι ξεπέρασαν έναν ακόμα δύσκολο κάβο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι ο πρωθυπουργός, αναχωρώντας για τη Νέα Υόρκη, δεν άφησε σαφείς και ξεκάθαρες εντολές, τις οποίες θα κληθούν να εφαρμόσουν οι υπουργοί του.
Πρόκληση
Μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας, με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, να αναμένεται τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει ένα μηχανισμό διερεύνησης εν πολλοίς αδικαιολόγητων αυξήσεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά προϊόντων στα ράφια, με επίκληση των καταστροφών στη Θεσσαλία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από τη μεριά του, πρέπει να καταθέσει τις αλλαγές στους Κώδικες, με στόχο την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, με φρένο στις φάμπρικες των αναβολών, αλλά και πραγματικό χρόνο έκτισης ποινής ακόμα και για ηπιότερα αδικήματα. Παρόμοια και η οδηγία προς το υπουργείο Υγείας, με τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να φέρνει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή το σχέδιο για την ολική αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ, αλλά να ετοιμάζει και πρόσθετες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ έως το τέλος του έτους.