Ο πρωθυπουργός παράλληλα τόνισε πως είναι ανάγκη μια περαιτέρω απλοποίηση των αρμοδιοτήτων σε επίπεδο οργάνωσης του κράτους, λέγοντας πως είναι μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνησή του η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων, και δήλωσε πως θα προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς από ό,τι την προηγούμενη τετραετία.
«Η κυβέρνηση πάντα συνεργάζεται με όλους τους άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς, όπως είπε, είναι η πρώτη του επίσκεψη σε περιφέρεια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αναφέρθηκε στην υπογραφή της σύμβασης για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας (του τρίτου μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας) που έγινε χθες το πρωί και είπε πως πρέπει να περιμένουμε «μια εκτόξευση της Ηγουμενίτσας και όλης της Ηπείρου» ως αποτέλεσμα αυτής της πολύ σημαντικής επένδυσης, τονίζοντας: «Η Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων, καθώς έχει κάνει μεγάλα άλματα προς τα εμπρός» και «γίνεται χώρα-μαγνήτης κεφαλαίων εκτός συνόρων». Οπως επεσήμανε, η οικονομική διάσταση της σύμπραξης είναι συμβατή με τις εθνικές ανάγκες, καθώς το Δημόσιο παραμένει μέτοχος μέσω του ΤΑΙΠΕΔ με 33% και το 85% του ετήσιου τέλους παραχώρησης επιστρέφει στους δήμους Ηγουμενίτσας και Φιλιατών για τοπικά έργα.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ίδιος Ομιλος Grimaldi επενδύει παράλληλα και στο «πολύ σημαντικό λιμάνι του Ηρακλείου προσφέροντας ένα τίμημα 80 εκατ. ευρώ» και αναφέρθηκε στη στρατηγική συμμαχία που αναπτύσσει η Ελλάδα με την Ιταλία. «Η Ιταλία είναι ένας μεγάλος επενδυτής στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
«Η σημερινή συμφωνία είναι μία ακόμα στάση στη μεγάλη πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας. Είναι μία σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό της ανάπτυξης που συνθέτουν οι παραπάνω από 380 δράσεις του αναπτυξιακού σχεδίου για την Ηπειρο. Η σημερινή συμφωνία είναι ένα μέρος αυτής της δημιουργικής διαδρομής για τη Θεσπρωτία και την Ηπειρο του 21ου αιώνα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. Στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υλοποιήθηκε άλλη μία σημαντική δέσμευση της κυβέρνησης και αυτή είναι η εγγραφή του Ζαγορίου στον κατάλογο των Παγκόσμιων Πολιτιστικών Τοπίων και ότι την άνοιξη θα γίνει η επίσημη τελετή ανακήρυξής του.
Είπε, τέλος, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην περιφέρεια με στόχο τη δρομολόγηση των μεγάλων έργων -το έχει ανάγκη η Ηπειρος-, όπως ο δρόμος Γιάννενα-Κακαβιά (ανακοινώθηκε η εκ νέου δημοπράτησή του), το Τεχνολογικό Πάρκο στα Γιάννενα κ.ά.
«Είστε η τελευταία ελπίδα όχι μόνο για την Ηπειρο αλλά για όλη την Ελλάδα», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αξιοποιήσει τον κ. Καχριμάνη και τους συνεργάτες του.
Στη σύσκεψη ήταν παρόντες οι υπουργοί Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, οι βουλευτές Αρτας, Γιώργος Στύλιος, και Πρέβεζας, Σπύρος Κυριάκης, και η ευρωβουλευτής Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.
Πριν τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, όπου θαύμασε την έκθεση των χρηστήριων μολύβδινων ελασμάτων της Δωδώνης, στα οποία έγραφαν τις ερωτήσεις τους όσοι απευθυνόταν στο Μαντείο της Δωδώνης για να πάρουν απαντήσεις.