Στη συνέντευξή του στον Alpha, ο κ. Ανδρουλάκης είπε καθαρά ότι η εμπιστοσύνη του στην ελληνική Δικαιοσύνη έχει κλονιστεί. «Η εμπειρία μου αυτά τα χρόνια έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη μου και προς την εξουσία, το κράτος, τον πρωθυπουργό και προς τη Δικαιοσύνη», είπε επί λέξει. Η φράση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό. Τρεις βουλευτές φρόντισαν να πάρουν δημοσίως αποστάσεις.
Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ρωτήθηκε, από το MEGA, εάν έχει εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και απάντησε: «Παραπάνω από τον οποιονδήποτε».
Η Νάγια Γρηγοράκου ρωτήθηκε από το Action 24 και απάντησε: «Είμαι και δικηγόρος, αλίμονο. Εμείς οι νέοι άνθρωποι θέλουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και τη δικαστική εξουσία».
Ο Γιώργος Νικητιάδης ρωτήθηκε από την ΕΡΤ και απάντησε: «Σε καμία περίπτωση εμείς δεν αμφισβητούμε τη Δικαιοσύνη».
Δημιουργήθηκε ένταση και θόρυβος, στον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε ενοχικά: Αρχικά επιτέθηκε στη Ν.Δ. ότι κάνει προπαγάνδα και οι τρεις βουλευτές ουδέποτε διαφώνησαν με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Μετά βγήκε μία ανακοίνωση που δεν περιείχε την επίμαχη φράση του κ. Ανδρουλάκη ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, αλλά άλλες φράσεις του από την τοποθέτησή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο γραμματέας της Κ.Ο., Δημήτρης Μπιάγκης, ξεκίνησε να επικοινωνεί με έναν έναν τους βουλευτές του κόμματος, σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης.
Αρχικά οι τρεις βουλευτές έβγαλαν μία ανακοίνωση όπου υποστήριζαν ότι δεν διαφώνησαν με τον αρχηγό τους.
Διάψευση
Μετά υπήρξε μία κοινή διάψευση των Δούκα και Γερουλάνου ότι τα άρθρα τους στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» δεν σχετίζονταν με κάποιο «αντάρτικο» κατά του προέδρου.
Η κρίση, όμως, που ταλανίζει στην πραγματικότητα το ΠΑΣΟΚ και οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης και πίστης στο πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, δεν αντιμετωπίζεται με… ανακοινώσεις. Και δεν ξεκίνησε χθες.
Πριν από τη δήλωση με την οποία αμφισβητούσε τη Δικαιοσύνη, σάλος είχε προκληθεί στο ΠΑΣΟΚ όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε προάγει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ: «Η επόμενη κυβέρνηση θα είναι η Ν.Δ. με κάποια άλλα κόμματα ή το ΠΑΣΟΚ με κάποια άλλα κόμματα, ή το ΠΑΣΟΚ ή η Νέα Δημοκρατία με αυτοδυναμία».
Τότε αντέδρασαν κυρίως η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «αν το ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στο 5%».
Δυσαρέσκεια
Πριν από αυτή τη δήλωση υπήρχαν οι διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο ο Νίκος Ανδρουλάκης κατάφερε και έχασε μέσα από τα χέρια του τη διαχείριση της υπόθεσης των υποκλοπών, αν και ήταν εκείνος που παρακολουθούσαν.
Και όλα αυτά εξελίσσονταν σε κλίμα ανησυχίας και αμηχανίας για τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ και του Νίκου Ανδρουλάκη προσωπικά. Κανείς δεν έβλεπε και κανείς δεν βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ θα φτάσει άμεσα το 20% στις δημοσκοπήσεις, όπως διαβεβαίωνε το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, βάζοντας μάλιστα και χρονικό όριο το τέλος Φεβρουαρίου.
Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ είναι ότι, ακόμα και μετά την επανεκλογή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να βελτιώσει το αδύναμο ηγετικό του προφίλ, και τώρα που τελείωσε η σύντομη περίοδος χάριτος μετά την επανεκλογή του, οι «δελφίνοι» που μέχρι τώρα κινούνταν με προσεκτικά βήματα, για να μην προκαλέσουν την αντίδραση, τώρα που βλέπουν ότι οι ψίθυροι κατά του Νίκου Ανδρουλάκη γίνονται… κραυγές και το ΠΑΣΟΚ αρχίζει και πάλι να χάνει δυναμική στις δημοσκοπήσεις αλλά και την κοινωνία, κινούνται σε άλλους ρυθμούς και με άλλες επιδιώξεις, με σταθμό το Συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο.