Με αρκετά συγκρατημένη αισιοδοξία μεταβαίνει αύριο στην Αγκυρα ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης και η ελληνική αντιπροσωπεία για τη σημαντική προπαρασκευαστική συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν εν όψει της συνάντησης κορυφής Μητσοτάκη-Ερντογάν σε δύο εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της 78ης ετησίας Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Γιώργος Γεραπετρίτης – Χακάν Φιντάν: Στην Άγκυρα με ατζέντα «ήπιας διπλωματίας»
Τα τελευταία 24ωρα πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών συσκέψεις των διπλωμάτων υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη για ενδεχόμενη επιστροφή στις σχετικές συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα σε επιτελείς των δύο ΓΕΕΘΑ, αλλά και για ζητήματα της λεγόμενης πιο «χαλαρής ατζέντας», όπως οι μεταφορές, η περιβαλλοντική συνεργασία, οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, η οικονομική-εμπορική συνεργασία κ.ά. (αναμένεται μία συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών Φραγκογιάννη και Ατσαπάρ μέσα στον Οκτώβριο). Τις επαφές των δύο υπουργών παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, ο επίτροπος για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και το ΝΑΤΟ.
Η «σκληρή ατζέντα» είναι αρκετά δύσκολη, με τη διαδικασία των όποιων επαφών και εξελίξεων να προβλέπεται ότι θα είναι μακροχρόνια. Η Αθήνα εμμένει στα θέματα της οριοθέτησης των ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, αλλά η Αγκυρα είναι δεδομένο ότι έχει πάντοτε στο μυαλό της πολλά και διευρυμένα ζητήματα, που προσκρούουν σε δικές μας «κόκκινες γραμμές».
Επιπλέον οι συνεχείς αναφορές της τουρκικής ηγεσίας στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019/ 2022, το ναυτικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα γεγονότα της Πύλας στην Πράσινη Γραμμή στην Κύπρο (έστω και αν το Κυπριακό δεν είναι στα ακραιφνώς διμερή θέματα), σε συνδυασμό και με την πρόσφατη λεκτικά επιθετική αναφορά για ιστορικά θέματα (από το βήμα της Ναυτικής Ακαδημίας) από την πλευρά Ερντογάν, περιορίζουν αρκετά τις επιλογές για δυναμική προώθηση των θεμάτων. Πέραν των συναντήσεων σε Βίλνιους και Νέα Υόρκη -υπό λογικές συνθήκες-, έπεται μέσα στο φθινόπωρο και η σύνοδος της Θεσσαλονίκης του διμερούς Ανωτάτου Συμβουλίου με τη συμμετοχή των δύο ηγετών και πλειάδας υπουργών.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Στο μεταξύ, σήμερα συναντώνται στην Κύπρο στο πλαίσιο της τριμερούς Ελλάδος-Κύπρου και Ισραήλ οι Μητσοτάκης, Χριστοδουλίδης, και Νετανιάχου, με κύρια θέματα στην ατζέντα τα ενεργειακά, καθώς και η περιφερειακή ασφάλεια. Ο Νετανιάχου έφθασε από χθες στη Λεμεσό και συζήτησε με τον Κύπριο Πρόεδρο το Κυπριακό, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή (Συρία, Λίβανος, Γάζα κ.ά.), τα ενεργειακά, τις σχέσεις Ε.Ε. -Ισραήλ, καθώς και θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας στη Λευκωσία, η συνάντηση των δύο ηγετών αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης του Nίκου Χριστοδουλίδη στο Ισραήλ τον περασμένο Μάιο, ενώ μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επίσης χθες βράδυ συνάντηση στη Λεμεσό με τον πρώην Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ειδήσεις σήμερα
Καναδάς: Πυροβολισμοί με δύο νεκρούς και 6 τραυματίες σε γαμήλια τελετή [Βίντεο]