«Ο σχεδιασμός είναι να υπάρξει μια ανακοίνωση σήμερα μετά το μεσημέρι από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, όσον αφορά στους νέους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.
«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι έχουν παρέλθει ευτυχώς -θα υπερτονίσω εγώ, οι εποχές που σε θέσεις γενικών γραμματέων έμπαιναν υποψήφιοι βουλευτές, πολιτευτές δηλαδή, που δεν εξελέγησαν. Αυτό είναι δεδομένο και νομίζω μετά από πέντε χρόνια το έχουμε δει. Νομίζω με τα όσα γνωρίζω ότι αυτό θα επιβεβαιωθεί και στην σημερινή ανακοίνωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας υποψήφιος βουλευτής είναι a priori ακατάλληλος για να αξιοποιηθεί σε κάποια θέση. Από την εικόνα που έχω η λογική που επικρατεί μέχρι σήμερα θα συνεχιστεί. Θα κάνουμε τον σχολιασμό μετά την ανακοίνωση», είπε ο κ. Μαρινάξης.
Μητσοτάκης στη Σύνοδο Βορρά-Νότου : Να γίνουμε εξυπνότεροι και πιο ευέλικτοι στην κατανομή πόρων για την άμυνα
«Το κριτήριο επιλογής είναι καθαρά η αποτελεσματικότητα, η φιλοσοφία και αυτής της ανακοίνωσης θα είναι μια μίξη επιβράβευσης ανθρώπων που δούλεψαν σε δύσκολα χαρτοφυλάκια σε συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και το να δοθούν νέες ευκαιρίες σε ανθρώπους με βασικό κριτήριο το βιογραφικό τους, την επαγγελματική τους εμπειρία και την κατάρτισή τους με το εκάστοτε αντικείμενο», πρόσθεσε.
Ο ανασχηματισμός επρόκειτο να έχει γίνει, αλλά όπως φαίνεται, αποδείχθηκε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Οι «καραμπόλες» ήταν πολλές, η συμφωνία των υπουργών με το Μ. Μαξίμου δεν ήταν σε όλες τις περιπτώσεις εύκολη και η έλλειψη νέων προσώπων να αντικαταστήσουν παλιούς γ.γ. σημαντική.
Οπως έλεγε χαρακτηριστικά σημαίνον στέλεχος του Μ. Μαξίμου, «είναι εύκολο να βρεις ποιους θα βγάλεις, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ποιους θα βάλεις». Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές θα είναι σημαντικές και ως προς την κρισιμότητα των υπουργείων και ως προς το εύρος των αλλαγών. Με στόχο οι νέοι γ.γ. να έχουν καταφέρει να εγκλιματιστούν στα νέα πόστα τους και η κυβερνητική μηχανή να είναι πλήρως ετοιμοπόλεμη τον Σεπτέμβριο.
Αλλωστε η ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη φετινή ΔΕΘ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι μια συνηθισμένη ομιλία για τους στόχους-παροχές του επόμενου έτους. Ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος, μαζί με τους στόχους της επόμενης χρονιάς, να περιγράψει και το χρονοδιάγραμμα της επόμενης τριετίας έως τις εθνικές κάλπες του 2027. Το οποίο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι το νέο «εθνικό στοίχημα-εθνική συμφωνία», μέσω των οποίων ο Κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει να αφήσει το προσωπικό αποτύπωμά του στην Ιστορία.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: Παραμένουμε προσηλωμένοι στο μέτωπο της τιθάσευσης των τιμών