Ο υπουργός σημείωσε ότι «η παρούσα κρίση αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική» και καταδίκασε το χθεσινό χτύπημα στη Γάζα σε παρακείμενο κτήριο από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου λέγοντας πως «η προστασία των αμάχων και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό που οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές».
Για τη στάση της Ελλάδας, ο υπουργός τόνισε ότι «ήταν στάση αρχής. Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική. Είναι στάση αρχών». Για αυτό «από την πρώτη στιγμή -είμαστε η πρώτη χώρα που τοποθετήθηκε ρητά στο ζήτημα αυτό- θέσαμε τα σημεία εκείνα που πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες στις πλευρές. Καταθέσαμε ήδη, την επ’ αύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ένα σχέδιο “5” σημείων που θα πρέπει να γίνει σεβαστό αμφότερα και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αυτό το σχέδιο περιελάβανε: Την καταδίκη σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων. Την προστασία όλων των αμάχων. Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους είναι ευάλωτοι και τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών. «Και καλέσαμε σε μία διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με συμμετοχή της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε να δούμε τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή και να έχουμε μία παραγωγική λύση. Η πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η λύση του Μεσανατολικού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ περί δύο κρατών, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ», επεσήμανε.
«Όλοι θα συμφωνήσουμε πως τα “5” σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές επί των οποίων θα πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη και η κατάπαυση των πυρών», συμπλήρωσε.
Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Eλλάδα και ΗΠΑ συνέταξαν σχέδιο ψηφίσματος για την Ερυθρά Θάλασσα
Για το σχέδιο των “5” σημείων, υπογράμμισε ότι «έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο. Όπως είπε, οι πρέσβεις και οι επιτετραμμένοι του αραβικού κόσμου τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τη στήριξη που έχει παράσχει και σημείωσε ότι «ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί προς τη Γάζα».
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι αύριο η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διάσκεψη που διοργανώνεται από την Αίγυπτο και θα συμμετέχουν όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου με στόχο «να δούμε τα αίτια που δημιούργησαν την κρίση αλλά και τις τι διόδους για την κατάπαυση των πυρών». «Η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη στα ζητήματα αυτά αλλά είναι και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου. Και η στάση αυτή εκτιμάται από όλο το διεθνές προσκήνιο», πρόσθεσε.
Ο βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας υποστήριξε ότι «η πολυαίμακτη κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή συγκλόνισε όλη την υφήλιο. Ο κύκλος βίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.000 Παλαιστινίους και σε άνω των 1.400 Ισραηλινών. Από την πλευρά των Παλαιστινίων οι νεκροί είναι άμαχοι και περισσότερα από 1.500 παιδιά».
Επίσης, τόνισε πως «εκτός από την ανθρωπιστική διάσταση, η κρίση αυτή αφορά την ευρύτερη περιοχή» και επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι «ιδιαίτερη ευαίσθητη» η στάση που η Ελλάδα οφείλει να έχει σε αυτό το θέμα. Επέκρινε, όμως, την κυβέρνηση πως «από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε άκριτα μια φιλική στάση προς το κράτος του Ισραήλ επαναλαμβάνοντας το γνωστό αμερικανικό σύνθημα ότι “το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα” και δεν αναφέρθηκε ρητά στο αδιαμφισβήτο γεγονός ότι η Γάζα τελεί υπό παράνομη κατοχή εδώ και 56 χρόνια και ότι και οι Παλαιστίνιοι ως κατεχόμενος λαός έχουν και αυτοί δικαίωμα στην αυτοάμυνα».
Ο κ. Καζαμίας υποστήριξε πως ότι «όταν μιλάμε για τα δίκαια της Κύπρου και της Ελλάδας στο Αιγαίο επί της βάσης των ψηφισμάτων το ΟΗΕ και του Διεθνές Δικαίου θα πρέπει να συμφωνούμε ότι δεν μπορεί συστηματικά να συντάσσεστε με ένα κράτος που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και δεν εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ». «Η επίθεση που προετοιμάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα και η εκκένωση των 1,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας που έχει ζητήσει αποτελεί εθνοκάθαρση», κατέληξε ο βουλευτής.
Ειδήσεις σήμερα
Στιγμές αγωνίας: Εγκλωβισμένοι 25 πολίτες με ελληνικά διαβατήρια στη Γάζα
Μητσοτάκης από Ηγουμενίτσα: H Ελλάδα γίνεται πεδίο μεγάλων διεθνών επενδύσεων