Από αυτόν τον κανόνα δεν ξέφυγε ούτε ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος έφυγε προχθές, 5 Ιανουαρίου, στον ύπνο του και αναμφισβήτητα άφησε βαρύ το αποτύπωμά του στη μεταπολιτευτική πορεία της Ελλάδας.
Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, αργότερα εσωκομματικός εχθρός του Ανδρέα Παπανδρέου, πρωθυπουργός για δύο τετραετίες 1996-2004, που αποχώρησε άδοξα και με συμφωνία κάτω από το τραπέζι, παραδίδοντας την ηγεσία στον Γιώργο Παπανδρέου, πριν από τη διαφαινόμενη εκλογική του ήττα τον Μάρτιο του 2004 από τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή.
Η σύνδεσή του με ιστορικές στιγμές της χώρας μας είναι δεδομένη. Η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και της Κύπρου στην Ε.Ε., οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, μεγάλα έργα όπως η Αττική Οδός, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», το Μετρό της Αθήνας κ.ο.κ.), φέρουν την υπογραφή του.
Αν και ο ίδιος δεν ήταν ένας εκρηκτικός χαρακτήρας, δεν απέφυγε επιλογές με τις οποίες δίχασε τον ελληνικό λαό, όπως η αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Μία απόφαση που είχε φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς πολέμιους.
Την υπογραφή του, όμως, φέρουν και το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, τα Ιμια, η παράδοση του Οτσαλάν, τα εξοπλιστικά σκάνδαλα που καταρράκωσαν το ΠΑΣΟΚ στη συλλογική συνείδηση και μετά την πρωθυπουργία του, το σκάνδαλο της Siemens, η εμπλοκή μεγάλων οικονομικών και εκδοτικών συμφερόντων στην πορεία ανόδου του προς την πρωθυπουργία. Πολλοί συνεργάτες του βρέθηκαν μπλεγμένοι σε σκοτεινές υποθέσεις που, είτε εξιχνιάστηκαν από τη Δικαιοσύνη είτε όχι, συνέδεσαν το ΠΑΣΟΚ με τη διαφθορά.
Ο Κώστας Σημίτης έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας στις 18 Ιανουαρίου 1996 μετά τον Ακη Τσοχατζόπουλο, στον τελευταίο γύρο της ψηφοφορίας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος της ζωής του, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου.
Μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, στο 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ λίγο μετά ανακοίνωσε και την προσφυγή στις πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, τις οποίες και κέρδισε.
Γεωργιάδης για HMPV: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας σε Ελλάδα και Ευρώπη για τον μεταπνευμονοϊό
Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον Μάρτιο του 1999, επανεκλέχθηκε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Στις εθνικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέχθηκε πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και μία μονάδα διαφορά από τη δεύτερη Ν.Δ., ενώ στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, που ακολούθησε, τον Οκτώβριο του 2001, εκλέχθηκε για τρίτη φορά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Οδεύοντας προς τις εθνικές εκλογές του Μαρτίου, με τις δημοσκοπήσεις να προδιαγράφουν την επερχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το «δαχτυλίδι» στον Γιώργο Παπανδρέου. Επιβεβαιώθηκαν τότε όσοι έλεγαν ότι ο Κώστας Σημίτης δεν θα πήγαινε σε εκλογές που φαινόταν ότι θα χάσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον Κώστα Καραμανλή και θα έβρισκε τρόπο να «ξεγλιστρήσει» από την επερχόμενη πολιτική του ήττα.
Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΝΕ ΚΑΙ ΤΑ FAKE ΣΤΟΙΧΕΙΑ
H Ελλάδα εντάχθηκε το 2000 στην Οικονομική Νομισματική Ενωση, επιτυγχάνοντας έναν στρατηγικής σημασίας εθνικό στόχο. Μελανό σημείο της ένταξης στο ευρώ η έλλειψη συστήματος ελέγχου που τους επόμενους μήνες θα προστάτευε τους Ελληνες καταναλωτές από την ακρίβεια, καθώς η μετατροπή των τιμών από δραχμές σε ευρώ δεν ακολούθησε κανέναν κανόνα και δεν επιβλέφθηκε από κανέναν φορέα, ενώ, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, υπήρξαν πλασματικά στοιχεία στα στατιστικά της ελληνικής οικονομίας, ώστε να πετύχουμε τα κριτήρια της ΟΝΕ, κάτι που οδήγησε σε τριετή επιτήρηση από την Ε.Ε.
Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΥΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν συνδεδεμένη με τη στρατηγική που ακολουθούσε η Ελλάδα επί Κώστα Σημίτη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι στόχοι ήταν δύο. Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και η επίλυση του Κυπριακού. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη και εκείνο που έμοιαζε ακατόρθωτο, καθώς υπήρξε λυσσώδης αντίδραση της Τουρκίας και έντονες αντιρρήσεις εντός Ε.Ε., έγινε πραγματικότητα. Η επίλυση του Κυπριακού παραμένει θέμα άλυτο, καθώς παρά τις έντονες πιέσεις της κυβέρνησης Σημίτη και των Βρυξελλών για αποδοχή του σχεδίου Ανάν, η Κύπρος δεν ενέδωσε.
ΤΟ «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 1996 η Αγκυρα δήλωσε ότι τα Ιμια ανήκουν στην Τουρκία και μία τουρκική φρεγάτα πλησίασε τις βραχονησίδες, με τρεις Τούρκους καταδρομείς να καταλαμβάνουν μία από αυτές. Η Αγκυρα διένειμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο από αυτήν την κατάληψη και ο Κώστας Σημίτης, όντας μόλις λίγες ημέρες πρωθυπουργός, καλούνταν να διαχειριστεί μία μείζονα εθνική κρίση. Το απόγευμα της Τρίτης της 30ής Ιανουαρίου 1996 και ενώ συνεχιζόταν στη Βουλή η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό και του μετέφερε την ανησυχία του ότι η κρίση των Ιμίων μπορεί να οδηγήσει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αργότερα, το ίδιο μοιραίο βράδυ, ο Κώστας Σημίτης ενημερώθηκε για πτώση ελληνικού πολεμικού ελικοπτέρου και για τον θάνατο τριών Ελλήνων αξιωματικών. Το άλλο πρωί ενημέρωσε τη Βουλή και ευχαρίστησε τους Αμερικανούς για τη συμβολή τους, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ακόμα και από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ, που αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να χειρίζεται τα εθνικά θέματα.
Το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου
Το «κραχ» στο Χρηματιστήριο στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 κατέστρεψε οικονομικά περίπου 1,5 εκατομμύριο Ελληνες, οι οποίοι παρασυρμένοι από τα μεγάλα λόγια κυβερνητικών αξιωματούχων που επένδυαν μικροπολιτικά στην άνοδο των μετοχών, ως ένδειξη θετικής πορείας της οικονομίας, αντιμετώπισαν τη χρηματαγορά ως πεδίο εύκολου κέρδους, ως τζόγο. Ακολούθησαν πολυετείς δικαστικές διαμάχες για την εύρεση και την τιμωρία πιθανών ενόχων, αν και εν τέλει όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.
Η ραγδαία άνοδος των τιμών των μετοχών στο ΧΑΑ, γνωστή και ως «φούσκα του Χρηματιστηρίου» είχε ξεκινήσει ήδη από το 1997. Η πτώση ξεκίνησε τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 1999, αλλά έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τις 23 Σεπτεμβρίου και μετά, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει πτώση 12,7% σε 3 ημέρες και πτώση άνω των 1.000 μονάδων σε μία εβδομάδα.