Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την οικονομία είπε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι οι οικονομίες της Ευρωζώνης.
«Τα ελληνικά spreads είναι κοντά στα ισπανικά ποιος το περίμενε μετά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχουν γεωπολιτικοί κίνδυνοι, υπάρχει και το θέμα της ακρίβειας αλλά είμαι αισιόδοξος» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το θέμα της ισότητας του γάμου υποστήριξε ότι θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα και δήλωσε πολύ αισιόδοξος ότι θα γίνει ελληνικός νόμος τις πρώτες δύο εβδομάδες του Φεβρουαρίου.
Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόκειται για σημαντικά ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, γι’ αυτό το λόγο, είπε, δεν έχει επιβάλλει κάποια πειθαρχία στη Νέα Δημοκρατία. «Μέχρι τώρα έχουμε μία υγιή συζήτηση», επεσήμανε ο πρωθυπουργός για τον διάλογο στο κόμμα του όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.
Στη συνέχεια, ο ίδιος προανήγγειλε την ανακοίνωση νέων μέτρων για τους ευάλωτους. «Θέλουμε να στηρίξουμε τις νέες οικογένειες λόγω δημογραφικού προβλήματος, σύντομα θα έχουμε νέα μέτρα για τους ευάλωτους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας στο μέτωπο της οικονομίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξακολουθούμε να παράγουμε πλεόνασμα».
«Βελτιώσαμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει για πρώτη φορά ενδιαφέρον. Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις».
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
Μητσοτάκης στο Νταβός: Φιλελεύθεροι στην οικονομία, πατριώτες στα εθνικά θέματα
Στόχος της Ελλάδας είναι να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και ειδικότερα των Βαλκανίων, αξιοποιώντας εκτός των άλλων την αιολική ενέργεια. Αυτό επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για την πράσινη μετάβαση στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «European Green Deal, Anyone?» στο πλαίσιο των εργασιών στο Νταβός. Ο Ελληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι εισαγωγέας ενέργειας και τόνισε ότι «όταν η Ελλάδα αποφάσισε να αφήσει πίσω της τον άνθρακα, τότε εστράφη στο φυσικό αέριο. Το 2023 δώσαμε 7 δισ. ευρώ για να εισάγουμε φυσικό αέριο, ενώ κανονικά καταβάλαμε 1 δισ. ευρώ».
«Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μάς δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε το χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Αρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός παρατήρησε, επίσης, ότι «έχουμε υπερπλεόνασμα αιολικής ενέργειας το χειμώνα στο βορρά και ηλιακής ενέργειας στο νότο το καλοκαίρι, αλλά ακόμα δεν έχουμε βρει την ισορροπία». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι πρέπει να δούμε τη διασύνδεση με την Αφρική, κάνοντας ειδική αναφορά στην ενεργειακή διασύνδεση με την Αίγυπτο, για την οποία είπε ότι πρέπει να τύχει ενδιαφέροντος και από την Ευρώπη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, επίσης, αισιόδοξος για την πορεία του green deal και την πράσινη μετάβαση, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα πρωταγωνιστής στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην οποία αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τόνισε ότι «είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Οχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Πήραμε ως Ελλάδα μια μετρημένη θέση σε ό,τι αφορά στο θέμα της Μέσης Ανατολής.».
Αναφερόμενος στην Τουρκία, σχολίασε πως «πρέπει να ξεπεράσουμε το θέμα της Σουηδίας. Θα ήλπιζα ότι θα καταβληθεί η προσπάθεια που πρέπει. Πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατί πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι όμως, αφελής. Θέλω να είμαι αισιόδοξος και να χτίζω πάνω στα θετικά βήματα που έκαναν οι χώρες μας. Είμαστε φιλελεύθεροι στην οικονομία και πατριώτες στα εθνικά θέματα», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αστειευόμενος, είπε αρχικά, με το κοινό να ξεσπάει σε γέλια: «Νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος μας» και συμπλήρωσε: «Συνεργάστηκα στενά και με τον πρόεδρο Τραμπ και με τον πρόεδρο Μπάιντεν και θεωρώ ότι είναι ανάρμοστο για οποιονδήποτε ξένο ηγέτη να παίρνει θέση για μια δημοκρατική διαδικασία. Εμείς στην Ευρώπη θα συνεργαστούμε με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός για πρόεδρό του. Στους πολίτες δεν αρέσουν τα κηρύγματα. Ολοι έχουμε τις προτιμήσεις μας, αλλά πρέπει να τις κρατάμε για τον εαυτό μας».
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΪΕΝ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε τέλος χθες το απόγευμα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν αντάλλαξαν απόψεις για την ατζέντα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου και ειδικότερα για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συζήτησαν ακόμη θέματα που αφορούν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ειδήσεις σήμερα
Σύνταξη: Ξεκινούν οι πληρωμές του Φεβρουαρίου – Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το… ζεστό χρήμα