Όπως είπε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ανοιχτός στο να πραγματοποιηθεί τηλεμαχία με τους συνυποψήφιους του και με συγκεκριμένες θεματικές.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Δεν είμαστε αντίπαλοι
Ως προς τη διαδικασία, «θεωρώ δεοντολογικά ότι το πιο έντιμο, το πιο σωστό είναι να είναι η ίδια διαδικασία που ήταν στην εκλογή του Αλέξη» παρατήρησε επί της διαδικασίας και πάρε παρέπεμψε για τις οποίες αλλαγές στο έκτακτο συνέδριο. Για τα αιτία της ήττας εκτίμησε πως πρέπει να γίνει διεξοδική προσυνεδριακή διαδικασία, ενώ όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση ευθυγράμμισης του με τις αποφάσεις του συνεδρίου στην περίπτωση που εκλεγεί, «αυτό σημαίνει πρώτος μεταξύ ίσων», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Η δουλειά του κράτους είναι ο συντονισμός
Για το μοντέλο του κράτους που προτείνει, έκανε λόγο για ένα αναπτυξιακό κράτος, κοντά στο «επιχειρηματικό κράτος» της Μαριάνα Ματσουκάτο, λέγοντας πως «η δουλειά του κράτους είναι ο συντονισμός», δηλαδή να δίνει οδηγίες, αλλά και κίνητρα, όπως για παράδειγμα στις συγχωνεύσεις των εταιριών.
Ερωτηθείς για το «πώς θα περάσει το μήνυμα» στην κοινωνία την προεκλογική περίοδο, «με την ποιότητα της συζήτησης και τις παρεμβάσεις που θα έχουμε» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος, προτείνοντας εσωκομματική συζήτηση για θεματικές, όπως η υγεία, η πράσινη μετάβαση, οι νέοι επιστήμονες, η τεχνητή νοημοσύνη, τον πολιτισμό, την εργασιακή επισφάλεια και τα γυναικεία θέματα.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αναγκαίες οι συμμαχίες
Στις επόμενες κινήσεις του ενέταξε σειρά από περιοδείες και θεματικές εκδηλώσεις, ενώ σχολίασε για τις συνεργασίες πως «οι σημαντικές αλλαγές που χρειάζονται σε μια σειρά από θεματικές δεν γίνονται χωρίς την αριστερά αλλά και η αριστερά μόνη της δεν μπορεί. Χρειάζεται να κάνεις συμμαχίες». Ερωτηθείς σχετικά με την πολιτική των συμμαχιών, έφερε το παράδειγμα του νομοσχεδίου για τη φύση, το οποίο υπερψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές, τους Πράσινους και τους Κεντρώους του Μακρόν.
Ως προς τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο κ. Τσακαλώτος παρατήρησε πως στην εξωτερική πολιτική «παρεμβάσεις υπέρ της ειρήνης και της ασφαλείας είναι καλοδεχούμενες». Δηλαδή τάχθηκε υπέρ της ικανοποίησης των εξοπλιστικών αναγκών και τάχθηκε υπέρ της «ισορροπίας των αμυντικών δαπανών και της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας».
Απόστολος Γκλέτσος: Τις ανεμογεννήτριες τις ξέρω καλά, με πίεσε ο χρόνος [βίντεο]
Στο πλαίσιο αυτό, «εκ των προτέρων δεν ξέρεις αν αυτή η πρωτοβουλία θα βγάλει σε καλό ή κακό» απάντησε για τον ελληνοτουρκικό διάλογο από την παρούσα κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας καλοδεχούμενη την ύπαρξη διαύλων με την άλλη πλευρά. Για την προεκλογική περίοδο χαρακτήρισε θολό το στίγμα του κόμματος, ενώ περιέγραψε την ασφάλεια ως παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών (παιδεία, υγεία κτλ) αλλά και παροχή πολιτιστικού προϊόντος.
Απαντώντας για το «μαξιλάρι» των 37δις είπε πως ήταν «συλλογική απόφαση» και «κατά κάποιο τρόπο κρίθηκε το 2019 που πήραμε 31.5%», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «είναι τεχνικά λάθος» να ισχυρίζονται κάποιοι ότι μπορούσε να μοιράσει στην πραγματική οικονομία τα 7 από τα 37 δις ευρώ. Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, «ή τα 7 θα ήταν δαπάνες ή θα έπαιρνες πιστοληπτική γραμμή από το Δ.Ν.Τ» εξήγησε ο Γιώργος Σταθάκης.
Αναφορικά με την υπερφορολόγηση, διευκρίνισε ότι «υπάρχουν μόνο τρεις έντιμες απαντήσεις», περιγράφοντας ότι «είτε δεν θα αυξάνανε τους φόρους και θα μειώνανε ακόμη περισσότερο συντάξεις και μισθούς». «Δεύτερη επιλογή είναι αυτό που κάναμε εμείς» σημείωσε και «τρίτη επιλογή ήταν κάποιοι άλλοι φόροι» δήλωσε, λέγοντας πως το Δ.Ν.Τ έλεγε να αυξηθεί το ΦΠΑ στην ενέργεια που ήταν στο 23%.
Με την παραδοχή ότι σήμερα «είναι ένας άλλος κόσμος», μπορείς να κάνεις παρεμβάσεις στο υπερταμείο να του αλλάξεις τη μορφή, δηλαδή σαν ένα ταμείο κρατικής περιουσίας για να παίξει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, όπως και πως υπάρχει περιθώριο να πάρεις πίσω από την ΑΑΔΕ κάποιες υπηρεσίες, όπως οι πληροφορίες και τα στελέχη.
Στο ερώτημα αν ένοιωσε ότι ήταν κοινωνικό αίτημα η κανονικότητα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως «όχι τόσο πολύ», αισθανόμενος όμως ότι «υπήρχε μια υποτίμηση ότι παίζει αυτό» για τα 40 δις στήριξη της πραγματικής οικονομίας από την κυβέρνηση.
«Με είχαν ζώσει τα φίδια στην μέση της πρώτης εκλογής γιατί υπήρχε ένα βουβό κλίμα» όπως είπε, ενώ πρόσθεσε πως «μετά από μια τέτοια ήττα δεν είναι ώρα να κάνεις εντυπωσιακές κινήσεις. Πρέπει να έχεις μια στρατηγική», με στόχο το που πρέπει να φτάσει το κόμμα το 2026. Έχεις ένα στρατηγικό σχέδιο που να έχεις ομάδες εργασίας που θα το παρακολουθούν, περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος, κάνοντας λόγο για ένα «επιτελικό κόμμα».
«Το επιτελικό κόμμα μπορεί να έχει δομές, θεσμούς» σημείωσε, παρατηρώντας πως αυτά πρέπει να ακούνε τα μέλη του. Για τις τάσεις σχολίασε πως «πρέπει να το σκεφτούμε πολύ σοβαρά», συμπληρώνοντας ότι «εγώ είμαι υπέρ των ιδεολογικών ρευμάτων. Άλλο ρεύματα και άλλο μηχανισμοί», προαναγγέλοντας την παρουσίαση της πρότασης του για το νέο κόμμα τις επόμενες μέρες.
Τέλος, χωρίς στοιχείο κριτικής προς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι έπρεπε να καλέσουν σε διάλογο τα υπόλοιπα προοδευτικά κόμματα με ορίζοντα ένα μήνα στην περυσινή ΔΕΘ και αν δεν ανταποκρινόταν, τότε θα έπρεπε να ζητήσουν αυτοδυναμία.
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία: Οι αναζωπυρώσεις και τα ενεργά μέτωπα