Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε κάνοντας κριτική στον ΟΗΕ και τονίζοντας: «Το θέμα της φετινής Γενικής Συνέλευσης απαιτεί από εμάς να επιταχύνουμε τη δράση… για την ειρήνη, την ευημερία, την πρόοδο και τη βιωσιμότητα για όλους. Πρόκειται για έναν αξιέπαινο στόχο, ο οποίος θα έλεγα ότι έχει μεγαλύτερη σημασία σήμερα από ποτέ. Αλλά πρέπει επίσης να αναρωτηθώ αν αυτό είναι αρκετό.
Αυτό για εμένα είναι ξεκάθαρο σε δύο βασικούς τομείς: την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη διαχείριση της μετανάστευσης, οι οποίοι θα βρεθούν στο επίκεντρο της υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.
Εάν εκλεγεί, η Ελλάδα θα καταστήσει το κλίμα και τη μετανάστευση κεντρικούς άξονες της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με το σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τις φωτιές που έπληξαν την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι και ευχαρίστησε τις χώρες που βοήθησαν στέλνοντας πυροσβέστες, οι οποίοι ηρωικά αντιμετώπισαν τα φαινόμενα. Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια αναφέρθηκε στον «Daniel», τονίζοντας: «Ηταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε την Ελλάδα εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ο “Daniel” χάραξε ένα καταστροφικό πέρασμα όχι μόνο από τη χώρα μου, αλλά και από τη Λιβύη. Επληξε την παραθαλάσσια πόλη της Ντέρνα, όπου ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται τώρα σε δεκάδες χιλιάδες.
Οι επιπτώσεις αυτών των φαινομένων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο είναι πρωτοφανείς. Ζωές χάνονται, επιχειρήσεις καταστρέφονται, για κάποιες κοινότητες τα πάντα ανατρέπονται, η κοινωνική συνοχή υπονομεύεται, τα εύθραυστα οικοσυστήματα των πιο πολύτιμων βιοτόπων μας τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο. Γι’ αυτό καλώ για τη δημιουργία μιας “παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή”. Eνα forum όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα, προτού να είναι πολύ αργά».
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό και στις αυξημένες ροές, σημειώνοντας πως χάνουν τη ζωή τους μετανάστες στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα και έχει αντιμετωπίσει το φαινόμενο, ωστόσο είναι ανάγκη να υπάρχει συνεργασία και ανάμεσα στις χώρες.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Τουρκία και στις χρονίζουσες διαφορές που υπάρχουν με τη γειτονική χώρα, επεσήμανε πως είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να συνεργάζονται, τονίζοντας ότι το κάνει με ανοιχτό πνεύμα. «Αντί να κοιτάζω στο παρελθόν, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μιλώντας για το Κυπριακό, τόνισε ότι «το Κυπριακό παραμένει, δυστυχώς, στον πυρήνα του, ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους στη βάση μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Εθνη. Η εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απολύτως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ BLOOMBERG
«Θα έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2023»
«Η ελληνική οικονομία έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ανθεκτική. Θα έχουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023, περιμένω ανάπτυξη της τάξης του 2%», τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας χθες στο Bloomberg, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ο στόχος μου ήταν πάντα να υπερβαίνουμε σημαντικά τον μέσο όρο ανάπτυξης της ευρωζώνης και νομίζω ότι αυτή είναι μια επιτυχία, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα έχει επανέλθει για τα καλά. Μόλις κερδίσαμε τη δεύτερή μας κυβερνητική εντολή με μία μεταρρυθμιστική ατζέντα. Μόλις πήραμε την επενδυτική βαθμίδα που ήταν σημαντική για τη χώρα μετά από 13 πολύ δύσκολα χρόνια και, αν δείτε όλους τους δείκτες, πηγαίνουμε πολύ καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και είμαι προσεκτικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την πορεία», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το γεγονός ότι πήραμε την επενδυτική βαθμίδα μας βοηθάει με το κόστος δανεισμού μας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τα δημόσια οικονομικά. Παράλληλα όμως είμαστε προσηλωμένοι στη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι αυτή για τις κεφαλαιακές αγορές. Θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% αυτό το έτος και υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα το 2024. Και αισθάνομαι ότι μπορούμε να πιάσουμε αυτούς τους δημοσιονομικούς στόχους χωρίς να θυσιάσουμε την ανάπτυξή μας. Αν δείτε τα νούμερα του τουρισμού, ήταν αξιοθαύμαστα αυτή τη χρονιά και φαίνεται ότι υπάρχει μία τάση στην Ευρώπη, παρά την ύφεση, οι άνθρωποι να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να προτιμούν την Ελλάδα έναντι άλλων μεσογειακών προορισμών».