Νωρίτερα χθες, απάντηση στη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός κατηγόρησε το Μαξίμου ότι τον αντιμετωπίζει ως εχθρό, με αφορμή το ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Δεν θα μπορούσα ποτέ να μπω σε αντιπαράθεση με έναν πρώην πρόεδρο του κόμματος, με έναν πρωθυπουργό. Αυτό που έκανα είναι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν δέχομαι, να δίνω αυτή που πιστεύω εγώ ως την κατάλληλη απάντηση. Εν προκειμένω υπήρχε μία διατύπωση, ένα αφήγημα τις προηγούμενες ημέρες ότι ο πρωθυπουργός ωθούσε τους βουλευτές σε αποχή, ενώ ωθούμε τους πολίτες σε συμμετοχή. Επρεπε να πω την αλήθεια, που είναι ότι ποτέ ο πρωθυπουργός δεν ώθησε τους βουλευτές στην αποχή γιατί εισηγείται το νομοσχέδιο και ζητάει την υπερψήφιση και από τους δικούς μας βουλευτές και από τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν τίθεται θέμα απάντησης, δεν είμαστε άλλες πλευρές. Ο αντίπαλος είναι τα προβλήματα. Εγώ δεν θα μπορούσα να απαντήσω στον πρώην πρωθυπουργό, εγώ απαντάω με την αλήθεια, είμαι κυβερνητικός εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που σε δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων οφείλει να δίνει απαντήσεις κυρίως με τις πολιτικές της. Εχω καθήκον να παρουσιάζω το κυβερνητικό έργο», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Στα κεντρικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Πειραιώς πρώτη έφτασε χθες η βουλευτής Ευρυτανίας Τζίνα Οικονόμου, η οποία πρόσφατα είχε εκφράσει προβληματισμούς για την υιοθεσία.
Ακολούθησαν οι βουλευτές Μαριλένα Σούκουλη (Κορινθίας), Δημήτρης Κυριαζίδης (Δράμας), που επίσης έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο και οι βουλευτές Μπάμπης Αθανασίου και Νίκος Ταγαράς, που απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.
Από τη μεριά του ο βουλευτής Καβάλας Μακάριος Λαζαρίδης, που αρχικά είχε επιφυλάξεις, σε δηλώσεις του τόνισε ότι: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα περιλαμβάνεται παρένθετη μητέρα και δεν υιοθετούνται οι όροι γονέας 1 και γονέας 2. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού με έπεισε απόλυτα και όταν έρθει το νομοσχέδιο θα το ψηφίσω».
«Ενημερώσεις κάνουμε σε κάθε νομοσχέδιο. Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει πάνω από είκοσι συνεδριάσεις, με στόχο να μεταφερθούν οι προβληματισμοί της εκλογικής βάσης ή και των ίδιων των βουλευτών» συμπλήρωσε.
Δηλώσεις έκανε και ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος σημείωσε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπαίνουν στο ζύγι και ότι αυτή είναι μία πρωτοβουλία ισότητας. Ο Γιώργος Σταμάτης , βουλευτής Επικρατείας, ανέφερε ότι «όπως όλες οι οικογένειες συζητάνε τα προβλήματα και εμείς σαν οικογένεια συζητάμε αυτό το θέμα».
Το «παρώ» στα γραφεία της Πειραιώς έδωσε επίσης ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου αλλά και ο Αθανάσιος Πλεύρης, ο οποίος σε δηλώσεις του είπε ότι θα εκφράσει τις θέσεις του και στη σημερινή συνάντηση. «Δεν υπάρχει όμως κανένα ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία, η οποία βγαίνει πανίσχυρη από αυτή τη συζήτηση» ανέφερε επίσης ο κ. Πλεύρης.
Ο βουλευτής β’ Πειραιά Δημητρης Μαρκόπουλος (ο οποίος παρά τις διαφωνίες του προσανατολίζεται στην αποχή) στις δηλώσεις του συνέστησε… ψυχραιμία. «Ενα νομοσχέδιο είναι, έχουμε έρθει να ακούσουμε και να αποφασίσουμε» ανέφερε. Ο Λευτέρης Κτιστάκης, βουλευτής Βοιωτίας, ανέφερε ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε να ενημερωθούμε για τα νομικά ζητήματα». Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας.