Η κυβέρνηση τρέχει με γοργούς ρυθμούς όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να είναι προετοιμασμένη, ακόμα και στο πιο ακραίο σενάριο, δηλαδή μετά την 21η Ιουλίου ο αγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία να μην ξανανοίξει τις ροές. Παρότι στην Ευρώπη επικρατεί μια αγωνία για το τι τελικά θα γίνει, πηγές αναφέρουν πως σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες για εμάς θα είναι μικρότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από μέτρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια σε περίπτωση διακοπής της ροής του ρώσικου φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα, έχει ήδη διπλασιαστεί η δυναμικότητα του σταθμού LNG της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής που κατέπλευσε σε χρόνο-ρεκόρ. Παράλληλα, τίθενται πέντε εργοστάσια φυσικού αερίου σε ετοιμότητα, ώστε να μπορούν να λειτουργούν και με ντίζελ. Η ΔΕΗ διπλασιάζει την εξορυκτική της δραστηριότητα, προκειμένου να υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες λιγνίτη. Ταυτόχρονα, το λιγνιτικό εργοστάσιο «Πτολεμαΐδα 5» τίθεται σε ετοιμότητα, ώστε να ξεκινήσει τη δοκιμαστική του λειτουργία το φθινόπωρο. Ακόμα, όπως ανέφερε ο υπουργός, η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την Ιταλία για το ενδεχόμενο αποθήκευσης φυσικού αερίου στις ιταλικές υπόγειες αποθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, μεγαλύτερες εισαγωγές θα γίνουν και μέσω του αγωγού TAP.
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ - Το παρασκήνιο του υποβιβασμού του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα Βουλή
Οπως εξήγησε ο υπουργός σε τηλεοπτική εκπομπή συνέντευξη στην ΕΡΤ, το εθνικό σχέδιο παρέμβασης έχει δύο άξονες, την επάρκεια και τις προσιτές τιμές. «Περίπου το 40-50% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούμε ως χώρα προέρχεται από τη Ρωσία, για αυτό έχουμε λάβει μία σειρά μέτρων, στην περίπτωση που έχουμε συνολική διακοπή στις ροές, ώστε να μπορέσουμε να το αντικαταστήσουμε με υγροποιημένο φυσικό αέριο που θα φτάσει με καράβια στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχουμε στη Ρεβυθούσα, με δύο πλοία ταυτόχρονα», τόνισε με αφορμή τη διακοπή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι «περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει με αντίστροφη ροή μέσω του αγωγού TAP από την Ιταλία με την οποία υπάρχουν ήδη διεργασίες για αποθήκευση μεγάλης ποσότητας, ενώ επίσης υπάρχει πρόβλεψη για χρήση περισσότερου ντίζελ και για επιστροφή στο λιγνίτη».
Η ενεργειακή κρίση που ίσως αποδειχθεί μεγαλύτερη από την πανδημία θα κοστίσει πάρα πολύ στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η Γερμανία και η Δυτική Ευρώπη έχουν το μεγάλο πρόβλημα καθώς εκεί τα νοικοκυριά ζεσταίνονται με φυσικό αέριο, αντίθετα με την Ελλάδα, είπε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι «πρώτος ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έγκαιρα πρόταση για πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος. Τώρα βλέπουν ότι έχουν πρόβλημα και οι δικές τους κοινωνίες και δεν μπορεί η Ευρώπη να κλείσει τα μάτια ενώ απειλούνται ευάλωτα νοικοκυριά», επεσήμανε ο Κώστας Σκρέκας.
Ειδήσεις σήμερα
Αμφίβολη η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου
ΣΥΡΙΖΑ: Παρασκευόπουλος αδειάζει Πολάκη για τη Δικαιοσύνη
Nord Stream 1: Συναγερμός μετά το κλείσιμο του από τη Ρωσία