Το έναυσμα για να ανέβουν κατακόρυφα οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης έδωσε η προχθεσινή ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε σκληρό ύφος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι λέει «ψέματα» για το ζήτημα, λαμβάνοντας αυστηρές απαντήσεις τόσο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, όσο και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου. Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε μέσα από την ίδια ανακοίνωση ότι «απέναντι σε αυτή τη νέα απόπειρα εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων απαιτείται σύνεση και υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, αντί για προσπάθεια μετατροπής του ζητήματος σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης από μερίδα της αντιπολίτευσης».
Αβάσιμες αιτιάσεις
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αποσαφήνισε εκ νέου όλες τις πτυχές της πραγματικότητας σε σχέση με την υπόθεση αυτή και απέρριψε όλες τις αβάσιμες αιτιάσεις επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο.
Σε αυτό το περιβάλλον έκδηλη είναι η δυσαρέσκεια των κυβερνητικών στελεχών για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην οποία καταλογίζουν ότι «υιοθετεί άκριτα κατηγορίες και καταγγελίες που συκοφαντούν την Ελλάδα, τους Ελληνες αστυνομικούς, που έχουν σώσει χιλιάδες ζωές». Αυτό υπογράμμισε χθες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα καθιστώντας σαφές ότι «μαθήματα εθνικής κυριαρχίας από τον τέως πρωθυπουργό, που δεν γνωρίζει ότι υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα, δεν δεχόμαστε».
Εκτός επικράτειας
«Η αλήθεια είναι ότι οι συντεταγμένες που δόθηκαν από τρίτους σε νησίδα στον Εβρο είναι έξω από την ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με επίσημη γνωμάτευση της Γεωγραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Στρατού, και γι’ αυτό δεν μπορούσε να επιχειρήσει εκεί η Ελληνική Αστυνομία», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε πως «όταν οι παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος διασώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία και πλέον ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες από τους νόμους μας και το Διεθνές Δίκαιο διαδικασίες».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατήγγειλε μάλιστα ότι «μέσα στη μικροκομματική τύφλωση του χώρου του ο κ. Τσίπρας δεν βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τους σύγχρονους δουλεμπόρους και την τουρκική πλευρά που εργαλειοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους», ενώ κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «αν θέλει να ανοίξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και να μπαίνει ελεύθερα χωρίς έλεγχο οποιοσδήποτε όπως επί των ημερών του, ας το πει ευθέως».
Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ανέφερε πως οι Τούρκοι μετακίνησαν τους 38 μετανάστες τρεις φορές σε διάφορα σημεία εισόδου στον Εβρο και οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν αμέσως όταν βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος, ενώ τόνισε πως σε αντίθεση με όλα αυτά που λέγονταν ήταν πολύ καλά στην υγεία τους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα μας.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Προώθηση διά της βίας
Υπογράμμισε επίσης πως κατά δήλωσή τους βρέθηκαν σε μία νησίδα για λίγες ημέρες, όχι για όσες αναφέρθηκε στα ξένα μέσα, διότι -πάλι κατά δήλωσή τους- οι Τούρκοι τους μετακίνησαν σε τρία διαφορετικά δυνητικά σημεία εισόδου, και ανάμεσα στις τρεις προσπάθειες, τους έπαιρναν ξανά σε δομές φιλοξενίας, τους έδιναν τροφή, νερό, γέμιζαν τα κινητά τους και τους ξαναέστελναν με τη βία -όπως λένε οι 38 μετανάστες- για να ξαναπροσπαθήσουν να μπουν στην Ελλάδα.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι στην υπόθεση αυτή οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά, ενώ εξήγησε ότι «επειδή υπάρχει ο φράχτης, καθημερινή παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού που δεν επιτρέπει παράνομες εισόδους, οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα τους αφήνουν στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα έξω από το φράχτη, να τους πάρει και να τους φέρει μέσα στη χώρα».
Κινήσεις όξυνσης
Ο γενικός γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων ΑΣΥΛΟ, Μάνος Λογοθέτης, έκανε λόγο από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, για χαρακτηριστική κίνηση όξυνσης από την τουρκική πλευρά εκτιμώντας ότι είχε ως βασικό στόχο να πιέσουν τις ελληνικές αρχές να προβούν σε μία έρευνα και διάσωση σε νησί που για την Τουρκία και για εμάς βρίσκεται σε τουρκική επικράτεια και κατά αυτή την έννοια να δημιουργηθεί ένα διπλωματικό επεισόδιο.
Με τη συνήθη φρασεολογία περί «Ακροδεξιάς», που επιστρατεύει κάθε φορά που δέχεται κριτική για την αντιπολιτευτική τακτική και την επιλογή να επενδύει πολιτικά στην οξύτητα και την τοξικότητα, απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο μάλιστα για «ακροδεξιό παραλήρημα» του κ. Θεοδωρικάκου.
Αντιδράσεις
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε πως «η κυβέρνηση του “Turkaegean” και του “Ορουτς Ρέιτς”, που κόντεψε να φτάσει στη Σαλαμίνα, είναι η τελευταία που μπορεί να δίνει μαθήματα πατριωτισμού στον οποιονδήποτε, πόσω μάλλον στο ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα» και τόνισε ότι «χρέος όλων των προοδευτικών πολιτών είναι να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η θλιβερή και ντροπιαστική για τη χώρα περίοδος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη».
Αυτό που επισημαίνουν εξάλλου στελέχη του κυβερνώντος κόμματος είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθούσε μία πολιτική «ανοιχτών συνόρων» με τα αποτελέσματα που γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες, ενώ τονίζουν πως η σημερινή κυβέρνηση δεν δέχεται μαθήματα από τον τέως πρωθυπουργό «που διέσυρε τη χώρα σε ολόκληρο τον πλανήτη με τη Μόρια και την Ειδομένη».