Η ακροαματική διαδικασία θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στις Βρυξέλλες. Δεκάδες είναι οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται έξω από το δικαστικό μέγαρο και περιμένουν την άφιξη της Εύας Καϊλή και νεότερα για το σκάνδαλο διαφθοράς, που έχει γίνει γνωστό πλέον ως Qatar Gate.
Σημειώνεται πως ήδη έχουν φτάσει στο δικαστικό μέγαρο οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλος και ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Lawyers Risopoulos and Dimitrakopoulos arrive for #Kali audition pic.twitter.com/IvkirNQqdW
— Eirini Zarkadoula (@ezarkadoula) December 22, 2022
Η απόφαση για την παράταση ή μη της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή αναμένεται να ανακοινωθεί εντός της ημέρας.
Το πολύκροτο σκάνδαλο έχει συνταράξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το Κατάρ. Η κ. Καϊλή κατηγορείται πως ήταν μέρος της τετράδας των υπόπτων που έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «διαφθορά», ότι ανήκαν «σε εγκληματική οργάνωση», προχώρησαν σε «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα».
Waiting for #Kaili audition pic.twitter.com/rntj8qYp4k
— Eirini Zarkadoula (@ezarkadoula) December 22, 2022
Τη 14η Δεκεμβρίου η βελγική δικαιοσύνη διέταξε να παραμείνουν προφυλακισμένοι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι – ο σύντροφος της Εύας Καϊλή – και ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται πρόσωπο – κλειδί της υπόθεσης.
Καταιγιστικές οι αποκαλύψεις
Σε ό,τι αφορά την «υπόθεση Κατάρ», οι αποκαλύψεις του ιταλικού Τύπου είναι καταιγιστικές. Από τις καταθέσεις του Τζόρτζι προκύπτει ότι τα «τούβλα» με τα ευρώ που λάμβανε το κύκλωμα της MKO του Παντσέρι, Fight Impunity, είχαν τον κωδικό «γραβάτες» κι ότι ο βασικός τους σύνδεσμος με το εμιράτο ήταν ένας τύπος με το παρατσούκλι «ο Αλγερινός». Πρόκειται για τον Μπεταχάρ Μπουτζελάλ, εμπειρογνώμονα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άνθρωπο της Ντόχα. Εκείνος έφερνε τον Τζόρτζι σε επαφή με έναν σύνδεσμο στην Τουρκία, «μάλλον παλαιστινιακής καταγωγής», ο οποίος του έδινε ένα νούμερο στο Βέλγιο. Εκεί έπρεπε να τηλεφωνήσει για να του πουν πώς θα πάρει τα λεφτά! Πέραν αυτών, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή και βοηθός εμπιστοσύνης του Αντόνιο Παντσέρι αποκάλυψε ότι το κύκλωμα χρησιμοποιούσε κι άλλη μία ΜΚΟ για τις δοσοληψίες του, με την επωνυμία Human Rights Foundation (Ιδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων).
«Οταν πηγαίναμε να πάρουμε χρήματα, λέγαμε ότι πάμε να πάρουμε γραβάτες ή ρούχα», είπε ο Τζόρτζι στις βελγικές Αρχές, περιγράφοντας μια κατασκοπευτκού στιλ συνάντησή του μαζί με τον Παντσέρι με αντιπροσωπεία Καταριανών στις Βρυξέλλες στις 10 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ, Αλί μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου.
Στον 4ο όροφο του ξενοδοχείου όπου έμεναν οι Καταριανοί εμφανίστηκε ένας άνδρας στο διάδρομο, μέλος της αποστολής από την Ντόχα, να σπρώχνει μία μεγάλη βαλίτσα.
Μισή ώρα αργότερα, ο Τζόρτζι βγήκε από το δωμάτιο σπρώχνοντας ένα καρότσι και εμφανίζεται στο λόμπι του ξενοδοχείου χαιρετώντας ένα άτομο από απόσταση – ίσως την Καϊλή. Παράλληλα, οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν παρατήρησαν ότι ο χαρτοφύλακας του Παντσέρι «ήταν πιο φουσκωμένος από πριν».
Μπλόκο
Κατά τη «Repubblica», μετά την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, στο γαϊτανάκι των ομολογιών μπήκε και ο Παντσέρι, προσπαθώντας να πέσει στα «μαλακά». Φέρεται να κατέθεσε ότι «η συμφωνία ήταν να μπλοκάρουμε ψηφίσματα κατά των δύο χωρών (σ.σ.: Κατάρ και Μαρόκου) με αντάλλαγμα 50.000 ευρώ». Εμφανίζεται, εξάλλου, πρόθυμος να καταδώσει για «επαφές και δώρα» από τους Καταριανούς τους φερόμενους ως συνεργούς του ευρωβουλευτές Φραντσέσκο Κοτζολίνο, Μαρκ Ταραμπέλα και Μαρία Αρένα.
Εύα Καϊλή: «Κοριοί» στο σπίτι του Παντσέρι
Η «Repubblica» αναφέρεται και σε ένα δισέλιδο έγγραφο της δικογραφίας που περιγράφει το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών στην αποκάλυψη του Qatargate. Εκεί γίνεται λόγος για μυστικούς πράκτορες που μπήκαν στο σπίτι του Παντσέρι και το έψαξαν ανοίγοντας από ντουλάπες μέχρι το μικρό χρηματοκιβώτιο. Αφού έβγαλαν φωτογραφίες, αποχώρησαν βάζοντας όλα τα αντικείμενα στη θέση τους και τοποθετώντας παντού «κοριούς». Για επτά μήνες, οι 700.000 ευρώ παρέμειναν ανέγγιχτες, αν και στην τελική καταμέτρηση έλειπαν 100.000 ευρώ.
Στα έγγραφα αυτά υπάρχει η ημερομηνία 26 Απριλίου, στοιχείο που κατά τη «Repubblica» εξηγεί ότι οι έρευνες των βελγικών Αρχών έφτασαν σε σημείο καμπής την άνοιξη και τότε ενημερώθηκε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του Βελγίου. Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση της Εύας Καϊλή το σημείο-κλειδί ήταν τα χρήματα που βρέθηκαν στη βαλίτσα του πατέρα της όταν οι αστυνομικοί τον σταμάτησαν, στις 9 Δεκεμβρίου, έξω από τo ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή να φέρεται να έχει ομολογήσει ότι ήταν αυτή που του έδωσε οδηγίες να τα κρύψει.
Υπενθυμίζεται ότι η συνεργασία των βελγικών μυστικών υπηρεσιών Sûreté de l’État (η ΕΥΠ του Βελγίου) με πέντε αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών οδήγησε στην αποκάλυψη του Qatargate. Οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες ξεκίνησαν την έρευνα περίπου ένα χρόνο πριν και λίγους μήνες αργότερα μία έκθεσή τις οδήγησε στην έναρξη της δικαστικής έρευνας, που έφτασε να αποκαλύψει το σκάνδαλο διαφθοράς στην καρδιά του ευρωπαϊκού συστήματος.
Έρευνα για Αβραμόπουλο
Επείγουσα έρευνα για τις επαφές του Δημήτρη Αβραμόπουλου με 26 αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέταξε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το Politico, καλώντας περαιτέρω τον Ελληνα πρώην επίτροπο Μετανάστευσης να εξηγήσει αν συμμορφώθηκε με τους κανόνες του λόμπινγκ. Ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν επίτιμο μέλος της Fight Impunity του Αντόνιο Παντσέρι και παραδέχθηκε ότι έλαβε αμοιβή 60.000 ευρώ για υπηρεσίες του. Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, τον κάλυψε εν μέρει υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους για τις συναντήσεις που είχε με διάφορους επιτρόπους μετά τη λήξη της θητείας του, και ιδίως στις 15 και 17 Νοεμβρίου 2021. Αυτές χαρακτηρίστηκαν σύντομες και εθιμοτυπικές, ενώ δεν υπάρχει στοιχείο ότι ο Ελληνας αξιωματούχος εκπροσώπησε τα συμφέροντα της Fight Impunity. «Ωστόσο, η Επιτροπή τον κάλεσε να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά τη θητεία δραστηριότητά του και το πώς εκπροσώπησε αυτήν τη ΜΚΟ ως την περίοδο που δεσμευόταν από κανόνες της Επιτροπής», πρόσθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.
Ειδήσεις σήμερα
Εύα Καϊλή: Σήμερα κρίνεται το αν θα αποφυλακιστεί ή όχι