Τα παραπάνω μέτωπα προκάλεσαν ισχυρούς κλυδωνισμούς στο κυβερνών κόμμα με συνεπακόλουθες από ό,τι φαίνεται, πολιτικές συνέπειες.
Είναι η τέταρτη διαδοχική έρευνα της POLITIC που δείχνει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να συρρικνώνουν τα ποσοστά τους, σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που δείχνει να παγιώνεται στη δεύτερη θέση στη βουλή. Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα τα ευτράπελα που διημείφθησαν φαίνεται ότι ευνόησε το προφίλ του Στ. Κασσελάκη.
Από το κύμα της δυσαρέσκειας επωφελείται και το κόμμα του Βελόπουλου, η Ελληνική Λύση, η οποία ενισχύεται και είναι πλέον κοντά σε διψήφιο ποσοστό. Στην έρευνα αποτυπώνεται και η δυσαρέσκεια προς τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, περί sugar daddies καθώς το ΚΚΕ υποχωρεί κατά μισή μονάδα, ενώ η δημοφιλία του Γενικού Γραμματέα πέφτει κατά οχτώ μονάδες. Το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι σταθερά υψηλό.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- ΝΔ: 25,5% (από 29,1%)
- ΣΥΡΙΖΑ: 12,2% (από 11,9%)
- ΠΑΣΟΚ: 10,5% (από 11%)
- ΚΚΕ: 6,5% (από 7%)
- Ελληνική Λύση: 8% (από 7,5%)
- Νέα Αριστερά: 3,9% (από 4%)
- Πλεύση Ελευθερίας: 2% (από 2,5%)
- Σπαρτιάτες: 1,9% (από 2%)
- ΝΙΚΗ: 4,7% (από 4,1%)
Οι αναποφάσιστοι είναι στο 13,4% (από 13,9%).
Triple score Μητσοτάκη παρά τη ρωγμή στο προφίλ του
Το στοίχημα της επικοινωνιακής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να κλείσουν οι «ρωγμές» που άρχισαν να καταγράφονται στο προφίλ του πρωθυπουργού. Το “damage control” που έχουν να χειριστούν είναι όπως φαίνεται, μέχρι στιγμής σχετικά μικρό, καθώς η καταλληλότητα για πρωθυπουργός και η δημοφιλία του υποχωρούν κατά δύο μονάδες, ενώ παράλληλα διατηρεί σημαντική απόσταση ασφαλείας τόσο από τον Στ. Κασσελάκη όσο και από τον Ν. Ανδρουλάκη
Συγκεκριμένα, με ποσοστό 41% (από 43%) ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται πρώτος στην εκτίμηση των πολιτών για καταλληλότερος πρωθυπουργός, τη στιγμή που τον Στέφανο Κασσελάκη εμπιστεύεται το 14% (από το 13% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη το 7%. Αξιοσημείωτο είναι πως για πρώτη φορά, το ποσοστό που απάντησε πως δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για πρωθυπουργό, είναι πολύ κοντά (38%) με αυτό του Κ. Μητσοτάκη (41%).
Όσον αφορά τη δημοφιλία όλων των αρχηγών των κομμάτων, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να διατηρεί τα πρωτεία έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών.
Εντυπωσιακή είναι η «βουτιά» της δημοφιλίας του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα (24,4% από 32,9%) μετά τις πολλαπλές αντιδράσεις που προκάλεσε το σχόλιό του, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ, περί του σκανδιναβικού εκπαιδευτικού μοντέλου, λέγοντας πως «νέες κοπέλες, φοιτήτριες θα αναζητούν sugar daddies για να χορηγήσουν τις σπουδές τους».
Μονογυιού για την ομιλία στην Μύκονο: Δηλώνω κατηγορηματικά τη στήριξή μου στην κυβέρνηση
Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχουν αμφότεροι αύξηση στα ποσοστά δημοφιλίας τους.
Αναλυτικά τα ποσοστά δημοφιλίας:
Μητσοτάκης: 39,8% (από 41,2%)
Κουτσούμπας: 24,4% (από 32,9%)
Κασσελάκης: 22,8% (από 19,5%)
Βελόπουλος: 19,6% (από 18,8%)
Κωνσταντοπούλου: 17,1% (από 19,3%)
Ανδρουλάκης: 14,5% (από 18,7%)
Νατσιός: 11,9% (από 10,9%)
Στίγκας: 7% (από 5,2%)
Ευρωεκλογές Ι Προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία, «άλμα» για την Ελληνική Λύση
Στο 12,5% (από το 14,4% του προηγούμενου μήνα) κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 2 μονάδες (24,7%), το ΠΑΣΟΚ (10,5%) και το ΚΚΕ (6%) υποχωρούν κατά μία μονάδα, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που διατηρεί το ποσοστό του (12,2%) και την Ελληνική Λύση που κάνει άλμα από το 7,8% στο 10,2%.
Ενδεικτικό του ότι η ΝΔ δέχεται πλέον περισσότερη πίεση από τα δεξιά της είναι ότι χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στα δεξιά κόμματα μιλώντας για «κομματίδια που βλέπουν τις κάλπες ως μεγεθυντικό φακό για το ανάστημα τους».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δικαιούται συνολικά 21 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο. Στις εκλογές του 2019 η Νέα Δημοκρατία έλαβε ποσοστό 33,12% και οκτώ έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23,75% και έξι έδρες.
Ευρωεκλογές Ι «Όχι» celebrities, «Ναι» στην ιδεολογία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτελεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο 6 στους 10 ψηφοφόρους θα ψηφίσουν έχοντας ως βασικό κριτήριο το σύστημα ιδεών και πεποιθήσεών τους, δηλαδή την ιδεολογία τους. Στον αντίποδα, μόνο το 14% θα επιλέξει πρόσωπο και το 7% κόμμα. Μεταφράζοντας αυτό το δεδομένο, τα κόμματα δε θα έχουν παραπάνω τύχη στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών συμπεριλαμβάνοντας, ως είθισται, στα ευρωψηφοδέλτιά τους celebrities, δηλαδή ονόματα ανθρώπων από τον χώρο του θεάματος, καθώς αυτό που φαίνεται να μετράει περισσότερο για το ψηφοφόρο είναι οι απόψεις, οι ιδέες και οι αρχές και όχι τόσο τα πρόσωπα.
Παράλληλα, αξιοσημείωτο είναι ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους βλέπει τις ευρωεκλογές ως ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας προς το κόμμα του και τις πολιτικές επιλογές που υιοθετεί.
Μάλιστα, οι πιο «θυμωμένοι» με το κόμμα τους ψηφοφόροι είναι αυτοί που ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 53%, ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με 52%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τα υψηλότερα ποσοστά συσπείρωσης αφού μόνο το 38% των ψηφοφόρων του κόμματος θα στείλει μήνυμα διαμαρτυρίας.
Θέματα επικαιρότητας Ι «Σχετικά αποδεκτή» η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων
Από τα θέματα της επικαιρότητας, τη μεγαλύτερη αποδοχή (37%) λαμβάνει η απόφαση του υπουργείου υγείας για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων, μια πρωτοβουλία με στόχο την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών της λίστας χειρουργείου.
Όσον αφορά το μέτωπο της ακρίβειας, η μάχη είναι μπροστά καθώς μόλις τρεις στους δέκα λένε ότι είδαν μειώσεις στις τιμές ρεύματος, μόλις ένας στους δέκα είδε μειώσεις στις τιμές των σούπερ μάρκετ ενώ δύο στους δέκα αποκαλύπτει ότι φέτος το Πάσχα η οικονομική του κατάσταση θα είναι καλύτερη σε σύγκριση με πέρυσι.
Δείτε ολόκληρη την δημοσκόπηση
Πηγή: politic.gr