Η 44χρονη Ελληνίδα πολιτικός που βρίσκεται στη δίνη του μεγαλύτερου, ίσως σκανδάλου της Ευρωβουλής αποφυλακίστηκε με ηλεκτρονικό βραχιολάκι και θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να φύγει από το Βέλγιο. Μία εβδομάδα μετά η άλλοτε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσπαθεί να ξεπεράσει τα όσα έζησε στη φυλακή και έχει αφοσιωθεί μονάχα στο παιδί της.
Μετά την ανακοίνωση της αποφυλάκισής της από τη βελγική Δικαιοσύνη, η Εύα Καϊλή είχε δηλώσει στην εφημερίδα «La Repubblica» ότι θέλει απλώς να είναι στο σπίτι με την κόρη της, την οποία από τον Ιανουάριο μέχρι και τη Μεγάλη Παρασκευή έβλεπε δύο φορές το μήνα. Πλέον η 44χρονη πολιτικός περνάει το χρόνο της με το παιδί της έχοντας στο πλευρό της τον πατέρα της, Αλέξανδρο, ο οποίος τη βοηθά. Η μητέρα της, Μαρία, και η αδελφή της, Μανταλένα, παραμένουν στην Ελλάδα, αναμένοντας τις δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της κόρης και αδελφής.
Η Εύα Καϊλή προσπαθεί να προσαρμοστεί στη «νέα» ζωή γιατί οι συνθήκες στη φυλακή ήταν σκληρές και κάποιες φορές απάνθρωπες, όπως η ίδια είχε καταγγείλει. Εχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πατέρα του παιδιού της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, σχεδόν καθημερινά, με τον οποίο μιλά για λίγη ώρα και μόνο για το παιδί τους, χωρίς να αναφέρονται στην πολύκροτη υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιταλός μένει σε σπίτι κοντά σε εκείνο της Εύας Καϊλή, χωρίς βέβαια να μπορεί να την επισκεφτεί, μιας και ο ίδιος είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, επίσης με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.
Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΗΣ, Μ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΛΑ ΣΤΟΝ «Ε.Τ.»
Η μάχη για την αθωότητά της
Η ευρωβουλευτής, η οποία αντιμετωπίζει τις ποινικές κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και της διαφθοράς, θα έχει τους επόμενους δύο μήνες αρκετό χρόνο να επεξεργαστεί τα στοιχεία της δικογραφίας, ενώ η νομική της ομάδα θα εργαστεί για την τεκμηρίωση της υπερασπιστικής γραμμής της, με τον Ελληνα συνήγορό της, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, να λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι «στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν προς την κατεύθυνση της αθωότητάς της. Δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ εκμεταλλευόμενη την πολιτική της ιδιότητα και επίσης, όπως έχω αναφέρει, δεν έχει βρεθεί κανένα δακτυλικό αποτύπωμα της Εύας Καϊλή στις αυτοσχέδιες δεσμίδες με τα χρήματα που βρέθηκαν στην κοινή κατοικία με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι».
Σύμφωνα με τον κ Δημητρακόπουλο, πλέον η Ελληνίδα πολιτικός έχει χρόνο να ψάξει να βρει στοιχεία που θα αποδείξουν την αθωότητά της. «Αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να ανατρέξει στο αρχείο από όπου θα αντλήσουμε πολύ σοβαρά επιχειρήματα για το ότι ποτέ μα ποτέ δεν είχε προσωπική πολιτική ατζέντα, αλλά ακολουθούσε τη γραμμή του ευρωπαϊκού κόμματος στο οποίο ανήκε. Η οποία όμως γραμμή ακολουθούσε την κεντρική ευρωπαϊκή γραμμή που χαράσσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γιατί μόνο αυτά έχουν εκτελεστικές αρμοδιότητες. Μία ευρωβουλευτής δεν έχει εκτελεστική αρμοδιότητα, δεν μπορεί να συνάψει συμφωνία με το Κατάρ ή οποιαδήποτε χώρα του Κόλπου».
Οπως εξήγησε ο κ. Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή θα ανατρέξει στο αρχείο των ομιλιών και των τοποθετήσεών της για να αποδείξει ότι δεν έκανε καμία χάρη στο Κατάρ αλλά ακολουθούσε μια κεντρική ευρωπαϊκή γραμμή. Παράλληλα, στις 14 Μαΐου, ίσως και λίγο αργότερα, η Εύα Καϊλή μέσω των συνηγόρων της θα καταθέσει αίτημα άρσης της κατ’ οίκον πρακτικής και των περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βραχιολιού παρακολούθησης, με το επιχείρημα ότι δεν είναι ύποπτη φυγής ή τέλεσης νέων αδικημάτων ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο. «Μόνο ως αθώα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, όπως μου έχει πει, και το ξέρουν και οι δικοί της», ανέφερε επίσης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος.