Μετά την επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην οποία αναλύει την ελληνική πρόταση για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη εν όψει του χειμώνα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επαφές προβάλλοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας για να καταστεί ενεργειακός κόμβος.
Χθες το πρωί ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Tamim Βin Hamad Al Thani, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προοπτικές εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης. Ο εμίρης του Κατάρ συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση αλλάζοντας την εικόνα της χώρας.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα και να ανταλλάξουν εκατέρωθεν επισκέψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση της Αυτού Υψηλότητας του εμίρη του Κατάρ να επισκεφθεί τη χώρα.
Μια μέρα πριν, ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρίγκιπα-διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ, υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor), του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την Ε.Ε., διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Επίσης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, ενώ χθες το μεσημέρι ο κ. Μητσοτάκης παρακάθισε σε ιδιωτικό γεύμα εργασίας προς τιμήν του διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Κατά την παραμονή του στην Αθήνα υπογράφηκαν πάνω από 20 συμφωνίες, μνημόνια συνεργασίας κ.λπ., με κορυφαία τη συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC). Πρόκειται για την υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακή διασύνδεση για τη μεταφορά δεδομένων ανάμεσα στην Ασία και στην Ευρώπη μέσω της Σαουδικής Αραβίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αναμένεται να πάρει το δρόμο της υλοποίησης από το ερχόμενο φθινόπωρο.
Από την ελληνική πλευρά στις διευρυμένες συνομιλίες και στην υπογραφή των συμφωνιών συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γιάννης Σμυρλής, η διευθύντρια του Διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Αννα-Μαρία Μπούρα, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.