Ο κ. Φάμελλος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή ανέφερε πως «με την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, ερχόμαστε με απόλυτη συνέπεια να ολοκληρώσουμε τον οδικό χάρτη προς το συνέδριο. Οφείλω να πω ότι δεν ήταν δεδομένο ότι όλα θα γίνονταν όπως είχαμε σχεδιάσει και θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό πολιτικό βήμα, ότι με απόλυτη συνέπεια υλοποιείται ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο».
«Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο πλέον ως πρόταση θέσεων για τον προσυνεδριακό διάλογο και για την κοινωνία. Γιατί την κοινωνία δεν την ενδιαφέρουν τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πως θα ζει καλύτερα και πως η χώρα μας θα γίνει ισχυρότερη. Άρα αυτό που είχε σημασία ήταν να καταθέσουμε μία πρόταση που να δίνει κυβερνητική διέξοδο και να λύνει τα προβλήματα των πολιτών. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα της ακρίβειας, στο πρόβλημα της εργασίας ή στο πρόβλημα της παιδείας και της υγείας. Όχι τόσο στο επίπεδο του κυβερνητικού προγράμματος όσο στο αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσει το κόμμα της προοδευτικής διεξόδου και να είναι ο κεντρικός πόλος, ο φορέας αυτής της πολιτικής αλλαγής. Η πρόταση που έχουμε ολοκληρώσει και ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα από την Κ.Ε., είναι πολύ προχωρημένη και δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει γονατίσει και ότι είναι μία πολιτική δύναμη που παραμένει όρθια, εκπληρώνει με συνέπεια το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει πρόταση για τις ανάγκες της κοινωνίας» είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Ερωτηθείς για το ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει δύο φορές ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων και της τεκνοθεσίας. Αυτή η πρόταση νόμου κατατέθηκε και το 2022 με τον Αλέξη Τσίπρα και το 2024 με τον Στέφανο Κασσελάκη. Μας ενώνει και μας εκφράζει αυτή η θέση και είναι μία θέση, η οποία αποκαθιστά μία πολύ απλή αρχή, που είναι το δικαίωμα στο γάμο για όλους και ότι αυτό συμπαρασύρει, που προφανώς συμπαρασύρει και το δικαίωμα στην τεκνοθεσία».
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
«Δεν υπάρχει θέμα συζήτησης εντός του ΣΥΡΙΖΑ για ένα ζήτημα που είναι ταυτοτικό. Υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ξεκαθαρίζουν ότι το δικαίωμα στο γάμο για το σύνολο των πολιτών είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ξεκαθαρίζω ότι από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί το καταθέσαμε δύο φορές με τις υπογραφές του συνόλου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Όμως το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά στη ΝΔ. Ο κ.Μητσοτάκης παρότι εξήγγειλε στην αρχή της δεύτερης θητείας του ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για το θέμα, τώρα κωλυσιεργεί. Δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής κάποιο σχέδιο νόμου. Ο κ.Μητσοτάκης επιδεικνύει μεγάλη ανεπάρκεια στο ζήτημα αυτό. Θα περίμενα ένας «ισχυρός» Πρωθυπουργός μιας ισχυρής δημοκρατικής χώρας της Ευρωζώνης να καταθέσει σχέδιο νόμου και όχι να αναφέρεται στο ζήτημα αυτό μόνο σε συνεντεύξεις» ανέφερε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δυστυχώς ο κ.Μηστοτάκης είναι δέσμιος μίας συμμαχίας που έχει δημιουργήσει για την κυβερνητική εξουσία, μία συμμαχία που περιλαμβάνει από ακροδεξιές απόψεις και υπουργούς του ΛΑΟΣ, μέχρι ψευτοεκσυγχρονιστές-κεντροδεξιούς. Φοβάμαι ότι ο κ.Μητσοτάκης εξαιτίας των ισορροπιών δεν θα φέρει μία ολοκληρωμένη πρόταση, όπως είναι ολοκληρωμένη η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχομένως το σχέδιο νόμου, που ακόμη δεν έχει καταθέσει, να δημιουργήσει νέες διακρίσεις. Δηλαδή, να είναι καλοί γονείς ένα ζευγάρι ομόφυλο για υιοθεσία αλλά όχι για παρένθετη μητέρα. Λέμε, λοιπόν, το εξής: Επειδή για εμάς το θέμα είναι ταυτοτικό και έχουμε καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου και αφού ο κ.Μητσοτάκης δεν έχει καταθέσει πρόταση νόμου και καθυστερεί, μήπως είναι μια καλή λύση, για να ξεφύγει από τη δύσκολη θέση και τις ομηρίες που υπηρετεί μέσα στο κόμμα του, να έρθει να δεχθεί την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ;» πρόσθεσε ο κ. Φάμελλος.
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «ασυνέπεια προς τις δημοκρατικές λειτουργίες». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ο κ.Μητσοτάκης επειδή προσπαθεί να ”κερδίσει” τον λεγόμενο κεντρώο χώρο, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που τον φέρνουν σε αντίθεση με την ακροδεξιά του πτέρυγα και τις συμμαχίες του. Το βασικό θέμα είναι ότι ο κ.Μητσοτάκης είναι ασυνεπής απέναντι στις δημοκρατικές λειτουργίες και αυτό δεν μπορούμε να το υποτιμήσουμε. Γιατί πλέον έχουμε πολλά σημάδια ότι ”ξεφτίζει” ακόμη και το Σύνταγμα στη χώρα μας. Έχουμε τις υποκλοπές, την υποβάθμιση των Ανεξάρτητων Αρχών, τώρα προσπαθεί να παρακάμψει το άρθρο του Συντάγματος για τα δημόσια Πανεπιστήμια. Φαίνεται ότι είναι πιο σημαντική για τον κ.Μητσοτάκη η κυβερνητική εξουσία από τις συνταγματικές και δημοκρατικές προβλέψεις. Αυτό δεν κάνει καλό στην πολιτική και πολλαπλασιάζει την αναξιοπιστία της πολιτικής».
Κλείνοντας ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι «στις θέσεις που ψηφίστηκαν χθες στην Κεντρική Επιτροπή επιβεβαιώνεται ότι οι αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αδυνατίζουν τη διεκδίκηση των κοινωνικών αναγκών. Για αυτό και πρέπει να βρούμε λύσεις και απαντήσεις γιατί να εξυπηρετήσουμε τις κοινωνικές ανάγκες. Όσο δεν έχουμε έναν δυνατό, προοδευτικό, αριστερό, ευρωπαϊκό και οικολογικό κόμμα στην Ελλάδα τόσο τα συμφέροντα και των πολιτών και της οικονομίας αλλά και του περιβάλλοντος υποχωρούν. Και το γεγονός αυτό το βιώνουμε με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ακραίο βαθμό, από την ακρίβεια μέχρι τα σοβαρά δημοκρατικά προβλήματα και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την ανασφάλεια που κυριαρχεί. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ολοκληρώσει στο συνέδριο την πολιτική του πρόταση προς την κοινωνία αλλά και τις αλλαγές στο κόμμα, ώστε να είναι αξιόπιστο, μεταρρυθμιστικό και να είναι φορέας της πολιτικής αλλαγής, τότε μπορεί να έχουμε επιπλέον επιβάρυνση των κοινωνικών συμφερόντων. Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».
Ειδήσεις σήμερα
Σαμαράς σε Μαρινάκη για ομόφυλα ζευγάρια: Δεν δέχομαι μαθήματα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο
Σακελλαροπούλου για ομόφυλα ζευγάρια: Δεν μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις στα δικαιώματα
Ανδρουλάκης: «Ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για την τεράστια κερδοσκοπία σε βάρος των πολιτών»
Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,69 δισ. ευρώ το 2023