Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι τα ελικόπτερα MH-60 Romeo δίνουν νέες δυνατότητες στο Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αποκτά «έναν στόλο υψηλών δυνατοτήτων» και ευχαρίστησε τον παριστάμενο πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο που έφερε εις πέρας τις συμφωνίες για την απόκτηση των ελικοπτέρων. «Η επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα», σημείωσε.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων επανέλαβε ότι «απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που θα δημιουργήσει σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις με καινοτομία, ανάπτυξη εγχώριων δυνατοτήτων, μονάδες με πληρότητες, άλλη μορφή θητείας, άλλη νοοτροπία».
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης υπογράμμισε ότι με την παραλαβή των ελικοπτέρων Romeo «υλοποιείται ένας στόχος στην εκ θεμελίων αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων».
Τα νέα ελικόπτερα, συνέχισε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βοηθούν κρίσιμα στο «να επιτυγχάνονται επιχειρησιακοί στόχοι» επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Επιτελούμε στο ακέραιο το καθήκον, αξιοποιώντας τα τεχνολογικά μέσα με το εξαιρετικό προσωπικό μας» κατέληξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας επισήμανε ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει ήδη τρία ελικόπτερα Romeo και προσέθεσε ότι «το 2025 αναμένονται ακόμη 4 ελικόπτερα».
Τόνισε δε, ότι τα Romeo, «οι κυνηγοί υποβρυχίων» όπως τα χαρακτήρισε, θα αυξήσουν «τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Στόλου» και θα διασφαλίσουν «τα εθνικά μας συμφέροντα».
Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, προβλήθηκε video με λεπτομέρειες κατασκευής του ελικοπτέρου Romeo καθώς και πλάνα από τη μεταφορά του στην Ελλάδα.
Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πέταξαν με ελικόπτερο MH-60 Romeo σε μία πτήση διάρκειας 20 λεπτών.
Καβγάδες στην Kεντροαριστερά: Φάμελλος εναντίον Πολάκη και ο Χαρίτσης απέναντι και στους δύο
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Δημοσθένης Γρηγοριάδης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος ε.α. και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος και Διονύσης Χατζηδάκης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός ε.α. Κωνσταντίνος Φλώρος, στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Sikorsky καθώς και πλήθος στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Πολεμικό Ναυτικό: Η Ελλάδα δυναμώνει – Παραλαβή 3 νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Romeo, το μήνυμα Μητσοτάκη
Δυναμώνει ο ελληνικός στόλος του Πολεμικού Ναυτικού καθώς η χώρα μας παρέλαβε 3 νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo.
Στην αεροπορική βάση Κοτρωνίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια το Πολεμικό Ναυτικό ενέταξε στο δυναμικό του τα τρία νέα ανθυποβρύχια ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk.
Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας πέταξαν με τα νέα ελικόπτερα. «Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή» έγραψε σε ανάρτησή του για την παραλαβή των ελικοπτέρων ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Παραλαμβάνουμε σήμερα, στην τελετή παρουσία του @PrimeministerGR Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, τα νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO. Η Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή! #elladadynati pic.twitter.com/JGWamvYaH5
— Nikos Dendias (@NikosDendias) March 20, 2024
Πολεμικό Ναυτικό: Το μήνυμα του Πρωθυπουργού
«Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μια εποχή σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
«Και παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμα: «Επιβάλλονται συνεπώς προσεγγίσεις όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς. Μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία».
Πολεμικό Ναυτικό: Τα βασικά χαρακτηριστικά
Συνολικά η Ελλάδα θα αποκτήσει επτά τέτοιου τύπου ελικόπτερα που αποτελούν καρπό του διακρατικού προγράμματος το οποίο συνυπογράψαμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τα MH-60R Seahawk αποτελούν το πιο φημισμένο μέσο ναυτικών επιχειρήσεων στον ανθυποβρυχιακό όσο και στον πόλεμο επιφανείας καθώς διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα εντοπισμού, κρούσης, αλλά και αντιμέτρων που προσφέρουν ξεχωριστές δυνατότητες στον τρισδιάστατο χώρο μάχης των ναυτικών συγκρούσεων της εποχής μας.
#ΠΝ75… Εποχή ΜΗ-60 Romeo στο Κοτρώνι του Μαραθώνα, στην «φωλιά» των AegeanHawk του @NavyGR . pic.twitter.com/Hp770NhH3g
— George E. Sideris (Γιώργος Ε. Σιδέρης) (@GESideris) March 20, 2024
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές εξίσου σημαντική είναι και η διαλειτουργικότητά των ελικοπτέρων αυτών με τις άλλες μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και τις φρεγάτες Belharra, που σε λίγο θα ενταχθούν στον στόλο, καθώς και η συμβατότητά τους με τον αεροναυτικό εξοπλισμό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ, στοιχείο που ενδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα περιφερειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικα 14 ελικόπτερα MH-60R. Tα τρία πρώτα Romeo αναμένεται να ενταχθούν στην 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Στόλου μαζί με τα γερασμένα AB-212.
Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμη τον Απρίλιο του 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.
Μετά την παραλαβή των τριών πρώτων ελικοπτέρων, τα υπόλοιπα τέσσερα θα αφιχθούν το 2025, ολοκληρώνοντας την αγορά του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού θα προστεθούν στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk, γνωστά και ως ως Aegean Hawks, που είχαν αγοραστεί απευθείας απο τη Sikorsky μεταξύ του 1994 και 2005, στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.
Ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk – Τα τεχνικά χαρακτηριστικά
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ | |
---|---|
Μήκος/Πλάτος/Ύψος | 15,26/1,75/3,79 μ |
Διάμετρος στροφείων | 16,36/3,35 |
Βάρος (κενό) | 6,895 τόνοι |
Βάρος (μέγιστο) | 10,659 τόνοι |
Επιχειρησιακή οροφή | 3,438 χιλιόμετρα |
Εμβέλεια | 592 χιλιόμετρα |
Ταχύτητα (μέγιστη/επιχειρησιακή) | 267 χαω / 168 χαω |
Αρχικός ρυθμός ανόδου | 8,38 μ/δ |
Κινητήρας | 2 General Electric T700-GE-401C turboshaft – 1,425kW |
Ειδήσεις σήμερα
F-16 Block 52: Ποιο είναι το μαχητικό που κατέπεσε – Τα χαρακτηριστικά του
Πρέβεζα: Η φάρσα για βόμβα δεν τους βγήκε σε καλό-Στο τμήμα 14χρονοι μαθητές