Στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, θα φανεί αν ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ θα καταφέρουν να ανέβουν δημοσκοπικά και να δείξουν ότι μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ., διεκδικώντας την εξουσία στις επόμενες εθνικές εκλογές. Για την ώρα, ο άμεσος στόχος είναι να πιάσουν και να εδραιωθούν στο 20%.
Σενάρια
Αν το ΠΑΣΟΚ τα καταφέρει, τότε θα πάει αυτόνομα στις εκλογές, επιδιώκοντας να πάρει ψήφους από τα όμορα κόμματα και όχι να κάνει συνεργασίες από ανάγκη. Αν δεν τα καταφέρει και κολλήσει στις δημοσκοπήσεις, τότε μπορεί να υπάρξουν σενάρια σύγκλισης και συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Τα σενάρια αυτά, όμως, θα ενεργοποιηθούν διότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει αποτύχει και θα αφορούν το 2026.
Οπως διαμηνύεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, με τα σημερινά δεδομένα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανέναν λόγο να εμπλακεί σε οποιαδήποτε συζήτηση έχει να κάνει με συνεννόηση και συμπορεύσεις των κομμάτων του λεγόμενου προοδευτικού χώρου. Αυτή είναι και η απάντηση από το επιτελείο Ανδρουλάκη σε όσα στελέχη του κόμματος συνεχίζουν να πιέζουν για διάλογο ή συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά σε μεγάλα θέματα (π.χ. κρίσιμα νομοσχέδια, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας κ.λπ.).
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, απαντώντας στις διάφορες φωνές, και εντός ΠΑΣΟΚ, για σύγκλιση και συνεργασία με τα άλλα κόμματα και τις κινήσεις της κεντροαριστεράς, λένε ότι αυτές οι φωνές είναι πρώτα και κύρια μη ρεαλιστικές.
Η ανάλυση που κάνουν στη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα της κεντροαριστεράς (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά) δεν έχουν κανένα σημείο επαφής και στις περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις έχουν εκτεθεί έναντι της κοινής γνώμης με τη μεταξύ τους αντιπαλότητα και τοξικότητα. Και την ίδια ώρα, το ΚΚΕ, έχοντας ως δικό του στόχο το διψήφιο νούμερο στις δημοσκοπήσεις και την κάλπη, εξ ορισμού δεν συζητά, ούτε καν για θέματα όπως η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κρισιμότητα
Οπως όμως στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι το 2025 κρίνεται η θέση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι κρίνεται η τύχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Επιχειρώντας πρώτα από όλα να πείσει ότι δεν είναι μεταβατικός, όπως πολλοί λένε, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος βάζει ψηλά τον πήχη. Επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσκοπική ανάκαμψη με διψήφια ποσοστά και συνεννόηση με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι οι τρεις βασικοί στόχοι του.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Έκκληση Ελλάδας για παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας στην κρίση στο Σουδάν
Στο ορατό μέλλον, πρόκειται για τρεις στόχους που είναι δύσκολο έως απίθανο να επιτευχθούν. Η επιστροφή στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή προϋποθέτει να υπάρξει συμφωνία επιστροφής στον ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών που έφυγαν στην πρώτη και δεύτερη διάσπαση.
Σε ό,τι αφορά την πρώτη διάσπαση, οι δίαυλοι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς είναι ανοιχτοί και ο Σωκράτης Φάμελλος το προσπαθεί, παρά το ναυάγιο της πρότασης της Νέας Αριστεράς να είναι ο Χρήστος Ράμμος κοινός υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας.
Στο επιτελείο του κ. Φάμελλου εκτιμούν ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς είναι το μόνο ορατό και βάσιμο σενάριο πολιτικής συνεργασίας, καθώς συνεργάτες του θεωρούν ότι μετά την έξοδο Κασσελάκη, έχουν εκλείψει πλέον οι λόγοι για τους οποίους οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Αριστεράς εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουν το νέο, δικό τους κόμμα. Θεωρούν επίσης ότι οι εξαιρετικά χαμηλές δηκοσκοπικές πτήσεις της Νέας Αριστεράς έχουν γεμίσει με απογοήτευση τους βουλευτές και τα στελέχη της, τα οποία είναι έτοιμα να επιστρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό δεν το λένε.
Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Φάμελλος «πιάσει» αυτόν τον στόχο και ξανακάνει αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή τον ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχει μία σημαντική νίκη έναντι του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη και -προς δυσαρέσκεια του Αλέξη Τσίπρα- θα έχει πετάξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό «μεταβατικός».
Κασσελάκης
Σε ό,τι ασφορά τη δεύτερη διάσπαση, με τον Στέφανο Κασσελάκη και όσους τον ακολούθησαν, η Κουμουνδούρου όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση, αλλά τους αντιμετωπίζει ως βασικούς εχθρούς. Αν πιστέψουμε πάντως τις φήμες που έρχονται από το Κίνημα Δημοκρατίας, υπάρχουν ακόμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθούν και να μετακομίσουν στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος έχει δεσμευθεί πως σύντομα θα έχει κοινοβουλευτική ομάδα (δηλ. δέκα βουλευτές).
ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΨΗΦΙΟ
Πρώτο crash test η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Αναμφίβολα, σε πρώτο «crash test» στο τρίγωνο ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστεράς αναδεικνύεται η πολιτική μάχη της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας.
Τα πράγματα για τα τρία κόμματα της κεντροαριστεράς (ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας δεν θα συμμετάσχουν, καθώς έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν μετέχουν σε υπόγειες συζητήσεις και συνεννοήσεις) θα είναι δύσκολα, είτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει να στηρίξει πρόσωπο από τη δική του παράταξη είτε επιλέξει πρόσωπο εκτός κεντροδεξιάς.
Στην πρώτη περίπτωση, το «πρέπει» του διαλόγου και της συνεννόησης για την εύρεση κοινού υποψηφίου θα είναι μεγάλο για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, την ίδια στιγμή που οι πολιτικές ζημίες θα είναι μεγαλύτερες από τα κέρδη.
Στη δεύτερη περίπτωση, ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά (σ.σ.: το ΠΑΣΟΚ έχει προετοιμάσει το έδαφος να στηρίξει την επιλογή Μητσοτάκη αν συμβολίζει εθνική ενότητα και συναίνεση) θα αναγκαστούν να πουν «όχι», ώστε να κρατήσουν ενωμένο το εσωτερικό τους, δημιουργώντας πολλαπλά ερωτηματικά για τη στάση και τον ρόλο τους στην ευρύτερη κοινή γνώμη.
Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει έντονο πολιτικό πρέσινγκ στο ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να βρουν κοινό υποψήφιο, με το επιχείρημα ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης οφείλουν να πάνε μετωπικά απέναντι στη Ν.Δ.
Το ΠΑΣΟΚ, όμως, ως απόρροια της στρατηγικής που περιγράψαμε παραπάνω, δεν δείχνει να συγκινείται. Δελεάζεται από τη δημιουργία ενός άτυπου αντιπολιτευτικού σχήματος όπου εκείνο θα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά δεν επιθυμεί με τίποτε την προσέγγιση και πολύ περισσότερο την ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο δίλημμα αν ο κ. Ανδρουλάκης θα συναινέσει σε κοινή υποψηφιότητα προτεινόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα προτείνει δικό του πρόσωπο ή θα στηρίξει την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου αν γίνει η έκπληξη της ανανέωσης της θητείας της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η δεύτερη επιλογή έχει τις συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες.