Η ανάλυση θα γίνει από πλευράς εξωλεκτικής επικοινωνίας ή γλώσσα σώματος που αντανακλά το «εδώ και τώρα» του υποσυνείδητης διάθεσης ενός ανθρώπου, και κατά πόσο συμφωνεί ή όχι με τη λεκτική – συνειδητή του επικοινωνία και μηνύματα που επικοινωνεί την ώρα που μιλά και εκφράζεται, καθώς και κάποιες αναφορές στα μορφοψυχολογικά – φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά τους τα οποία υποδηλώνουν βαθύτερες τάσεις και προδιαθέσεις της προσωπικότητας τους.
Οι 6 πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, και ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, επιχείρησαν, έστω και μέσω των «παράλληλων μονόλογων» να αναδείξουν τα πλεονεκτήματά τους και τα αδύναμα σημεία των αντιπάλων τους.
Απέναντί τους κάθισαν, με αλφαβητική σειρά, οι δημοσιογράφοι των 6 τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Κουβαράς.
Σύμφωνα με τον ειδικό κ. Γεωργουλακη και οι έξι πολιτικοί αρχηγοί δεν έδειξαν κάτι το οποίο δεν ήταν αναμενόμενο, «Οι αρχηγοί των μεγάλων κομμάτων γενικότερα ήταν πιο αμυντικοί, ενώ οι εκπρόσωποι των μικρότερων κόμματων ήταν πιο ανοικτοί επικοινωνιακά καθώς είχαν λιγότερα διακυβεύματα – λιγότερα να χάσουν και περισσότερο έπρεπε να φανούν για να κερδίσουν και να σταθούν»
«Ο κ. Μητσοτάκης, ήταν γενικά σχετικά χαμηλών τόνων και στη κινησεολογία όπως και και στις εκφράσεις του αλλά όταν ήθελε τόνιζε και γίνονταν πιο δυναμικός. Από μορφοψυχολογίας και της φυσιογνωμικής το πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη είναι πιο επίμηκες, ισορροπημένο σε πλάτος, με ανεπτυγμένες την ανώτερη εγκεφαλική και συναισθηματική ζώνη» ανέφερε ο φυσιογνωμιστής.
Συμπληρώνοντας: «Τα επιμέρους χαρακτηριστικά, μάτια μύτη και στόμα [του πρωθυπουργού] είναι πιο εκλεπτυσμένα και εσωτερικευμένα. Υπάρχει διαπραγματευτική ικανότητα, υπάρχει δυναμισμός, αλλά και εσωτερικευμένα συναισθήματα.»
«Ο κ. Τσίπρας είναι γενικά περισσότερο εξωστρεφής, με «ανοιχτή» κινησεολογία και μικροεκφράσεις του σώματος, υποδηλώνοντας μια φυσική επικοινωνιακή ικανότητα. Δεν τον είδαμε αυτή τη φορά τόσο δυναμικό αλλά με διάθεση να χτίσει γέφυρες.
Οσον αφορά στην παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο debate, ο κ. Γεωργουλάκης εστιάζει στα ήπια – άτονα -χαρακτηριστικά του προσώπου του με τις εκφράσεις του να υποδηλώνουν άτομο χαμηλών τόνων. «Οι εκφράσεις του ήταν πιο λιτές , Δεν έκανε τόσο έντονες χειρονομίες, από την άλλη δε δίστασε να «επιτεθεί» στο Κύριο Σροίτερ σε ερώτηση του».
Ο κ. Κουτσουμπας όπως και ο κ Ανδρουλάκης είχαν λιτή σταθερή έκφραση δίχως εξάρσεις. Αυτό δίνει ενίοτε κάποια υποσυνείδητα μηνύματα εμπιστοσύνης, απλότητας, σταθερότητας. Η μορφολογία του προσώπου του Κουτσουμπα έχει πλατιά χαρακτηριστικά με εσωτερικευμένους δέκτες και ανάπτυξη στο κάτω μέρος του προσώπου το ενεργειακό ενστικτώδες αντανακλώντας ιδιοσυγκρασία περισσότερο της δράσης, της πράξης.
Τα χαρακτηριστικά των Ανδρουλάκη και Κουτσούμπα γενικά έχουν μειωμένη τονικότητα σε σχέση με αυτά των Τσίπρα, Βαρουφάκη, και αυτό το βλέπουμε και στο τρόπο επικοινωνίας τους με μια μια πιο ήπια έκφραση των πρώτων σε σχέση με πιο έντονές εκφράσεις, χειρονομίες και δυναμικό εύρος των δεύτερων.
Αναφορικά με τον Κυριάκο Βελόπουλο, η επικοινωνιακή του στρατηγική μάλλον επικεντρώνεται σε έκφραση πιο επιθετική ενίοτε με ένταση και πάθος αλλά και « στοιχείων» ώστε να προκύψει η διαφορετικότητα και ρήξη από το υπόλοιπο κατεστημένο.
Για τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, «Από πλευρά μορφο-ψυχολογίας αποτυπώνεται η ανάγκη και η ικανότητα να επιδείξει κύρος και να επηρεάζει με ρόλο καθοδηγητή όπως διαφαίνεται από το σχηματισμό της «στεγνής» οφθαλμικής κόγχης και από τα ζυγωματικά του που προεξέχουν, ψηλά έντονα και αρκετά σκαμμένα. Γενικά ήταν άνετος στις απαντήσεις που έδινε και στην επικοινωνία και λόγο προσωπικότητας αλλά και επαγγέλματος.»
Ο κ. Γεωργουλάκης θεωρεί ότι οι υποψήφιοι ήταν προετοιμασμένοι για το debate, με κάποιους εξ αυτών να έχουν αρκετή πείρα.
Ευρύτερα, ο Ελληνοαμερικανός φυσιογνωμιστής παρατηρεί ότι. «Ο καθένας έχει μία ιδιαίτερη προσωπικότητα. Όταν επικοινωνεί δημόσια υπάρχουν πολίτες, που υποσυνείδητα θα ταυτιστούν με συγκεκριμένες προσωπικότητες των υποψηφίων ασχέτως πολιτικής πεποίθησης και ιστορικού. Μόνο και μόνο από πλευράς υποσυνείδητης επικοινωνίας, είτε γιατί ταιριάζει με ένα πρότυπο του ατόμου, είτε γιατί μοιάζει με το άτομο, και αντίστροφα, μπορεί να απωθεί κάποιον άλλο λόγω διαφορετικότητας.
Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 85% των επιρροών έχουν επίδραση μόνο σε υποσυνείδητο επίπεδο και μόλις ένα 15% αντιλαμβάνεται το συνειδητό μας.
Σε διενέξεις πολιτικών μπορεί να μη γνωρίζουμε τα γεγονότα αλλά υποσυνείδητα, παίρνουμε το μέρος εκείνου που θέλουμε να κερδίσει.
Οι μικρο-εκφρασεις και η Γλώσσα σώματος μας επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όσο θα περιμέναμε. Υποσυνείδητα παίρνουμε το μέρος του ανθρώπου που βρίσκουμε πιο συμπαθή Με αυτόν η αυτήν που αισθανόμαστε είτε ότι ταυτιζόμαστε περισσότερο ή συνδεόμαστε Και μας είναι πιο ευχάριστος
Μπορεί να έχει άδικο αλλά εμείς επιθυμούμε να έχει δίκιο…»
Evan Fotis Γεωργουλάκης
Πληροφορίες:
https://trueface.eu/en/home.php
https://www.linkedin.com/in/evanfotis/?originalSubdomain=gr
Ειδήσεις σήμερα
Εκλογές 2023- Debate: Κόντρες, σπόντες και δεσμεύσεις στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών
«Ο Ερντογάν πάσχει από επιληψία» αποκάλυψε πρώην συνεργάτης του