Πληροφορίες ήθελαν τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά δυναμικά στη διπλή πρόκληση Παύλου Πολάκη και Ολγας Γεροβασίλη, οι οποίοι -όπως είχαν προαναγγείλει- ζήτησαν αλλαγή ηγεσίας στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία.
Κρυπτόμενος πίσω από το καταστατικό του κόμματος – όπου εντός της τριετούς θητείας του ο πρόεδρος αμφισβητείται σε έκτακτο ή διαρκές Συνέδριο μετά από εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής-, ο κ. Κασσελάκης δεν σήκωσε το γάντι τελικά.
Παρέπεμψε μάλιστα για οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στο Συνέδριο, στις 6 Οκτωβρίου, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για το τι θα γίνει και ποιο θα είναι το αντικείμενο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο. Πολλώ δε μάλλον όταν τα ίδια τα στελέχη του Στέφανου Κασσελάκη προ ημερών έλεγαν πως όποιος θέλει να αμφισβητήσει τον Κασσελάκη μπορεί να το κάνει στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση. Κράτησε μόλις μιάμιση ώρα, υπήρξαν από την αρχή υψηλοί τόνοι και η κριτική εναντίον του κ. Κασσελάκη ήταν σχεδόν καθολική, έντονη και μηδενιστική.
Ο κ. Κασσελάκης μίλησε στο τέλος και, παρά το γεγονός ότι δικοί του άνθρωποι προϊδέαζαν για δυναμική απάντηση στις επικρίσεις που δέχθηκε, εκείνος έπαιξε «κατενάτσιο». Υποστήριξε ότι ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο «θα πλήγωνε το κόμμα και θα το ρευστοποιούσε, μη προσφέροντας τίποτα». Φέρεται ακόμα να είπε ότι ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του «πληγώνει και τον κόσμο μας και είναι μια μεγάλη κωλοτούμπα από το ίδιο το όργανο (εννοούσε την Πολιτική Γραμματεία),που αποφάσισε καταστατικό συνέδριο». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της τοποθέτησής του ζητούσε επίμονα από τους βουλευτές να δεσμευθούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα πριν από το Συνέδριο της 6ης Οκτωβρίου.
Κάποιοι αντιλαμβάνονται ότι ο κ. Κασσελάκης παραπέμπει στο σώμα του Συνεδρίου επειδή θεωρεί ότι ελέγχει τη σύνθεσή του. Η πραγματικότητα είναι ότι ο κ. Κασσελάκης ήλεγχε το συνέδριο τον περασμένο Μάρτιο, όπου όντως απέτρεψε την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να τον ανατρέψει.
Από τότε, ο κ. Κασσελάκης έχει χάσει τη στήριξη της πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είναι αμφίβολο ότι έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας της Κεντρικής Επιτροπής και έχει σταματήσει να επικαλείται δημοσίως τη στήριξη της κομματικής βάσης στο πρόσωπό του. Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ελέγχει το Συνέδριο, απλώς – όπως λέγεται και στους διαδρόμους τα Κουμουνδούρου- βλέπει την καθολική αμφισβήτηση και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο Συνέδριο φώναζε «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» και την ίδια ώρα τα στελέχη του -ανάμεσά τους και ο κ. Πολάκης τότε- μάζευαν υπογραφές για να μην υπάρξει νέα εκλογή από τη βάση. Οπως και έγινε.
Επειδή η εσωκομματική αντιπολίτευση «βράζει» και κατηγορεί τον κ. Κασσελάκη για καθεστωτική και αναξιοπρεπή στάση, διευκρινίζεται πως ως πρόεδρος δεν μπορεί να «πέσει» από το αξίωμά του στην Κεντρική Επιτροπή. Ακόμα και αν περάσει η πρόταση μομφής εναντίον του στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο – κάτι που δείχνει πολύ πιθανό πλέον-, το Συνέδριο, έκτακτο ή διαρκές, είναι αυτό που αποφασίζει για πρόωρη προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο κ. Κασσελάκης «κρύβεται» όντως πίσω από το καταστατικό, αγνοεί την πολιτική πραγματικότητα και τη δυναμική των πραγμάτων και θα παραπέμψει στο Συνέδριο, ακόμα και αν δεν τον στηρίξει η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, Ολγα Γεροβασίλη και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησαν από τον Στέφανο Κασσελάκη να κηρύξει ο ίδιος πρόωρη προσφυγή σε εσωκομματικές κάλπες. Σε εκείνο το σημείο φέρεται να συμφώνησε και ο Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για άμεση προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να λυθεί το αδιέξοδο εκτός από κάλπες.
Τον Στέφανο Κασσελάκη φέρεται να στήριξε ο Νίκος Παππάς, λέγοντας πως δεν πρέπει να γίνει νέα προεδρική εκλογή.
Στα πηγαδάκια που ακολούθησαν το τέλος της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, ναι μεν όλοι παρέπεμπαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου, αλλά δεν έδειχναν βέβαιοι για την ατζέντα των θεμάτων.
«Οι απόψεις μου είναι κρυστάλλινες και τις λέω στα όργανα», είπε ο Παύλος Πολάκης.
«Υπάρχει πρόβλημα, δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε, υπάρχει πλήρης διάλυση του κόμματος με ευθύνη της ηγεσίας», δήλωσε από την πλευρά της η Κατερίνα Νοτοπούλου των «87».
ΘΥΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν συζητήθηκαν οι αλλαγές που πρότεινε για το όνομα και το καταστατικό ο Στέφανος Κασσελάκης.
Ο λόγος είναι ότι δεν υπήρχε καθαρή εισήγηση από την Επιτροπή Καταστατικού, η οποία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη δουλειά της για αυτές τις αλλαγές.
Η καθυστέρηση αποδίδεται στην ένταση που επικράτησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, καθώς κάποια μέλη της επιτροπής αρνήθηκαν ακόμα και να συζητήσουν κάποιες προτάσεις, όπως η πρόταση για αλλαγή του ονόματος.
Στο μεταξύ, αντιδράσεις για την αλλαγή ονόματος υπήρξαν και από στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Βασίλης Κόκκαλης.
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει διαφωνία και για το αν θα γραφτεί στο προοίμιο του νέου καταστατικού ότι το κόμμα συνεχίζει τη σοσιαλιστική ή την κομμουνιστική παράδοση.
Τέλος, χθες κάποια στελέχη της Π.Γ. εξέφρασαν στον Στέφανο Κασσελάκη τη δυσαρέσκειά τους για την ατυχή παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλας Κεχαγιά, στο τηλεοπτικό πάνελ, όταν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε ότι δήλωνε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη την ημέρα που επέστρεψε ο Παύλος Πολάκης στην Κ.Ο. ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί.
Ειδήσεις σήμερα
Τα ζώδια την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 6 Σεπτεμβρίου