Η εικόνα της μεγάλης προόδου της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αποτυπωθεί στο φετινό ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά και στην «ψήφο εμπιστοσύνης» που λαμβάνει η χώρα μας από σειρά παγκόσμιων κολοσσών στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, οι οποίοι επιλέγουν να αναπτύξουν νέα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα, όπως η Google, η Microsoft, η Cisco, η Amazon, αλλά και το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer, το Κέντρο Πληροφορικής της Deutsche Telekom, η Digital Realty κ.ά. Τέτοιες επενδύσεις είναι που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη θέση της χώρας μας ως ένας ελκυστικός πλέον επενδυτικός προορισμός και στον πυρήνα των εξελίξεων που έχουν ξαναβάλει δυναμικά την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη βρίσκεται η σταθερή άσκηση μίας πολιτικής που στοχεύει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, με περισσότερα φορολογικά κίνητρα, με λιγότερη φορολογία, με μειωμένες εισφορές, αλλά και με ολοένα και πιο ενισχυμένα κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις, σε συνδυασμό με το ψηφιακό άλμα που συντελείται στην Ελλάδα την τελευταία τριετία.
Τη νέα μεταρρυθμιστική διάκριση της χώρας επεσήμανε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε και από τη δική του πλευρά ικανοποίηση για την αναγνώριση των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα.
Σε ανάρτησή του επεσήμανε ότι είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τις προσπάθειές μας για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας να αναγνωρίζονται και εξέπεμψε εκ νέου το μήνυμα ότι «πιστεύουμε στη μετατροπή της Ελλάδας σε μία φιλική προς τις επιχειρήσεις χώρα, η οποία προσελκύει περαιτέρω ξένες επενδύσεις».
«Αν και υπάρχουν περισσότερα που πρέπει να γίνουν, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας μία ακόμη έκθεση που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, η χώρα μας καταφέρνει να διατηρεί τόσο τη μεταρρυθμιστική δυναμική όσο και την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας της.
Οι επιδόσεις της τελευταίας είναι άλλωστε αισθητά καλύτερες εκείνων της ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και την ταχύτερη μείωση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη. Και όλα αυτά την ώρα που έχει αναγνωριστεί ότι σε εθνικό επίπεδο εφαρμόζει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς να διαταράσσει τη δημοσιονομική ισορροπία.
Επένδυση στην οικονομική παιδεία
Από το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου βρέθηκε χθες, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε πάντως νέο μήνυμα για την ανάγκη συμφωνίας για κοινή ευρωπαϊκή παρέμβαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας στην κατεύθυνση που έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε μάλιστα «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι θα βρεθεί λύση σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μία ευρωπαϊκή λύση έχει καθυστερήσει πολύ και έχει έρθει, πραγματικά, η ώρα να στείλουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα τόσο στη Ρωσία όσο και στις αγορές ότι η κερδοσκοπία στην αγορά φυσικού αερίου θα αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, επιβάλλοντας κάποιου είδους ανώτατο πλαφόν στον δείκτη TTF».
«Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση. Θα ήταν αποτυχία εάν οι υπουργοί Ενέργειας δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, διότι τότε το πρόβλημα θα επιστρέψει στο επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι πρόκειται για μια τεχνική συζήτηση που πρέπει να γίνει. Εξήγησε μάλιστα πως ο ίδιος θεωρεί ότι οι λύσεις που έχουν σχεδιαστεί από τους ειδικούς μας απαντούν στις ανησυχίες των χωρών εκείνων που θέτουν πάντα την ασφάλεια του εφοδιασμού πάνω από τα ζητήματα των τιμών».
Ειδήσεις σήμερα
Φωτιά στο Μάτι: Εικόνες ντροπής – Διεκόπη η δίκη λόγω ακαταλληλότητας της αίθουσας
Ηλίας Ζερβός: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – «Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών