Θεωρώ ότι επιστολικά άσκησα πιο γρήγορα το εκλογικό δικαίωμά μου, παρά περιμένοντας στην ουρά του εκλογικού τμήματος και «παλεύοντας» με 42 ψηφοδέλτια μέσα στο παραβάν.
Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου άνοιξε η πύλη epistoliki.ypes.gov.gr όπου μπήκα να δήλωσω ότι θέλω να ψηφίσω επιστολικά. Η επιβεβαίωση των στοιχείων μου έγινε μέσω TAXISNET και με μηνύματα στο e-mail και το κινητό τηλέφωνο μου. Ήταν μία εξαιρετικά απλή διαδικασία. Η πύλη δεχόταν αιτήσεις από ψηφοφόρους που ήθελαν να ψηφίσουν επιστολικά έως τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024, δηλαδή για περισσότερους από δύο μήνες.
Ακριβώς ένα μήνα πριν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου, η εταιρία κούριερ μου έστειλε e-mail με το οποίο με ενημέρωνε ότι: «η αποστολή *********** που περιέχει το απαραίτητο υλικό για τη συμμετοχή σας στη διαδικασία της Επιστολικής Ψήφου, παρελήφθη από την ACS και πρoωθείται προς το αρμόδιο κατάστημα για την παράδοσή της.
Μπορείτε να παραλάβετε την αποστολή σας από τον διανομέα, δίνοντας τον κωδικό PIN ****». Μάλιστα, υπήρχε και λινκ που μου έδινε τη δυνατότητα να παραλάβω τον φάκελο από το κατάστημα της εταιρίας κούριερ και όχι στο σπίτι από τον υπάλληλο. Και επειδή το κατάστημα της κούριερ είναι μία «ανάσα» από το σπίτι, επέλεξα να τον παραλάβω από εκεί.
Έτσι, το πρωινό της επόμενη μέρας, δηλαδή στις 10 Ιουνίου, η εταιρία κούριερ -με νέο ηλεκτρονικό μήνυμά της- με ενημέρωσε ότι «η αποστολή ******** που περιέχει το απαραίτητο υλικό για τη συμμετοχή σας στη διαδικασία της Επιστολικής Ψήφου, παραμένει στο κατάστημα ΧΧΧΧΧΧΧ, και μπορείτε να την παραλάβετε τις ώρες λειτουργίας του καταστήματος: καθημερινές 08:00-20:00 και Σάββατο 08:00-15:00.
Την αποστολή μπορείτε να παραλάβετε αποκλειστικά και μόνο με το ΡΙΝ **** έως τις 18/05, όταν και θα επιστραφεί στον αποστολέα ΥΠΕΣ». Η παραλαβή από το κατάστημα ήταν τάχιστη. Είπα τον αριθμό αποστολής, η υπάλληλος έφερε τον φάκελο, σκάναρε το barcode, μου ζήτησε τον αριθμό PIN και μου τον έδωσε.
Μετά την παραλαβή του φακέλου από το κατάστημα, η εταιρία κούριερ με ενημέρωσε –με νέο μήνυμά της- για τον τρόπο επιστροφής του φακέλου στο υπουργείο Εσωτερικών. «Παραλάβατε την αποστολή ********* με το απαραίτητο υλικό για την συμμετοχή σας στην διαδικασία της Επιστολικής Ψήφου.
Μόλις η ψήφος σας είναι έτοιμη, μπορείτε να μας ενημερώσετε πατώντας στο παρακάτω πεδίο “Διανομέας για παραλαβή ψήφου” και θα έρθουμε να την παραλάβουμε από την διεύθυνση που παραδόθηκε αρχικά το εκλογικό υλικό. Η δυνατότητα αυτή θα είναι διαθέσιμη έως τις 3/6/24.
Εναλλακτικά μπορείτε να την παραδώσετε, έως τις 4/6/24, σε όποιο κατάστημα ACS σας εξυπηρετεί, στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ACS. Το ΡΙΝ για την επιστροφή του ειδικού φακέλου με το εκλογικό υλικό, είναι ******», ανέφερε το μήνυμα.
Και ήρθε η ώρα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος. Παρέα με καφέ και χαλαρός στον καναπέ του σπιτιού μου, άνοιξα τον φάκελο που πήρα από το κατάστημα της κούριερ. Μέσα υπήρχαν: ο φάκελος επιστροφής, το ψηφοδέλτιο, ο φάκελος ψηφοφορίας, ένα αναλυτικό και απλοϊκό έντυπο οδηγιών και μία υπεύθυνη δήλωση.
Το ψηφοδέλτιο είναι μία κόλλα Α4. Από την μία πλευρά υπάρχουν όλα τα κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές και ο ψηφοφόρος βάζει απλά έναν + πίσω από το όνομα εκείνου που επιθυμεί. Από την πίσω πλευρά του Α4, υπάρχουν αριθμημένα 42 τετράγωνα, τα οποία αντιστοιχούν στα ονοματεπώνυμα των 42 υποψηφίων ευρωβουλευτών, τα οποία βρίσκονται στο έντυπο οδηγιών.
Ο ψηφοφόρος κυκλώνει ή βάζει Χ σε έως τέσσερα τετράγωνα, τα οποία αντιστοιχούν στα ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος που σταύρωσε στην μπροστινή όψη του Α4. Κάτω από τα 42 τετράγωνα, υπάρχει ειδικό πλαίσιο όπου ο ψηφοφόρος δηλώνει τον αριθμό (1 έως 4) των σταυρών προτίμησης που έβαλε.
Μετά τη ψηφοφορία, πήρα το ψηφοδέλτιο και το τοποθέτησα στον φάκελο ψηφοφορίας και τον σφράγισα. Ο φάκελος ψηφοφορίας μπήκε στον φάκελο επιστροφής, χωρίς την υπεύθυνη δήλωση καθώς την είχα καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του epistoliki.ypes.gov.gr στην ενότητα «υπεύθυνη δήλωση». Αν δεν το έκανα ηλεκτρονικά, θα έπρεπε να συμπληρώσω αυτή που ήταν στον φάκελο παραλαβής και να την τοποθετούσα (μαζί με αντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητάς μου) μέσα στον φάκελο επιστροφής.
Την επόμενη μέρα, σταμάτησα στο κατάστημα της κούριερ, έδωσα στην υπάλληλο τον φάκελο επιστροφής, εκείνη σκάναρε το barcode, μου ζήτησε το PIN και στη συνέχεια αποχώρησα σκεπτόμενος ότι αποδείχθηκε μία εξαιρετικά απλή διαδικασία.
Η επιστολική ψήφος, η οποία έγινε πράξη χάρη στην πρωτοβουλία της ΝΔ, ήρθε για να… μείνει και για να στερήσει τη «δικαιολογία» του… «δεν προλαβαίνω να πάω να ψηφίσω». Πλέον, όποιος δεν ασκεί το εκλογικό δικαίωμά του είναι ξεκάθαρα προσωπική επιλογή του, διότι η Πολιτεία του δίνει τη δυνατότητα να ψηφίσει από όπου και αν βρίσκεται…
Ειδήσεις σήμερα
Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Σε εξέλιξη η συζήτηση των δύο ηγετών
Κόνφερενς Λιγκ: «Αστακός» η OPAP Arena για τον τελικό – Τι αποφασίστηκε στην σύσκεψη