Τόνισε χαρακτηριστικά: Η προσπάθειά σας να παρουσιάσετε την ΝΔ ως κάτι άλλο αποδοκιμάστηκε από τις εκλογές. Είμαστε μία κεντροδεξιά προοδευτική δύναμη, η οποία θα υπερασπίζεται τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Φέραμε ένα νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ σε τι διαφωνείτε; Το ΠΑΣΟΚ δεν εκσυγχρονίζεται. Διαφωνείτε με τα πριμ παραγωγικότητας; Πρέπει ή δεν πρέπει να πληρώνουμε κάτι παραπάνω τους υπαλλήλους που κάνουν καλά τη δουλειά τους;
Μην απορείτε γιατί οι πολίτες σας γυρίζουν την πλάτη. Αυτό που έχω δει είναι πως επιμένετε σε αυτή τη γραμμή που με ανάγκασε στο παρελθόν να χαρακτηρίσω το ΠΑΣΟΚ ως πράσινο ΣΥΡΙΖΑ».
«Εχετε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξετε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συναίνεσης εκεί που το ίδιο το Σύνταγμα το απαιτεί. Εδώ και τρεις μήνες προσπαθεί ο πρόεδρος της Βουλής να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία για να επιλέξουμε καινούργιο Συνήγορο του Πολίτη, του οποίου η θητεία έχει λήξει εδώ και επτά μήνες. Εκτός αν πιστεύετε ότι είναι πρέπον θητείες να παρατείνονται επειδή δεν μπορούμε να βρούμε μια σχετική πλειοψηφία. Εχουμε προτείνει πρόσωπο που έχει όλα τα εχέγγυα και σίγουρα δεν προέρχεται από τον δικό μας πολιτικό χώρο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ασκήσατε κριτική για τα έργα στη θεσσαλία, να σας πως ότι η περιφέρεια επροσωπείτε», ανέφερε στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης ενώ συνεχίζοντας για το κόμμα των «Σπαρτιατών» είπε ότι θα φέρει σύντομα νομοθετική ρύθμιση που θα λύνει το θέμα της χρηματοδότησης. «Εσείς με το ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε τη διάταξη που αποσύρει τη διάταξη για την χρηματοδότηση κομμάτων», θύμισε στον κ. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός.
«Μας κατηγορείτε για αλαζονεία, αν υπάρχουν φαινόμενα αλαζονείας δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από εμένα. Αν μας εσείς μας ανοίξατε την πόρτα αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός σε τρία χρόνια».
«Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος»
Σχετικά με τις πυρκαγιές, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν έκρυψα ποτέ μου ότι η περσινή χρονιά ήταν πολύ κακή στο επίπεδο των καμένων στρεμμάτων. Δεν πανηγύρισα. Δεν μπορώ να είμαι ικανοποιημένος».
Χαρακτήρισε «απλοποιημένη» την προσέγγιση ότι «έφτασε η φωτιά λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας».
«Είχαμε βαθμό επικινδυνότητας 5. Αυτό σημαίνει ότι άπαξ και μια φωτιά ξεκινήσει και μεγαλώσει, δύσκολα σβήνεται», σημείωσε. «Αναρωτηθήκατε γιατί δεν θέλαμε να τη σβήσουμε; Δώσαμε εντολή στους Πυροσβέστες; Όχι! Υπάρχουν φωτιές που δύσκολα σβήνουν. Και στην Πορτογαλία θα θέλανε να τη σβήσουν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Υπάρχουν φαινόμενα που καθιστούν την κατάσταση πολύ δύσκολη. Αυτό έγινε στη φωτιά της Αττικής».
«Ο πολίτης έχει ευθύνη να προστατεύσει τη δική του περιουσία, όταν αυτό διευκολύνει την συλλογική προσπάθεια, όταν μια φωτιά φτάσει στον αστικό ιστό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δείτε ποια σπίτια καίγονται και ποια προστατεύονται. Αυτή η στοιχειώδης υποχρέωση του πολίτη, προστατεύει την περιουσία του αλλά και το σύνολο», συμπλήρωσε.
«Τα δάση θα ξαναγίνουν»
«Πρώτος εγώ θα αναγνωρίσω πως τα δάση της Αττικής θα πρέπει να τα προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού», σημείωσε , τονίζοντας ότι «τα δάση του λεκανοπεδίου προστατεύουν και διαμορφώνουν το μικροκλίμα πόλεων».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα δάση ξαναγίνονται με τους δικούς του ρυθμούς.
Κεφαλογιάννης για τον ελληνικό «Iron Dome»: Θα είναι έτοιμος εντός του 2026
Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε περισσότερα δάση από ό,τι είχαμε το 1960. Αυτό έγινε γιατί σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείφθηκαν αγροτικές εκτάσεις.
Η φύση θα βρει τον ρυθμό της, αρκεί να τη βοηθήσουμε εμείς και να την προστατεύσουμε από άλλες φωτιές, όσο τα δάση είναι μικρά. Τα πευκοδάση ξαναγίνονται υπό μία προϋπόθεση να μην ξανακαούν έως ότου το δέντρο φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία.
Θα ξαναγίνουν και τα δάση της Αττικής εφόσον τα προστατεύσουμε και κάνουμε τα κατάλληλα έργα. Στην Εύβοια τα κάναμε αυτά».
Εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης
Προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας αποτελεσματικά, όπως κάναμε στον Έβρο και όπως κάνουμε στα νησιά του Αιγαίου, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης. Ούτε προβάλλω τον πατριωτισμό μου στον πολιτικό μου λόγο».
«Πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων», είπε ο πρωθυπουργός, χρησιμοποιώντας την φράση του Σάμιουελ Τζόνσον.
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο κ. Χαρίτσης είπε ότι υπάρχει άλλη πολιτική για το μεταναστευτικό. «Είναι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ του 2015; Γιατί σε αυτή τη χώρα, με κυβέρνηση τη ΝΔ και πρωθυπουργό εμένα, δεν πρόκειται να γυρίσει ποτέ! Ούτε Μόριες, ούτε ασυνόδευτα παιδιά τα οποία κακοποιούνται σεξουαλικά, ούτε εικόνες εξευτελισμού που ντροπιάζουν την χώρα. Όχι! Αυτή δεν είναι η πολιτική μας! Και δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί!», είπε.
Τι έγινε στις πρωτολογίες
Oι πρωτολογίες σημαδεύτηκαν από τις αλλεπάλληλες διακοπές από την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και από την αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την ολομέλεια της Βουλής όταν ανέβηκε στο βήμα ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών και των φυσικών καταστροφών συνολικά λέγοντας πως «φέτος ήταν η δυσκολότερη περίοδος των τελευταίων 40 ετών». Κάνοντας έναν απολογισμό της φετινής προσπάθειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ενώ «πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμένα 1.754.000 στρέμματα, φέτος κάηκαν 440.000 στρέμματα, με μέσο όρο 20ετίας τα 500.000», προσθέτοντας ότι με το νέο δόγμα πρώτης προσβολής της πυρκαγιάς, «το 98% των συνολικά 9.101 πυρκαγιών αντιμετωπίστηκαν τα πρώτα λεπτά».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στο πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ ύψους 2,1 δισ. ευρώ, με το οποίο, όπως υπενθύμισε, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκτήσουν τα νέα Canadair το 2027, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόλο των οχημάτων της Πυροσβεστικής και ενισχύοντας την υπηρεσία με νέο ανθρώπινο δυναμικό. Απευθυνόμενος, δε, στον Νίκο Ανδρουλάκη, τόνισε ότι η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, αλλά μια πραγματικότητα που δεν έχει κόμμα και χρώμα και αποτελεί κίνδυνο που απειλεί τους πάντες.
«Ας δούμε λίγο τα πραγματικά δεδομένα, τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια τα στατιστικά που πρέπει να έχουμε υπόψη μας. Πρώτο δεδομένο αυτή η χρονιά ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών. Είχαμε συστηματικά υψηλότερες θερμοκρασίες του μέσου όρου, υπερβολικά μεγάλη ξηρασία, έντονους ανέμους μετά από περίοδο ανομβρίας και με ελάχιστο χιόνι στα βουνά», ανέφερε στις πρώτες του κουβέντες στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βρεθήκαμε σε βαθμό επικινδυνότητας 4 και 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές και είχαμε τον κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα για έξι μήνες.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σημείωσε ότι είχαμε 9.101 φωτιές φέτος σε σχέση 7163 πέρσι. Είπε επίσης ότι πέρσι κάηκαν 1.754.000 στρέμματα και φέτος 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 500.000 στρέμματα τα τελευταία χρόνια.
Το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι ότι δεν θα έχουμε καθόλου πυρκαγιές, σημείωσε. Τόνισε ότι σημασία έχει να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο. Πρόσθεσε πως είχαμε λιγότερα καμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις.
«Προφανώς το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Δείτε τι έγινε στην Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο. Δείτε στις ΗΠΑ. Είναι μια πραγματικότητα που συνοδεύει την κλιματική κρίση. Οι επιθέσεις θα είναι ολοένα και πιο συχνές. Η Μεσόγειος είναι περιοχή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται ολοένα και πιο συχνά», υπογράμμισε.
Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός διακόπηκε από την Ζωή Κωνσταντοπούλου και απευθυνόμενος προσωπικά σ εκείνη είπε «αναρωτιέστε γιατί σας συμπεριφέρομαι έτσι: έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει».
Και συνέχισε: «440.000 στρέμματα κάηκαν φέτος, είμασταν κάτω από μέσο όρο τελευταίας 20ετίας, μια χρονιά δυσκολότερη των τελευταίων 40 ετών. Δεν φαντάζομαι να υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι χωρίς πυρκαγιές. Δεν είμαι εδώ για να εξωραΐσω τα πράγματα αλλά η κλιματική κρίση είναι εδώ και η Μεσόγειος είναι στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης και θα δοκιμάζεται όλο και πιο συχνά.
Η δράση μας αναπτύσσεται σε 4+1 πυλώνες: Ως πρώτη ανέφερε την πρόληψη: «Μετά την καταστροφική φωτιά στο Μάτι έγινε μια έκθεση από την επιτροπή Γκολντάμερ που ζητούσε να δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και είναι σωστή αυτή η θέση. Αυτό κάναμε με το πρόγραμμα Antinero1,2 και 3. Αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός αρχαιολογικών χώρων, είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που δρομολογήθηκε ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα παρέμβασης στα δάση μας και βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι. Πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δήλωσαν ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους και είναι κοινός τόπος ότι η προσπάθεια που κάναμε είχε αποτελέσματα. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία συλλογική της χώρας και μιας αναγνώριση από την κοινωνία ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Μαζί με την συλλογική ευθύνη υπάρχει και η ατομική. Έχουμε επίσης αυστηροποιήσει τις ποινές για εμπρησμό. Θέλουμε επίσης να ωθήσουμε τους πολίτες να ασφαλίζουν τα σπίτια τους έναντι καταστροφών και γι αυτό δώσαμε το κίνητρο του ΕΝΦΙΑ».
Η πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του με «τα πραγματικά δεδομένα τι έγινε σε αυτή την περίοδο και ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία» λέγοντας ότι «η χρονιά αναμενόταν δύσκολη κλιματολογικά και ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 40 ετών σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Υπερβολικά μεγάλη ξηρασία έντονους ανέμους μεγάλες θερμοκρασίες που ήρθε μετά από ένα ήπιο χειμώνα με ελάχιστα χιόνια. Αυτές είναι οι συνθήκες που πιθανότατα θα καλούμαστε να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερη συχνότητα λόγω της κλιματικής κρίσης. Βρεθήκαμε σε επικινδυνότητα 4 – 5 νωρίτερα από άλλες χρονιές αλλά είχαμε και τον κρατικό μηχανισμό προετοιμασμένο».
«Ξεκινώ λέγοντας και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που κατέβαλαν και φέτος τιτάνια προσπάθεια» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και παρέθεσε τα υπόλοιπα στοιχεία: «9.101 φωτιές σε σχέση με 7.163 πέρυσι. Οι καμένες εκτάσεις – για να μην ακούσουμε ότι κάηκε όλη η Ελλάδα. Πέρσι ήταν μια πολύ κακή χρονιά με καμμένα 1,754 εκατ στρέμματα ενώ φέτος ήταν 440.000 στρέμματα με μέσο όρο 20ετιας τα 500.000. Άρα φέτος ήμασταν κάτω από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας τις καμένες εκτάσεις».
Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού προκάλεσε την διακοπή από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποιά ρώτησε «δεν κάηκε; (σ.σ. η Ελλάδα) με τον πρωθυπουργό να της απαντά «και μετά αναρωτιέστε γιατί η αντιμετώπιση από μέρους μου είναι ανάλογη της δική σας. Έχετε την αντιμετώπιση που σας αξίζει».
«Το ζήτημα λοιπόν είναι αν μπορούμε να είμαστε κάτω από τον μέσο όρο και οι απώλειες να είναι τέτοιες ώστε τα στρέμματα που καίγονται να μην είναι παραγωγικά και ώριμα δάση. Είχαμε λιγότερα καμμένα στρέμματα ανά πυρκαγιά και είχαμε πολύ λιγότερες καμένες δασικές εκτάσεις. Στην Αττική για παράδειγμα από τα 100.000 καμμένα στρέμματα μόνο τα 10.000 ήταν πραγματικό δάσος τα υπόλοιπα βραχώδεις θαμνώδεις εκτάσεις. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Οι πυλώνες της αντιπυρικής περιόδου
Κάνοντας λόγο για «4+1 πυλώνες», ο πρωθυπουργός ανέλυσε στη συνέχεια «τι κάναμε και τι αλλάξαμε φέτος για την αντιπυρική περίοδο και τι πρέπει να κάνουμε».
«Πρόληψη: Θυμάστε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι έγινε έκθεση από Γερμανό ειδικό που είχαμε στηρίξει και εμείς η οποία αναφερόταν στην ανάγκη να δώσουμε έμφαση στην πρόληψη που δεν συνέβαινε. Ήταν σωστή η παρατήρηση και αυτό κάναμε με μεγάλη συστηματικότητα αξιοποιώντας πόρους Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόγραμμα Αντινέρο Ι,ΙΙ,ΙΙΙ σχεδόν 400 εκατ ευρώ σε δράσεις πρόληψης (καθαρισμοί, αντιπυρικές ζώνες, δρόμοι κα) . Πρώτη φορά ένα τόσο συντονισμένο πρόγραμμα που είχε πραγματικό αποτύπωμα και βοήθησε στην αντιμετώπιση δύσκολων πυρκαγιών» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στη συνεργασία των πολτιών.
«Σε αυτή την μεγάλη πρωτοβουλία θέλουμε συμμάχους και τους πολίτες. Δεν αρκούν οι παρεμβάσεις του κράτους. Επαναλαμβάνω έγιναν για πρώτη φορά. Πρέπει και οι πολίτες να φροντίζουν την περιουσία τους. Η πλατφόρμα για καθαρισμό οικοπέδων που αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από την αντιπολίτευση είχε πάνω από 830.000 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν ότι καθάρισαν τα οικόπεδα τους. Είχαμε επίσης 9.000 καταγγελίες για καθαρισμούς σε περιαστικά δάση που δεν έγιναν».
«Αυτή η προσπάθεια είχε σημαντικά αποτελέσματα περιορισμού καύσιμης ύλης. Ήταν μεγάλη επιτυχία συλλογική και αναγνώριση από πλευρά της κοινωνίας ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος και ότι και οι πολίτες έχουν υποχρεώσεις να καθαρίζουν την περιουσία τους. Πρέπει ο καθένας να αναγνωρίζει και αναλαμβάνει ατομική ευθύνη» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας ειδική αναφορά αφενός στην αυστηροποίηση των ποινών εμπρησμού λέγοντας ότι «είχαμε και ορισμένα τραγικά περιστατικά ανθρώπων που υποτίθεται ήταν επιφορτισμένοι για προστασία και έβαζαν φωτιές» και αφέτερου στα κίνητρα για ασφάλιση περιουσιών «γι αυτό και προχωρήσαμε σε έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ασφαλίζουν περιουσίες τους έναντι φυσικών καταστροφών».
Η κατάσβεση
Όσον αφορα την κατάσβεση ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «αξιοποίηση της τεχνολογίας τεχνολογίας για επιτήρηση, άμεσο εντοπισμό και γρήγορη κατάσβεση. Στην Αττική είδαμε για πρώτη φορά drones που πετούσαν 24 ώρες το 24ωρο. Για πρώτη φορά τις επικίνδυνες ημέρες του καλοκαιριού είχαμε περιπολίες έμφορτες για να κάνουν προσβολές σε πρώτο χρόνο. Να τονίσω ότι με αυτό το τρόπο της γρήγορης παρέμβασης καταφέραμε να σβήσουμε την συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών άνω του 98%. Γι αυτές δεν άκουσε κανείς τίποτα ακριβώς γιατί η παρέμβαση έγινε σε πρώτο χρόνο».
Όπως είπε, δε, «προετοιμαζόμαστε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο για να καλύψουμε μεγαλύτερα τμήματα της χώρας με επιτήρηση μέσω drones».
Το 112 έχει σώσει ζωές
Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού και στο 112 για γρήγορες εκκενώσεις: «Θέλω να ελπίζω ότι μπορούμε σήμερα να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στις εκκενώσεις και ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Το θυμήθηκα αυτό βλέποντας σκηνές από τους δύο καταστροφικούς τυφώνες που έπληξαν τις νοτιοαντολικές πολιτείες ΗΠΑ. Υπήρχαν στελέχη της εκεί Πολιτικής προστασίας και τοπικής αυτοδιοίκησης που με σκληρό και κυνικό τρόπο έλεγαν σε όσους δεν φύγουν ότι μάλλον θα πεθάνουν. Αυτό που γίνεται με κυνικό τρόπο σε άλλες χώρες για εμάς είναι κατάκτηση και το 112 έχει σώσει πολλές ζωές και παρακαλώ στην κριτική που θα κάνετε να σταματήσετε να λέτε ότι το 112 είναι άλλοθι. Είναι άδικο και λάθος μήνυμα προς τους πολίτες».
Ο συντονισμός
Ως τρίτο πυλώνα πολιτικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε τον καλύτερο συντονισμό «ξεκινώντας με έγκυρες μετεωρολογικές προβλέψεις. Επιτήρηση από αέρα και έδαφος και καλύτερο συντονισμό μεταξύ Πυροσβεστικής τοπικής αυτοδιοίκησης εθελοντών. Στέκομαι στην μεγάλη μεταρρύθμιση της μεταφοράς αρμοδιοτήτων της επίβλεψης Δασών από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Περιβάλλοντος για οριζόντιο έλεγχο και συντονισμένη δασική πολιτική. To γεγονός ότι βρίσκονται σε κοινή αίθουσα συντονισμούμ, πυροσβέστες και δασικοί υπάλληλοι, έχει βοηθήσει»
Ο πρωθυπουργός έκανε, επίσης, λόγο για «σημαντική πρόοδο για την αποκατάσταση. Για την τελευταία πυρκαγιά της Αττικής έχει ήδη καταβληθεί 1 εκατ ευρώ και θα ακολουθήσουν επόμενες εκταμιεύσεις και έκτακτες ενισχύσεις. Η αποκατάσταση δεν είναι μόνο οικονομική προς πληγέντες είναι και περιβαλλοντική. Για την πυρκαγιά Αττική έχουν εγκριθεί 18 παρεμβάσεις για αντιδιαβρωτικα έργα και βρέθηκαν δύο ανάδοχοι για αναδασώσεις».
Δοθείσης της αφορμής υπενθύμισε και «τις παρεμβάσεις που έγιναν από αυτή την κυβέρνηση για αποκατάσταση των ζημιών από τη φωτιά στην Εύβοια. Προχώρησαν οι αναδασώσεις εκεί που απαιτούνται. Οι ειδικοί μας αναδεικνύουν που πρέπει να γίνουν καθώς στο μεγαλύτερο μέρος γίνεται με φυσικό τρόπο. Όλα τα έργα και τα αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά έχουν γίνει στην Εύβοια».
Το πρόγραμμα Αιγίς και οι εθελοντές
Ο πρωθυπουργός συνέχισε αναφερόμενος «στον πιο κρίσιμο πυλώνα του νέου δόγματος που είναι η σημαντική επένδυση στις δομές και τους ανθρώπινους πόρους. Το Πρόγραμμα ΑΓΙΣ που είναι οργανωμένο αυτοτελές πρόγραμμα ενίσχυσης δομών Πολιτικής Προστασίας ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη δημοπρατηθεί 1,7 δισ. ευρώ έργα και πρόκειται για βαριά προγράμματα που γίνονται με διεθνείς διαγωνισμούς και είναι από την φύση τους χρονοβόρα. Τα έργα αυτά προχωρούν με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που ελπίζουμε τοπ 2027 – εξαρτάται από τον κατασκευαστή – να εντάξει στον στόλο της τα πρώτα από τα 7 καναντέρ. Προσωπικά πήγα στον Καναδά και υπέγραψα την σχετική συμφωνία και υπήρξα επισπεύδων στην ΕΕ για να γίνει μια κρίσιμη ομάδα χωρών που θα κάνουν μαζική παραγγελία και να πείσουμε την καναδική εταιρεία να βάλει τα αεροσκάφη και πάλι σε γραμμή παραγωγής. Κάποια από αυτά τα αεροσκάφη θα ενταχθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό».
Πρόσθεσε, δε, ότι «στο πρόγραμμα ΑΓΙΣ θα ενταχθούν και 13 νέα ελικόπτερα μεσαίου μεγέθους που θα μπορούν αν κάνουν ρίψεις νερού αλλά θα μεταφέρει και προσωπικό. Λογική αγορά γιατί το κόστος μίσθωσης των ελικοπτέρων που βλέπουμε να πετούν είναι πολύ μεγάλο. Θα αποκτήσουμε νέα αμφίβια αεροσκάφη και θα έχουμε εναέρια μεταφερόμενα κέντρα επιχειρήσεων και υπερσύγχρονα drones που θα μπορούν να πετούν υπό αντίξοες συνθήκες. Το ΑΓΙΣ αφορά και άλλους τομείς. Θα χρειαστούμε νέους σύγχρονους μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ. Να ξέρουμε με ακρίβεια όχι μόνο πότε αλλά και που ακριβώς θα βρέξει».
«Να προσθέσουμε στις επενδύσεις και 1.200 πυροσβεστικά οχήματα, νέα οχήματα ΕΛΑΣ, λιμενικού αλλά και ασθενοφόρα. Απαραίτητη αναβάθμιση καθώς πολλά αυτοκίνητα συμπληρώνουν 15 χρόνια υπηρεσίας» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης πριν να αναφερθεί στην «ενίσχυση σε έμψυχο προσωπικό. Θα ενταχθούν άλλοι 300 δασοκομάντος και θα ήθελα να συγχαρώ αυτά τα στελέχη που μπαίνουν μέσα σε δάσος και επεμβαίνουν σε δύσκολες συνθήκες. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς και να κλείσω την πρωτολογία μου τους εθελοντές μας. Έχουμε 9.000 εθελοντές, 5.000 στην Πολιτική Προστασία και 4000 στην Πυροσβεστική. Εθελοντές πιστοποιημένοι και καταρτισμένοι. Η κοινωνία των πολιτών έχει σημαντικό ρόλο να παίξει στις δράσεις πολιτικής προστασίας και θέλω να ελπίζω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός ώστε να έχουμε περισσότερες πρόσθετες δυνάμεις όταν τις χρειαζόμαστε».
«Το να έχουμε πρόσβαση σε ανθρώπινο δυναμικό να μας βοηθά εθελοντικά τους κρίσιμους μήνες είναι πολύ σημαντικό. Στην Αυστρία σχεδόν το 70-80% δραστηριοτήτων της Πυροσβεστικής είναι σε εθελοντικό επίπεδο. Δεν είμαστε εμείς σε αυτή την λογική αλλά θέλουμε τους εθελοντές ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Το μήνυμα στον Ανδρουλάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ
Κλείνοντας την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «δεν είμαι εδώ να πανηγυρίσω ούτε όμως να μηδενίσω. Προσπαθώ να κάνω αντικειμενικό απολογισμό. Ελπίζω οι πολιτικοί αρχηγοί να μιλήσουν με πραγματικά δεδομένα και όχι με αντιπολιτευτικές κορώνες. Αν έχουν προτάσεις είμαι εδώ για να τις ακούσω. Να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, να σχολιάσω κάτι που είδα στην ερώτηση του: δεν είναι άλλοθι η κλιματική κρίση. Είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι ενωμένοι και μακάρι να καταλήξουμε σε κοινό τόπο και να ενισχύσουμε την προσπάθεια. Πριν προχωρήσει ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση σε μηδενιστική κριτική να θυμίσω ότι η Πολιτική Προστασία που πάρελαβε αυτή η κυβέρνηση το 2019 ήταν ένα μέρος κτιρίου πρακτικά ετοιμόρροπο που θα ήταν το πρώτο που θα κατέρρεε σε έναν σεισμό. Το κέντρο συντονισμού επι δικών σας ημερών το είχαμε δεί. Βλέπουμε σήμερα την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει. Δεν θα επιτρέψω την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει να μηδενιστεί από μια δήθεν πραγματικότητα που υπάρχει μόνο στην δική σας νοσηρή φαντασία».
Η αποχώρηση στην ομιλία Παππά
Από τις στιγμές που ξεχώρισαν στην σημερινή συζήτηση ήταν η αποχώρηση του κ. Μητσοτάκη από τη θέση του τη στιγμή που ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις ολοκλήρωσε την πρωτολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πολιτική προστασία και την αντιπυρική περίοδο, ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε με κατεύθυνση το γραφείο του στη Βουλή.
Δείτε φωτογραφία, τη στιγμή της αποχώρησης:
Ειδήσεις σήμερα
Χριστούγεννα 2024: Πότε και πού ανάβει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στη χώρα
Σταύρος Θεοδωράκης: H σπάνια κοινή εμφάνιση με την κόρη του – Την καμάρωσε στο θέατρο [εικόνες]