Στο πλαίσιο αυτό, και απαντώντας, μεταξύ άλλων, στην κριτική που δέχεται από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα καταθέσει το πόθεν έσχες του, όπως είχε πει ότι θα κάνει, πριν τις ευρωεκλογές.
Μίλησε για τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις στην στέγαση προαναγγέλλοντας ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» που θα αφορά και τις ηλικίες μέχρι 50 ενώ θα υπάρξουν και περιορισμοί στα Αirbnb.
Κάλεσε ξανά τον Στέφανο Κασσελάκη να καταθέσει το πόθεν έσχες του ενώ έστειλε αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο α αναγνωρίσει δημόσια και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, ότι σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Δείτε την διακαναλική συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς και αν θα μπορούσε η ΝΔ να συνεργαστεί με ένα κόμμα από τα δεξιά της απάντησε: «Οι λόγοι που συντηρούν την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη εκλείπουν στη χώρα μας, Το μεταναστευτικό το έχει ελέγξει η χώρα μας. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε με όσους εργαλειοποιούν την θρησκεία και εκφράζουν τον ψευτοπατριωτισμό» είπε ακόμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτα συνεπείς με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Για την ανεργία είπε: «Η ανεργία έχει πέσει από το 17% στο 10% και οι μισθοί αυξάνονται. Στόχος να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% το 2025, θα το πετύχουμε νωρίτερα».
Ως προς πρώτο χρόνο της δεύτερης κυβερνητικής θητείας, αναφορικά με τον απολογισμό του για τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις, αναφέρθηκε στο νέο δικαστικό χάρτη, στις αυξήσεις, στις παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική, στην απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης: «Όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και έχει τρία χρόνια μπροστά της. Θα κριθούμε στις εκλογές του 2027. Μια από τις κεντρικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις ήταν η αύξηση των μισθών. Είμαστε στο δρόμο για να φτάσουμε στα 950 ευρώ στον κατώτατο μισθό και ο μέσος μισθός πιστεύω θα ξεπεράσει τα 1500 ευρώ. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας κυβέρνησης που υλοποιεί με συνέπεια την πολιτικής της. Όταν κρίνω ότι χρειάζονται αλλαγές προχωρώ σε αυτές. Δείτε στο υπουργείο Προστασίας του πολίτη που έχουμε περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία τα ζητήματα της οπαδικής βίας», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση για το τι σημαίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη που έχει αναφέρει ο ίδιος προεκλογικά, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το 2009 όταν ήρθε η κρίση η Ελλάδα ήταν κοντά στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους (…) Επιχειρούμε μια ευρωπαϊκή σύγκλιση με πολλούς τρόπους. Η διαδρομή δεν έχει διανυθεί σε όλο της το μήκος (…) Στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις τα επόμενα πέντε χρόνια (…) Η Ελλάδα θέλει μια ισχυρή εκπροσώπηση σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στη μάχη κατά της ακρίβειας και στην επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές εταιρείες, λέγοντας ότι σε αυτό το θέμα δεν εμφανίστηκαν όλα τα κόμματα με τη «φανέλα της Εθνικής Ελλάδας», αλλά άσκησαν κριτική για μικροκομματικούς σκοπούς.
Απαντώντας, δε, συγκεκριμένα στον Στέφανο Κασσελάκη, που ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και θέτει ερωτήματα, είπε ότι ο ίδιος θα τον ρωτούσε γιατί ακόμα δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του. «Η προσωπική του ζωή δεν μας ενδιαφέρει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, «το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του, ενδιαφέρει τους πολίτες». «Μένω σε αυτό που είπε ότι θα το καταθέσει πριν τις ευρωεκλογές. Επίσης, από τον κ. Κασσελάκη δεν έχω ακούσει κουβέντα για την Ευρώπη. Τοποθετεί το κόμμα του στην Αριστερά της Ευρώπης, γι’ αυτό και δεν μιλάει πολύ για τις ευρωεκλογές» σχολίασε ακόμη.
Ερωτώμενος για το θέμα της ακρίβειας ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ και εξήγησε ότι δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός, και ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Κάλεσε δε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης που προτείνουν κάτι τέτοιο να προτείνουν πως θα καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, και τι φόρους προτείνουν γιαυτό: «Δεν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει η χώρα σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που δεν μειώνεται ο ΦΠΑ» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Αναφερόμενος στο τι αναμένει από την Ευρώπη για το θέμα της ακρίβειας, είπε ότι επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν την έθεσε προ των ευθυνών της ενόψει της επόμενης θητείας της: «Η κυβέρνηση τα βάζει με πολεθνικές και δεν απολαμβάνει την στήριξη τη αριστεράς. Πιστεύω ότι δεν φοράνε όλοι τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας, αλλά επιλέγουν να κάνουν πολιτική κοιτώντας μόνο το εσωτερικ»είπε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην αντιπολίτευση. Εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι τελικά η Ευρώπη θα επιβάλει περιορισμούς στις πολυεθνικές ώστε να πληρώνουμε τα προϊόντα το ίδιο όπως αρμόζει σε μια ενιαία αγορά.
Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση συγκαλύπτει τυχόν κυβερνητικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απήντησε ότι «οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι άδικες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει προς τη Δικαιοσύνη όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της. Σας φαίνεται αυτό για συγκάλυψη; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όποιος δεν έχει να βγει να το πει, θεωρώ ότι θα κάνει λάθος. Η κυβέρνηση είναι πάντοτε διαθέσιμη να συζητήσει θεσμικά στη Βουλή τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών, αλλά προς ώρας δεν έχουμε δει να κατατίθεται τέτοιο αίτημα».
Ερωτηθείς για τις προκλήσεις από τα γειτονικά Σκόπια, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, έναντι όλων. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την ηγεσία των γειτόνων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν αλλά ο λαϊκισμός δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Για εμάς η συμφωνία έχει πολλά αρνητικά αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν η μία ονομασία έναντι όλων. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό. Και δεν είμαστε σε αυτό μόνοι μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το ίδιο πράγμα λένε. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα στη στηρίξει»».
Σε ερώτημα για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μήνυμα που αυτό θα φέρει, ανέφερε: «Θέλουμε ισχυρή εντολή για να επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχουμε εκλεγεί. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει μάθει από τα λάθη της. Οι ευρωεκλογές έχουν και μια σημαντική εθνική διάσταση. Θέλω το βράδυ των ευρωκλογών να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ότι η ΝΔ είναι η ισχυρή κυβερνητική δύναμη», τόνισε.
Σχετικά με το ποιο θα είναι το ποσοστό της επιτυχίας και πιο αυτό της αποτυχίας για την ΝΔ στις ευρωεκλογές, απάντησε: «Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές. 2019 πήραμε 33% και έναν μήνα μετά πήραμε 40%. Εκ των πραγμάτων είναι μία εκλογική αναμέτρηση με πιο χαλαρή ψήφο όπου συνήθως τα ισχυρά κόμματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά όσο στις εθνικές εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος που έχουμε θέσει τον οποίο πιστεύω ότι μπορούμε να τον προσεγγίσουμε. Γι’ αυτό και θα αγωνιστούμε την τελευταία εβδομάδα για να αυξήσουμε τη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα το βράδυ των εκλογών όλοι θα κάνουμε ταμείο και θα ακούσουμε το μήνυμα που μας έστειλαν οι πολίτες. Αυτός αποφασίζει για τα διλήμματα των ευρωεκλογών έτσι όπως έχουν τεθεί από όλα τα κόμματα», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς για την ασφάλεια των πολιτών και ειδικά για τις δολοφονίες γυναικών, ο πρωθυπουργός ανέφερε: « Η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και τραυματική υπενθύμιση ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι. Αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση ώστε η γυναίκα να μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος.
Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας μέσα από τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιληφθεί η αστυνομία ότι αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς της. Γραμμές υποστήριξης, το 15900 όλο το 24ωρο διαθέσιμο για γυναίκες που αισθάνονται ότι πρέπει κάπου να μιλήσουν. Το panic button και θέλω να ενθαρρύνω γυναίκες που είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον να σπεύσουν σε αστυνομικό τμήμα να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ώστε αν κινδυνεύσουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα και να δώσουμε τη δυνατότητα και ασφάλεια στις γυναίκες που είναι θύματα να μιλήσουν και να κάνουν κάτι για τις ίδιες, για τα παιδιά τους.
Το κράτος θα είναι αρωγός και θα προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι και να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Δεν θέλω όμως να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει. Εξ ΄ού και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευθεί. Οι γυναίκες δεν μιλούσαν, τώρα μιλάνε και έχουν το θάρρος να πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία. Από τη μία είναι άκρως ανησυχητικοί οι αριθμοί. Στις γειτονιές αυτά ήταν γνωστά. Τώρα οι γυναίκες μιλάνε. Θα ζητήσω και την υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές».
Το παρών έδωσαν στην αίθουσα η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Λευτέρης Αυγενάκης, αλλά και η Σέβη Βολουδάκη. Όλα τα βλέμματα της κυβέρνησης είναι στραμμένα στη Μεγαλόνησο, όπου ο πρόεδρος της ΝΔ περιοδεύει τις τελευταίες ημέρες, έχοντας πραγματοποιήσει χθες ομιλίες σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο. Σημειώνεται πως στις 18:30 ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε πολίτες στην πόλη των Χανίων.
Ειδήσεις σήμερα
«Κατακεραυνώνει» ο Φίλης: «Ο Μπελογιάννης είχε και “πόθεν” και “έσχες”, κύριε Κασσελάκη»
ΣΥΡΙΖΑ: «Λεφτόδεντρα» Κασσελάκη τύπου… 2015
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Και να μου προταθεί η Κομισιόν, θα αρνηθώ»
Ευρωεκλογές: Η «μάχη» των 7 ημερών του Μητσοτάκη – Τα 6 συμπεράσματα και ο ανασχηματισμός