Σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής Δημοκρατίας δήλωση, μιμούμενος τον Τραμπ και τον Μπολσονάρου, ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε τις ίδιες τις αρχές της Δημοκρατίας και ως δήθεν υπερασπιστής της επιχείρησε χθες να εμπλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα άτυπο καθεστώς «συγκυβέρνησης».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει, τη δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν τη δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών».
Πρώτον, να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει την καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στη χώρα μας.
Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ, κ. Δεμίρη.
Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως, κ. Βλάχου, η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.
Ρωμανός (ΝΔ): Ο προϋπολογισμός του 2025 σε νούμερα και οι συγκρίσεις
Τέταρτον, να δεσμευτεί ότι «με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου».
Αφορμή είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ οι εξελίξεις στην υπόθεση των υποκλοπών, για την οποία ισχυρίζεται ότι και η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου θέτει ζητήματα Δημοκρατίας στην ελληνική κυβέρνηση.
«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος. Επιλέγει το σκοτάδι της συγκάλυψης, παρά το γεγονός ότι διαρκώς νέες αποκαλύψεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, ακόμη και υπουργών του, που παρακολουθούνταν παράνομα είτε μέσω επίσημων επισυνδέσεων από την ΕΥΠ είτε μέσω του παράνομου λογισμικού Predator είτε συνδυαστικά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ενόσω επιλέγει το σκοτάδι, το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης εξακολουθεί να λειτουργεί και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να το απενεργοποιήσει. Η χώρα όμως δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή τη συνθήκη. Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να πάρουν θέση. Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μη μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας. Πρόκειται, επαναλαμβάνω, για τις ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Να σταματήσει να κρύβεται, να δώσει άμεσα απαντήσεις», δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας, κλιμακώνοντας το σχέδιο που είχε ξεκινήσει με τη σύνδεση της υπόθεσης των υποκλοπών με την καθαρότητα των εκλογών.
Είναι δε σαφές ότι θα επιχειρήσει να δεσμεύσει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στην ίδια τακτική, στο οποίο θα επιτεθεί με σφοδρότητα, αν δεν συντρέξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κατάλυση των αρχών της Δημοκρατίας. Κείμενο-οδηγός το κείμενο του πρώην βουλευτή Γιώργου Κυρίτση, ο οποίος επιτέθηκε κατά του Ν. Ανδρουλάκη στην «Αυγή» επειδή δεν συνάντησε την «PEGA» στην Αθήνα και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κλέωνα Γρηγοριάδη.
ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
«Κανείς δεν έχει αμφισβητήσει τη Δημοκρατία από το ’74 έως σήμερα»
Εντονη ήταν η απάντηση της κυβέρνησης στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να την απονομιμοποιήσει. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στον κ. Τσίπρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται και πάλι σε επικίνδυνα για τη Δημοκρατία μας μονοπάτια. Χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, βασισμένος μόνο σε ψέματα και ανυπόστατες φήμες, φτάνει στην απόλυτη πολιτική εξαθλίωση. Η ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας μας και το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο οφείλουμε όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Κανείς, από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν διανοήθηκε να το αμφισβητήσει. Ο κ. Τσίπρας μιμείται τους ακραίους πολιτικούς στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, οι οποίοι δεν σέβονται τη λαϊκή ετυμηγορία και δεν διστάζουν να πληγώσουν βαριά τους θεσμούς των χωρών τους. Αναζητά απεγνωσμένα δικαιολογίες για την επερχόμενη ήττα του, φτάνοντας στο σημείο να θυσιάσει την ομαλότητα και τη νομιμότητα για να στήσει γραμμή προσωπικής του άμυνας. Ομως η πολιτική του αδυναμία οφείλεται στην πολιτική του ανεπάρκεια, στην ένδεια προτάσεων για τα υπαρκτά και τα μεγάλα που απασχολούν την πατρίδα και στον “τραμπισμό αλά γκρέκα” με τον οποίο πολιτεύεται».