Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο αναφορές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, εκφράζει τις ανησυχίες, τους φόβους, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τις δομικές αλλαγές και το όραμά του για την Ελληνική Αστυνομία του 2050.
» Μεταναστευτικές ροές
Στην ερώτησή μας για την πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών με τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Προστασίας εκφράζει την ανησυχία του: «Η αστάθεια και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, με τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμού να είναι από τους σημαντικότερους. Η Ελλάδα είναι κράτος πρώτης γραμμής, με σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων. Οχι μόνο προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορα, αλλά υλοποιούμε πλήρως και τις προβλέψεις των ευρωπαϊκών συνθηκών και κανονισμών και αυτό περιμένουμε από τους εταίρους μας. Η επέκταση του φράχτη θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του χρόνου και τότε το έργο θα έχει συνολική έκταση 72 χιλιόμετρα. Η επόμενη φάση θα περιλαμβάνει τον σχεδιασμό της περαιτέρω επέκτασης που θα οδηγήσει στο να έχει ο φράχτης μήκος 140 χιλιόμετρα».
» Τρομοκρατικές ενέργειες
Στην πιθανότητα η εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή να προκαλέσει τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσοχοΐδης απαντά: «Από τον Οκτώβριο του 2023 μπήκαμε σε έναν νέο κύκλο βίας και ανασφάλειας. Φυσικά, αν έχουμε μια απευθείας σύγκρουση Ιράν-Ισραήλ, τα δεδομένα θα αλλάξουν ριζικά. Οι επιπτώσεις από την αστάθεια, πέραν των τομέων της οικονομίας και της ενέργειας, εντοπίζονται, κυρίως, στις εξαναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών, στην ένταση της ριζοσπαστικοποίησης και στο ενδεχόμενο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτό που απασχολεί όλες τις χώρες του κόσμου είναι η απειλή των μοναχικών δρώντων. Οι συλλήψεις που έχει κάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ανθρώπων που σχετίζονται με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις, δείχνουν την προσαρμογή σε δράσεις αποτροπής και καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας. Δεν πρέπει και δεν επαναπαυόμαστε ποτέ, με συνεχείς εκπαιδεύσεις, διεθνή συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών και συμμετοχή στις ομάδες και στα δίκτυα της Ε.Ε.».
Οσον αφορά την πιθανότητα αναβίωσης της εγχώριας τρομοκρατίας μετά την εξουδετέρωση βόμβας έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ το 2023 και τη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας το 2024, ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει: «Η χώρα μας αντιμετώπισε για χρόνια σημαντικό πρόβλημα με την εγχώρια τρομοκρατία. Πάντα ο στόχος είναι οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις πρόσφατες συλλήψεις που έκανε η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας. Η Αστυνομία δεν εφησυχάζει ποτέ, γιατί η τρομοκρατία θέλει διαρκή επαγρύπνηση».
» Οργανωμένο έγκλημα
Αναφορικά με τη δημιουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, το λεγόμενο «ελληνικό FBI», ο κ. Χρυσοχοΐδης εξηγεί τους στόχους και τον προορισμό της: «Η ειδική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με πανελλαδική εμβέλεια και αποστολή την αντιμετώπιση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος είναι πλέον πραγματικότητα. Είναι η πρώτη εξειδικευμένη και κεντρική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που έχει ως αντικείμενό της τις βασικότερες μορφές του οργανωμένου εγκλήματος. Για πρώτη φορά θα αντιμετωπιστεί στο σύνολό της η οικονομική διάσταση του οργανωμένου εγκλήματος, που δημιουργεί νομιμοφανείς επιχειρήσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται παράνομες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων. Το οργανωμένο έγκλημα, όπως καλά γνωρίζετε, είναι, σε σημαντικό βαθμό, διεθνικό. Αυτό αναδεικνύεται τόσο από τις εκθέσεις της EUROPOL όσο και από τις αντίστοιχες μελέτες της Αστυνομίας. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η Διεύθυνση Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη διεθνή συνεργασία και στην ανταλλαγή πληροφοριών. Θα δούμε απτά αποτελέσματα και σε άλλες υποθέσεις που δουλεύουν οι υπηρεσίες το προσεχές διάστημα», επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξόντωση μελών της GREEK MAFIA από μέλη της ρωσογεωργιανής μαφίας των VOR V ZAKONE και τις πρόσφατες συλλήψεις στο Ντουμπάι.
» Μισθοί αστυνομικών
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι θα πει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ερωτώμενος ο κ. Χρυσοχοΐδης για την έντονη δυσαρέσκεια των αστυνομικών στις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για τη μικρή αύξηση του ποσού της νυχτερινής εργασίας, απάντησε: «Εχω διατυπώσει τη στήριξή μου στο αίτημα των αστυνομικών να αυξηθούν οι μισθοί τους. Αξίζουν οι άνθρωποι που προστατεύουν τις ζωές μας τη στήριξή μας, γι’ αυτό και θα ακολουθήσουν και άλλες ενισχύσεις του εισοδήματός τους. Είναι, άλλωστε, δέσμευση της κυβέρνησης, τόσο προς τους αστυνομικούς όσο και στους εργαζομένους στα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, η έμπρακτη στήριξη, τόσο οικονομικά όσο και σε μέσα και εξοπλισμούς».
» Φαινόμενα διαφθοράς
Οταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ρωτήθηκε για τα φαινόμενα διαφθοράς του αστυνομικού προσωπικού, απάντησε εμφατικά: «Το “δεν υπάρχει θέση για διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ελληνική Αστυνομία” δεν είναι πολιτικό moto, αλλά στάση ζωής. Το 2019, μία από τις πρώτες συναντήσεις που έκανα ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν με τον Συνήγορο του Πολίτη. Από τότε, προώθησα μια σειρά παρεμβάσεων για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η διαφθορά, αλλά και γενικότερα η αστυνομική αυθαιρεσία. Με νομοθετική πρωτοβουλία δώσαμε ενισχυμένες αρμοδιότητες ελέγχου στον Συνήγορο του Πολίτη και αυστηροποιήσαμε το Πειθαρχικό Δίκαιο των αστυνομικών. Πριν από μερικές εβδομάδες, μάλιστα, προχωρήσαμε σε νέα αυστηροποίηση. Το μήνυμα, αλλά και η πρακτική, είναι πλέον ξεκάθαρο: διαφάνεια, έλεγχος και λογοδοσία».
ΑΝΗΛΙΚΗ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Tα online παιχνίδια τρόπος στρατολόγησης σε τρομοκρατικές ομάδες»
Η έξαρση της εγκληματικότητας με δράστες και θύματα ανηλίκους, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, έχει κοινωνική διάσταση, καθώς, όταν το πρόβλημα φθάσει στην Αστυνομία, αυτό βρίσκεται στην τελική φάση, καθώς έχει ξεσπάσει η βία.
«Ωστόσο, η Αστυνομία είναι ο μόνος φορέας που μπορεί να παρέμβει άμεσα, ώστε να υπάρξουν αποτροπή περιστατικών και αποθάρρυνση βίαιων προθέσεων και με αυτόν τον τρόπο να δώσει τον χρόνο που χρειάζονται οι δράσεις πρόληψης για να επιδράσουν. Σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε μια νέα φιλοσοφία προστασίας, αυτή της κοινωνικής αστυνόμευσης. Εχετε, όμως, δίκιο πως η πρόληψη της βίας ανηλίκων είναι ένα ξεκάθαρο διυπηρεσιακό ζήτημα. Γι’ αυτό και βλέπουμε παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις από πολλά υπουργεία, όπως η πρωτοβουλία Stop Bullying του υπουργείου Παιδείας ή οι δράσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί και η σύσταση, από τον πρωθυπουργό, της Επιτροπής Ειδικών για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας ανηλίκων. Πάνω στο πόρισμα της Επιτροπής θα ξεδιπλωθεί ένα συνολικό σχέδιο δράσεων, με την εμπλοκή και της Κοινωνίας των Πολιτών», επισημαίνει ο αρμόδιος υπουργός.
Σε ερώτηση για τις αιτίες εκδήλωσης επικίνδυνων συμπεριφορών από ανηλίκους ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποιεί: «Δυστυχώς, τελευταία βλέπουμε όλο και περισσότερους νέους ανθρώπους να προβάλλουν τη βία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα online βιντεοπαιχνίδια, τα οποία, πέραν του εθισμού που προκαλούν, αλλά και της συμβολής τους σε αυτό που λέμε κουλτούρα βίας, έχουν καταστεί, δυστυχώς, και ένας βασικός τρόπος στρατολόγησης νέων ανθρώπων και, κυρίως, ανηλίκων σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ομάδες, με στόχο τη βία».
Ο υπουργός δίνει και μια νέα ανησυχητική διάσταση στο φαινόμενο: «Το ίδιο ισχύει και για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και αναφέρομαι, κυρίως, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, αλλά και στην εικονική ή επαυξημένη πραγματικότητα. Τεχνολογίες που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητά μας, αλλά και αν δεν υπάρξει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο ρύθμισης της χρήσης τους και προστασίας των χρηστών, μπορούν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Είναι σημαντικό το κράτος, το σχολείο, αλλά και, κυρίως, εμείς οι γονείς να καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας μια κουλτούρα ορθής και, κυρίως, ασφαλούς χρήσης των θαυμάτων της τεχνολογίας».
» Βία και τεχνολογία
«Αυτό που έχει αλλάξει στις μέρες μας είναι ορισμένοι δομικοί παράγοντες και, κυρίως, η τεχνολογία, η πόλωση των κοινωνιών μας, αλλά και η έντασή της, βία οργανωμένη και με φονικότερα όπλα. Σημαντική παράμετρος είναι και η αναπαραγωγή της εικόνας της βίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως μέσο υπεροχής και ταυτότητας. Οι πρωτοβουλίες εδώ εστιάζουν σε δύο τομείς: α) στη νομοθεσία, καθώς πρόσφατα παρουσιάσαμε με τον υπουργό Δικαιοσύνης σειρά νομοθετικών αλλαγών που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των ανηλίκων και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας. Οι βασικότερες αυτών των πρωτοβουλιών είναι η ενίσχυση των αναμορφωτικών μέτρων, η αυστηροποίηση της ευθύνης των γονέων για την παραμέληση εποπτείας του ανηλίκου, οι απαγορεύσεις για ειδικές κατηγορίες επιθετικών μαχαιριών και η αυστηροποίηση του πλαισίου για την οπλοφορία και την οπλοκατοχή και β) στην επικοινωνία με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να μην παράγονται οι εικόνες βίας. Θέλω να τονίσω τη σχετική πρωτοβουλία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του ΟΗΕ», τονίζει ο αρμόδιος υπουργός.
«Το 2023 έδιναν το “παρών” 552.689 υπόδικοι»
Ενα κυρίαρχο ζήτημα που θέτουν οι αστυνομικοί είναι πως εκείνοι συλλαμβάνουν άτομα επανειλημμένα για σωρεία αδικημάτων, αλλά ύστερα από μικρό χρονικό διάστημα έρχονται και πάλι αντιμέτωποι μαζί τους, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αποκαλύπτει: «Αυτό είναι όντως ένα μεγάλο πρόβλημα. Αναφέρω χαρακτηριστικά πως το πρώτο οκτάμηνο του 2024 έχουν δώσει το “παρών” σε Τμήματα 33.616 άτομα, τα 15.457 από αυτά στην Αττική. Συνολικά, το 2023 η Αστυνομία βεβαίωσε 552.689 “παρών”. Μόνο το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα έχει 2.300 περιπτώσεις. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν τις υποδικίες και τους περιοριστικούς όρους, που θα δώσουν στην Αστυνομία και στις δικαστικές Αρχές ένα σύγχρονο νομικό οπλοστάσιο για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας».
«Το όραμά μου είναι η δημιουργία της Αστυνομίας του 2050»
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης παλαιότερα, για 5η φορά, ωστόσο, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν πράγματα που οραματίζεται για την Ελληνική Αστυνομία, απάντησε: «Το όραμά μου είναι η δημιουργία της Αστυνομίας του 2050, μια μεταρρύθμιση με το βλέμμα στο μέλλον. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε ήδη. Τις επόμενες εβδομάδες θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την Αστυνομία του 21ου αιώνα, αλλά και για μια σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομική Ακαδημία. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σημαντικό πρόγραμμα τεχνολογικής αναβάθμισης που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2027, το οποίο θα προσφέρει στους πολίτες μια Αστυνομία έξυπνη, προσβάσιμη από όλους και αποτελεσματική».
Ειδήσεις σήμερα
Έρευνα «.Ε.Τ.»: Τα 4 μυστικά για φθηνές αγορές στα σούπερ μάρκετ
Αυξήσεις μισθών 5% τον χρόνο έως το 2027 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Αποκάλυψη «Ε.Τ.»: Η κατανομή των 19,181 προσλήψεων – Οι θέσεις ανα υπουργείο και υπηρεσίες