Από τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου αλλά και άλλων Τούρκων αξιωματούχων είναι εμφανής η διάθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι στα Ελληνοτουρκικά. Πιστεύετε ότι… ξημερώνει μια νέα εποχή;
Ο εφιαλτικός, καταστροφικός και φονικός σεισμός στην Τουρκία ήταν μια τομή στον πολιτικό χρόνο. Τίποτα «μετά» δεν είναι το ίδιο με το «πριν». Η άμεση, έμπρακτη και ανιδιοτελής αλληλεγγύη του ελληνικού λαού είχε πολλαπλή σημασία. Οχι μόνο γιατί έσωσε ζωές, αλλά και γιατί κατέδειξε το γεγονός ότι οι λαοί μπορούν να ζουν με αλληλεγγύη και αμοιβαίο σεβασμό. Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε πλέον να αγνοήσει η Τουρκία στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Η τοξικότητα και η επιθετικότητα της τουρκικής ρητορικής της προηγούμενης περιόδου θα ήταν σήμερα απολύτως ξένες και παραφωνία στις νέες συνθήκες. Αυτή, λοιπόν, η νέα πραγματικότητα μπορεί να γίνει βάση για αλλαγή στην ατμόσφαιρα. Για μια περίοδο ύφεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις…
Ναι, αλλά και το 1999 είχε τεθεί σε εφαρμογή η «διπλωματία των σεισμών», η οποία όμως δεν κράτησε πολύ. Επομένως, δεν είναι δικαιολογημένη η επιφύλαξη αρκετών για το αν όντως θα βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις;
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα νέα δεδομένα με λογισμό αλλά όχι με αδικαιολόγητο ενθουσιασμό. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν ακυρώνει ασφαλώς διαχρονικές στρατηγικές επιλογές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Τώρα όμως φαίνεται ρεαλιστικά εφικτό, οικοδομώντας στις νέες συνθήκες, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για μια στερεή περίοδο ύφεσης. Με άλλα λόγια, τα νέα δεδομένα θα πρέπει να μη μείνουν ένα απλό και σύντομο διάλειμμα της τοξικότητας και της επιθετικότητας, αλλά εκκίνηση για μια διαρκή διαδικασία αποκλιμάκωσης και ύφεσης. Η ευθύνη για κάτι τέτοιο βρίσκεται πρωτίστως στην Αγκυρα.
Είναι τραγικό να το λέει κανείς, αλλά μοιάζει απίστευτο το ότι έπρεπε να πεθάνουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να χαμηλώσει η ένταση μεταξύ των δύο χωρών…
Η εξωτερική πολιτική είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση. Πολλές φορές στην Ιστορία έχουμε δει ότι τυχαία και απρόσμενα γεγονότα οδηγούν σε αλλαγή συμπεριφορών, αντιλήψεων ή και προτεραιοτήτων. Μακάρι οι διμερείς σχέσεις να μην είχαν επιβαρυνθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό με ευθύνη της Τουρκίας, ώστε οι ηγεσίες των δύο χωρών να μην μπορούν εύκολα να προχωρήσουν σε βήματα αποκλιμάκωσης. Σε μια δηλητηριασμένη από την τουρκική συμπεριφορά ατμόσφαιρα, αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Θέλω να πιστεύω ότι στη νέα «μετασεισμική εποχή» η σωφροσύνη θα επιστρέψει στην Αγκυρα.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Θα είδατε και εσείς, όπως όλοι μας, τους Τούρκους πολίτες αλλά και τις τουρκικές Αρχές να εκφράζουν την έκπληξή τους για την έκταση της ελληνικής αλληλεγγύης. Είναι φανερό πως δεν την περίμεναν…
Υστερα από αιώνες συνύπαρξης θα περίμενε κανείς οι γείτονές μας να μας γνωρίζουν καλύτερα. Ο ανθρωπισμός, η αλληλεγγύη, η πρόταξη του δικαίου έναντι της πρόκλησης και της επιθετικότητας αποτελούν σταθερά συστατικά χαρακτηριστικά της ελληνικής αντίληψης για τα διεθνή πράγματα. Αν, λοιπόν, σήμερα εκπλήσσονται, τότε κακώς εκπλήσσονται…
Βαδίζοντας προς τις εκλογές, το «αγκάθι» της ακρίβειας παραμένει για τα νοικοκυριά. Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί;
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι ένα μεγάλο και δύσκολο μέτωπο για τις περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Το έχει προκαλέσει ο καλπάζων πληθωρισμός των τελευταίων μηνών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης. Αυτό δεν το λέω ως δικαιολογία αλλά ως αποτύπωση της πραγματικότητας με την οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνησή μας. Ουδείς όμως μπορεί να μας κατηγορήσει ότι μείναμε άπραγοι ή κοινωνικά αποστασιοποιημένοι από αυτό το πρόβλημα. Η στήριξη των νοικοκυριών, ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας, είναι πολυδιάστατη. Μείωση φόρων, ενίσχυση των φοιτητικών επιδομάτων, σειρά δημοσιονομικών παρεμβάσεων για τον περιορισμό του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, αύξηση των συντάξεων, επικείμενη τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού, εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων με θετική προσωπική διαφορά, διάφορες επιδοματικές στηρίξεις. Βεβαίως, η μεγάλη προσπάθεια που γίνεται με «το καλάθι του νοικοκυριού», που όσο περνάει ο χρόνος κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτά δεν σημαίνουν, βέβαια, ότι τελειώσαμε με τη μάχη. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, χωρίς όμως να υποσκάπτουμε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Δεν θέλουμε να γυρίσουμε σε ένα παρελθόν οικονομικής κρίσης που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε.
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι δυσκολίες του Βόρειου Τομέα Αθηνών στον οποίο κατεβαίνετε και πάλι ως υποψήφιος βουλευτής;
Πρώτα πρώτα είναι η δεύτερη σε έκταση εκλογική περιφέρεια της χώρας. Αυτό θα ήταν από μόνο του αρκετό ως απάντηση στο ερώτημά σας. Θέλω να προσθέσω ότι αντίθετα απ’ ό,τι πιθανώς πιστεύεται, ο Βόρειος Τομέας δεν είναι μια περιφέρεια των εύρωστων οικονομικά τάξεων. Από τη Νέα Ιωνία έως την Πεντέλη και από την Εκάλη έως το Γαλάτσι αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας. Η παρουσία κοντά στους πολίτες για τη στήριξή τους και την προβολή των θέσεων της παράταξής μας απαιτεί συνεχή, σοβαρή και επίμονη προσπάθεια και πολιτική βούληση. Αυτό υπηρέτησα πάντα και αυτό φιλοδοξώ να συνεχίσω να υπηρετώ με την τιμητική επιλογή των συμπολιτών του Βόρειου Τομέα της Αθήνας.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυρ. Μητσοτάκη
Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Ν.Δ. να αγγίζει οριακά την αυτοδυναμία. Εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να τα καταφέρει τελικά και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση;
Η κατάκτηση της αυτοδυναμίας είναι ένας απολύτως εφικτός πολιτικός στόχος. Πιστεύουμε και προτάσσουμε την αυτοδυναμία, γιατί στις παρούσες συνθήκες μεγάλης και γενικευμένης διεθνώς αβεβαιότητας η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια κυβερνητικής αστάθειας ή ασάφειας θέσεων και προγραμμάτων. Χρειαζόμαστε μια στιβαρή κυβέρνηση με όραμα και πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής. Ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.