Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 θα γίνουν οι εθνικές εκλογές ενώ ανέφερε πως αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές αυτές θα γίνουν το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου.
Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις οι επόμενες ημέρες και μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις γιορτές του Πάσχα η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν με μια σειρά από νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί ώστε να ολοκληρώσει το νομοθετικό της έργο.
Αφού λοιπόν επιλέχθηκε η 21 Μάϊου (μια μέρα που γιορτάζει η μισή Ελλάδα καθώς είναι η γιορτή των Κωνσταντίνου και Ελένης) αυτό θα σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει το αίτημά της για διάλυση της Βουλής και να προχωρήσει αμέσως μετά σε αυτό την Κυριακή του Θωμά, τη Δευτέρα 24 Απριλίου.
Ελληνοτουρκικά: Ενημέρωση Γεραπετρίτη στους πολιτικούς αρχηγούς την Τρίτη
Παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να τοποθετηθούν υπηρεσιακοί υπουργοί, ο μόνος υπηρεσιακός υπουργός που ορίζεται είναι ο υπουργός Εσωτερικών και έτσι δύο μέρες μετά τη διάλυση της Βουλής θα πρέπει να τοποθετηθεί υπηρεσιακός υπουργός στη θέση του Μάκη Βορίδη, εάν και ο ΣΥΡΙΖΑ μελετά να ζητήσει να αλλάξει και ο αναπληρωτής του Στέλιος Πέτσας.
Μέχρι τώρα η ανακήρυξη υποψηφίων ήταν μια τυπική διαδικασία. Εξαιτίας του κόμματος Κασιδιάρη παίρνει άλλες διαστάσεις, καθώς έως τις 2 Μάϊου θα πρέπει να υποβάλει το κάθε κόμμα στην ηλεκτρονική πύλη καταχώρισης υποψηφίων τους υποψήφιους βουλευτές του, ενώ δύο ημέρες πριν κάθε πολιτικός σχηματισμός θα πρέπει να καταθέσει στον Αρειο Πάγο το όνομά του και το σήμα του.
Η 5η Μαΐου είναι η ημερομηνία-κλειδί, καθώς εκείνη την ημέρα το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου θα κληθεί να ανακηρύξει τους συνδυασμούς, με το ενδιαφέρον, όπως προαναφέραμε, να επικεντρώνεται στο τι θα αποφασίσει για το «Εθνικό Κόμμα-Ελληνες». Βάσει του πρόσφατου νόμου, το κόμμα Κασιδιάρη δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, αυτό βεβαίως θα το κρίνει Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου.
Από εκεί και πέρα, το βλέμμα όλων στρέφεται στο βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου, καθώς από το αποτέλεσμά τους θα κριθεί εάν θα πάμε σε διαδικασία διερευνητικών εντολών ή όχι. Σε περίπτωση που τα κόμματα δεν θα τα βρουν από τη στιγμή που δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, την επομένη θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών που μπορούν να κρατήσουν από 3 έως 9 ημέρες. Εάν δεν βρεθεί ούτε τότε λύση, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σε μια προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης.
Αν ούτε και αυτό καταστεί εφικτό, θα πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπηρεσιακό πρωθυπουργό, έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και, εν συνεχεία, ορίζεται και ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Τέλος, μετά την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυσή της. Νέο ραντεβού στις κάλπες στις 2 Ιουλίου.