Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από την υπουργό, Νίκη Κεραμέως, για όλα τα εκκρεμή θέματα του υπουργείου, για τα οποία απαιτείται η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία σε μέτρα που έχουν στόχο να τονώσουν την απασχόληση, όπως είναι οι αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, η επέκταση της ψηφιακής κάρτας, αλλά και τα μέτρα στήριξης των συνταξιούχων.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για το περίγραμμα του νέου επιδόματος ανεργίας και έδωσε το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν οι αλλαγές χωρίς καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συνέλεξε ο «Ε.Τ.», το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι εμπροσθοβαρές, ώστε οι άνεργοι να παίρνουν για τους πρώτους δυο-τρεις μήνες υψηλότερο ποσό και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης. Με τον τρόπο αυτόν οι άνεργοι θα έχουν κίνητρο να ενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας, εκμεταλλευόμενοι το τρίμηνο της υψηλής επιδότησης. Το βασικό επίδομα εξετάζεται να είναι 70% του κατώτατου μισθού (αντί 61,4% τώρα), δηλαδή στα 580 ευρώ αντί 509 ευρώ για ένα τρίμηνο, ενώ στη συνέχεια θα υποχωρεί στο 60% ή 50% του μισθού. Το συνολικό ποσό θα είναι το ίδιο, με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα παίρνει τα περισσότερα στην αρχή και τα λιγότερα προς το τέλος της επιδότησης.
Στους ανέργους που έχουν προϋπηρεσία άνω των 3 ετών θα δίδεται και έξτρα επίδομα, το οποίο θα είναι ανάλογο των ετών εργασίας και του μισθού τους.
Στο εποχικό επίδομα που λαμβάνουν οι απασχολούμενοι στον τουρισμό και τα συναφή επαγγέλματα τα κριτήρια χορήγησης θα γίνουν πιο αυστηρά, ώστε η λήψη του επιδόματος να μην είναι αυτοσκοπός με τη λήξη της τουριστικής σεζόν, αλλά να συνδυαστεί με συνέχιση της απασχόλησης.
Το παρασκήνιο πίσω από τη νέα πρόκληση της Τουρκίας για ΑΟΖ με Συρία
Ο πρωθυπουργός συμφώνησε στη μείωση των κρατήσεων που προωθεί το υπουργείο για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και αναμένονται και σε αυτό το θέμα νομοθετικές πρωτοβουλίες έως το φθινόπωρο.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε το σταθερό ενδιαφέρον της κυβέρνησής του στα εξής ζητήματα:
- Στη στήριξη των συνταξιούχων με τη χορήγηση για τρίτη χρονιά φέτος, τα Χριστούγεννα, έκτακτης ενίσχυσης σε όσους δεν θα πάρουν αύξηση λόγω της «προσωπικής διαφοράς». Τα χρήματα της ενίσχυσης προέρχονται από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για το 2023.
- Στη μείωση της ανεργίας, που έχει υποχωρήσει σημαντικά με τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος.
- Στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού και στη δέσμευση της κυβέρνησης να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας.
Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας είπε ότι έχει στόχο να καταγράφεται και κατά συνέπεια να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας, τονίζοντας ότι αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. «Τα οφέλη στην αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής απασχόλησης είναι ήδη ορατά στους εργαζομένους μέσω της ψηφιακής κάρτας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην επιτυχία που είχε η κατάργηση της περικοπής σύνταξης στην απασχόληση των συνταξιούχων, τονίζοντας ότι ήδη 170.000 συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται, κερδίζοντας συμπληρωματικό εισόδημα και διεκδικώντας προσαύξηση σύνταξης όταν διακόψουν την απασχόλησή τους.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη να βελτιωθεί η συμμετοχή στην αγορά εργασίας, των γυναικών, των νέων και των Ατόμων με Αναπηρία μέσα από πρόσθετα κίνητρα που έχουν να κάνουν με τη συμφιλίωση των επαγγελματικών και οικογενειακών τους υποχρεώσεων, αλλά και μέσα από τη στενότερη σύζευξη των αναγκών της αγοράς εργασίας και με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών, των νέων και των Ατόμων με Αναπηρία αναφέρεται και η Τράπεζα της Ελλάδος στην πρόσφατη έκθεσή της, προτείνοντας στην κυβέρνηση να θεσπίσει ευέλικτα ωράρια εργασίας και τηλεργασία για τις μητέρες που θέλουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και ειδικές φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν εργαζομένους με αναπηρία.
Η αύξηση των συμβάσεων στη συνάντηση υπ. Εργασίας με ΓΣΕΕ
Από την πλευρά της, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε στις δηλώσεις ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για όλα τα θέματα της εργασιακής και ασφαλιστικής ατζέντας, ενώ έκανε λόγο για ένα νέο «κοινωνικό σύμφωνο εργασίας» με τους κοινωνικούς εταίρους. Προς την κατεύθυνση αυτή, χθες, μετά τον πρωθυπουργό, η κ. Κεραμέως συναντήθηκε με τη ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο ενός κύκλου επαφών με όλους τους κοινωνικούς εταίρους. Στο επίκεντρο των συναντήσεων μπαίνει η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για επαρκείς μισθούς με αύξηση των συλλογικών συμβάσεων στο 80%, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογική σύμβαση βρίσκεται στο 30%.