Την αρχή έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και θα ακολουθήσουν και οι άλλοι υπουργοί, που στην ατζέντα τους έχουν μεταρρυθμίσεις και «πακέτα στήριξης» όπως είναι η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης.
Η εντολή που δόθηκε είναι να βγουν και στα κανάλια για να «επικοινωνήσουν» τα μηνύματα της ΔΕΘ ώστε να γίνει κατανοητό στην κοινωνία, ότι όχι μόνο πήρε το μήνυμα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, αλλά ακούν τις αγωνίες της κοινωνίας που δοκιμάζεται κυρίως από την ακρίβεια.
Στη μάχη της ακρίβειας
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ότι επέλεξε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που υπάρχει στα ράφια -και πληγώνει την κυβέρνηση- κυρίως με ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών είτε με αυξήσεις είτε με μείωση των εισφορών. Και αυτό γιατί η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει σταδιακά να αποκλιμακώνεται και οι τιμές θα πάψουν να τραβούν την ανηφόρα.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, υπενθυμίζοντας τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και την ανακοίνωση της Eurostat, που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, «η οικονομία μας έχει πετύχει ένα βασικό στόχο: να τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη Ευρώπη». Ετσι, υποστήριξε ο κ. Σκέρτσος «θα μπορέσουμε να συγκλίνουμε με τα ευρωπαϊκά εισοδήματα».
Μητσοτάκης για woke ατζέντα: Δεν έχει θέση στην Ευρώπη - Πιστεύω στα δύο φύλα, αυτό υπαγορεύει η βιολογία
Αφού ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος, στελέχη της Ν.Δ. θα ξεκινήσουν ενημερωτικές περιοδείες και σε συγκεκριμένες περιοχές, ώστε το «σας ακούμε» να γίνει αισθητό και να περιοριστούν οι… μουρμούρες που υπάρχουν.
Για Ακροδεξιά
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επανάκτησης του εκλογικού σώματος που είχε ψηφίσει το 2023 τη Ν.Δ. αλλά δεν το έκανε στις ευρωεκλογές, απέφυγε να το «ταυτίσει» σύσσωμο με ακροδεξιές επιλογές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν θα είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα κατηγοριοποιήσει όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν επιλέξει τέτοιους σχηματισμούς ως ακροδεξιούς, ούτε όλα τα κόμματα κατ΄ ανάγκη ως ακροδεξιά. Διότι είναι τελείως διαφορετικό να διαφωνεί κάποιος με κάποιες αξιακές επιλογές της κυβέρνησης και τελείως διαφορετικό να αναπαράγει θεωρίες, απίθανες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες υπάρχουν μόνο στο φαντασιακό κάποιων, που ταυτόχρονα όμως δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό μιλάμε για ένα σχετικά ανομοιόμορφο κοινό, αλλά αυτό το οποίο θέλω να τονίσω είναι ότι η γενεσιουργός αιτία της ανόδου της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι πρωτίστως ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης».
Τέλος στη σεναριολογία
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι από την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε δύο βασικά ζητήματα, αυτό των πρόωρων εκλογών και αυτό του εάν θα ηγηθεί εκείνος της Ν.Δ. («δεν θα βγω στη σύνταξη») επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει πρόταση διακυβέρνησης, δείχνει ότι θα επιμείνει στο αφήγημα της σταθερότητας.
Από την ώρα μάλιστα που η αντιπολίτευση συνεχίζει να κλυδωνίζεται χωρίς να μπορεί να καταθέσει εναλλακτική πρόταση, η επιλογή αυτή, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι της δίνει την ευκαιρία να επανακτήσει τη σχέση της με τα στρώματα εκείνα της κοινωνίας που δεν θέλουν να ρισκάρουν ούτε την προοπτική της χώρας ούτε και την προσωπική τους πορεία, έστω και εάν οι αυξήσεις γίνονται με μέτρο και συμφωνούν μαζί του «για τις μικρές και τις μεγάλες επαναστάσεις του αυτονόητου».