Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως οι «εργαζόμενοι σφίγγουν το ζωνάρι» και «τα υψηλά ενοίκια είναι αποτέλεσμα της επέκτασης του τουρισμού στα αστικά κέντρα». Ταυτόχρονα σχολίασε ότι «το σουβλάκι με πίτα, το γνωστό πιτόγυρο έχει πάει στα 3 – 3,5 ευρώ. Η βενζίνη στα 2,5 ευρώ. Δεν τρώτε σουβλάκια, το καταλαβαίνω. Δεν βάζετε ούτε καύσιμα;».
Έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει συναίσθηση της πραγματικής κατάστασης που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας, χαρακτηριστικά, ότι λόγω της ακρίβειας, που πολλαπλασιάζει τα βάρη των προηγούμενων ετών, το 60% των οικογενειών κάνουν περικοπές σε στοιχειώδεις ανάγκες, και το 50% δεν μπορεί καν να τις καλύψει, ενώ μιλώντας για τη λαϊκή στέγη «που ούτε καν σήμερα δεν μπορεί να λύσει ο καπιταλισμός, ο σοσιαλισμός που γνωρίσαμε από το 1930 το είχε αντιμετωπίσει».
Είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με αλχημείες μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζει μειωμένα τα ποσοστά ανεργίας», όμως «δεν μπορεί να εξαφανίσει αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν μετανάστες και τις εκατοντάδες χιλιάδες που ημιαπασχολούνται, αλλά γενικά καταγράφονται ως εργαζόμενοι, αφού με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση και μια ώρα την ημέρα να δουλεύει κάποιος αρκεί για να καταγράφεται ως εργαζόμενος». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαφανίσει ούτε την ανεργία των νέων, ούτε τη μακροχρόνια ανεργία.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση με ευκαιρία την πανδημία υλοποίησε «με τους διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους ό,τι πιο αντεργατικό ήταν σε εκκρεμότητα», αναφέροντας πρώτα-πρώτα την απελευθέρωση των απολύσεων χωρίς «κανένα όριο και καμία προστασία της εργασίας». Στο σημείο αυτό της ομιλίας του φέροντας ως παράδειγμα τις ομαδικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας και στα Λιπάσματα Καβάλας είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά και στο «νέο έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ με το σταμάτημα της παραγωγικής της δραστηριότητας από 1ης Αυγούστου ως αποτέλεσμα της ντροπολογίας που ψηφίσατε, σε μια περίοδο που οι τιμές του νικελίου βρίσκονται στα ύψη».
«Δεν θα το γλιτώσετε το σκαμνί σ’ αυτή την περίπτωση, κυρίως όμως δεν θα γλιτώσετε από την οργή των εργαζομένων και των οικογενειών τους» τόνισε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση. Είπε ότι η κυβέρνηση ονομάζει «κοινωνική προστασία» τα προνόμια που δίνει σε διάφορους επιχειρηματίες εις βάρος των εργαζομένων, ενώ ομοίως ονομάζει «κοινωνική πολιτική» την επιχείρηση να «μπουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες στο γύψο».
Μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας είπε ότι αποτελεί «το σύγχρονο εργαλείο μέτρησης του χρόνου εργασίας προς όφελος της μεγαλοεργοδοσίας», αναφέροντας, στη συνέχεια, βροχή καταγγελιών από σωματεία ότι δόθηκαν οδηγίες στους εργαζόμενους να «χτυπούν» ετεροχρονισμένα την κάρτα εργασίας για να μην φανεί η υπερωριακή τους απασχόληση. Υπενθύμισε ότι αυτήν την «καινοτομία» ψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όταν «ψήφιζαν και τα μισά άρθρα του νόμου Χατζηδάκη».
Ειδήσεις σήμερα
Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Νεκρό 13 μηνών μωρό – Το πρώτο θύμα στην Ελλάδα